自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友唔識淘,要我幫手唔係問題
A 朋友
次次都要我比住錢先,攪掂曬,同佢講幾錢,又話入比我,遲遲未見影,追佢又話聽日入,點知過左幾日又係未入

B 朋友
問我借錢,話下星期一定入返比我,下星期又係無影,追佢,佢又話過埋呢個月會入,因d 錢還左比其他人,到下個月月中,都無聲氣

兩個fd 都係小學識到而家,好fd ,推佢地又唔好意思
但追人還錢,仲慘過問人借錢
我自己唔鐘意欠人野,應承左幾時還就一定會還,唔明朋友點解成日拖字缺,真係好煩

佢地又唔會唔還既,不過要死追爛追,其實咁,大家都無癮,同我自己都覺得煩,成日要追

除非我無錢開飯,唔係我絕對唔會問朋友借錢,個心好似欠人野,唔舒服

但唔明有d 朋友,成日問人借錢,經年月先還返條數比人

朋友借錢或叫你出住先,唔係唔想幫,但自己又唔係富有,而且叫人還錢又要拖好耐,好長貧難顧。。。。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我成日幫人淘,當然係好熟啦,一定要過左錢左我先,唔過免問
感激遇上你~

珍珠宮

回覆樓主:

幫人淘都幾煩 一陣又話匯率,又話手續費唔岩,睇兩睇又話想取消,換款果d,最煩係買完返黎有嘜問題好似我要包生養死葬咁

男爵府

回覆樓主:

毋謂勞氣
既然係咁,咪唔好再幫佢地囉。
朋友A,咪話個淘寶户口被 block ,有排都淘唔到嘢囉。
朋友B,咪話呢排都手緊,冇得再借囉。
大家咁大個人,又識左咁耐,對方應該都醒水啦
唔係唔幫對方,但既然結果令自己唔開心,咁就唯有推狠狠地reject 啦

wcpcelia    發表於 18-8-6 15:43

子爵府

haileypinki 發表於 18-8-6 01:48
A 朋友
次次都要我比住錢先,攪掂曬,同佢講幾錢,又話入比我,遲遲未見影, ...

同A講:戒左淘寶
而B就:問佢借錢(以其人之道,還治其人之身)/(老作)借左大筆錢比(親朋戚友)人,同佢呻話叫還錢就諸多藉口……

珍珠宮

A 朋友
次次都要我比住錢先,攪掂曬,同佢講幾錢,又話入比我,遲遲未見影, ...

教佢淘,無話學唔識掛

大宅

BB防敏心得分享勳章

mike89 發表於 18-8-6 02:08
幫人淘都幾煩 一陣又話匯率,又話手續費唔岩,睇兩睇又話想取消,換款果d,最煩係買完返黎有嘜問題 ...

冇錯,最煩係幫佢淘完,仲要有售後服務比佢

侯爵府

A 朋友

同人網購&旅行買野,兩樣都係搵自己黎煩。

子爵府

回覆樓主:

有時借錢(不只一次)比兄弟姐妹,預了他們唔會還。

琥珀宮

畀面勳章

汽水餅 發表於 18-8-6 02:34
同A講:戒左淘寶
而B就:問佢借錢(以其人之道,還治其人之身)/(老作)借左大筆錢比(親朋戚友)人,同 ...

B 呢個方法唔錯喎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

A 朋友

上次夾錢買嘢送禮,都有人要追幾個月先比錢...
買就識叫人去買,夾錢就拖住

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happy0214 發表於 18-8-6 04:55
冇錯,最煩係幫佢淘完,仲要有售後服務比佢

仲再送埋貨

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有舊同事叫我幫佢訂iherb , 我自己冇野訂, 專登幫佢開戶口訂(佢自稱冇信用卡), 收貨話有問題叫我去點點點, 其實如果我有訂開既都冇問題, 但我冇野訂要專登搞, 煩

翡翠宮

A 朋友

不要再幫人淘。
理由:自己要介淘冼左好多$!你地要淘自己开户籍吧。或家人禁止我淘等。
借$再問:因家人有须要借左筆大额比佢地。自己都吾夠洗。
識了咁多年fd.應該識聽。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

A 我唔識淘寶。同淘寶太平,我見到我會瘋狂。好彩我身邊啲人全部都幫我淘。通常我都會即刻畀錢,so.far冇人推過我

B 錢或者物品真係唔好借。我之前都好唔開心,所以開咗個post講借嘢。
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

我都試過,又係淘寶,乜都買連過千蚊既玉都話要買,叫佢過數先,又話要湊仔行唔開,佢老公夜收要夜D過,點知如是者幾次後,都係月頭佢老公出糧先有錢找數,後尾我話唔買啦,唔幫啦,好麻煩,先斷尾!
非常同意!追人還錢仲辛苦問人過借錢!

公爵府

TMC3012 發表於 18-8-6 07:54
我有舊同事叫我幫佢訂iherb , 我自己冇野訂, 專登幫佢開戶口訂(佢自稱冇信用卡), ...

咁你仲幫佢搞?我就唔會嗱。

侯爵府

回覆樓主

通常反方向就可以治到哩啲貪方便的人。

例如,淘寶,話轉做代購要收手續費了,大家friends,最多收少啲,但不能免費做工人,斷人財路吧。之後又要(emoji)運呀、等齊貨呀,拖得就拖。

借錢,平日帶少一點現金,或許分地方放,唔好講比人知。再少少地一百幾十咁問返想借你錢的人借錢,煩吓佢。如果你自己係唔中意欠人錢的,將欠的錢放入一個信封中,但拖著不交出來。那麼自己會知道自己已經預留了那一份錢,現在只是整人吧。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 18-8-6 08:12
咁你仲幫佢搞?我就唔會嗱。

好熟日日都見, 佢咁講咪幫佢一次囉
好彩後尾冇再叫我幫手

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

成日會見到先會幫手淘,通常都係朋友們揀好晒 揾晒 link我唔洗再揾。
有個我直頭俾埋個 login佢 佢自己加入購物車,佢加夠就叫我落單,不過呢個朋友就會長期擺幾千蚊係我到扣數。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至