懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

目前21週
最初由6週嘔到14週,都係餐前嘔酸水,都會暈,但食完野就無事

呢排反而係晏晝食完野,係街行左陣(已經係有冷氣商場)就開始覺得個肚好撐,手腳好攰無力咁

然後開始有便意(但唔係太急),之後就會見暈同想嘔,如果唔唔就會開始睇野花同有星星,好似想休克咁,要即刻去廁所嘔先得

有無媽媽都會咁,而家好怕晏晝出街

複式洋房

wsygloria 發表於 18-8-8 16:59
目前21週
最初由6週嘔到14週,都係餐前嘔酸水,都會暈,但食完野就無事

我都試過
我宜家32週 會突然想便便 頭暈 想嘔 耳嗚 出冷汗 手腳冇力
原來我一出呢個情況即係「血糖低」,係上次產檢時醫生見我咁唔舒服幫我驗血糖先知。我即時食左粒葡萄糖就冇事啦(明明45分鐘前有食早餐,血糖都突然跌到2.1)
你可以試下我個方法

複式洋房

ChenKK 發表於 18-8-8 17:07
我都試過
我宜家32週 會突然想便便 頭暈 想嘔 耳嗚 出冷汗 手腳冇力
原來我一出呢個情況即係「血糖低」, ...

我都有帶定D糖係身
之前問過政府醫生話我驗血無問題所以無得搞
係孕婦循環差D就會咁

我都係食完野先暈,諗緊係咪D血去晒肚度
等我食完野食粒糖試下先

複式洋房

wsygloria 發表於 18-8-8 17:11
我都有帶定D糖係身
之前問過政府醫生話我驗血無問題所以無得搞
係孕婦循環差D就會咁

我之前pass左飲糖水 不過血糖低嘅情況以前都試過
你下次再唔有個種唔舒服先食糖 記得要坐低抖下
我係買得力素能量糖 葡萄糖快過朱古力或其他糖比身體吸收到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你係咪有D低血糖吖?如果系你真係要隨身帶D零食之類補充下

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-8-8 17:26
你係咪有D低血糖吖?如果系你真係要隨身帶D零食之類補充下

我都唔知係咪
但明明岩岩先食完野
下次食完野即刻食粒糖先

別墅

wsygloria 發表於 18-8-8 16:59
目前21週

我第一胎都係咁,第一次暈到入急症。我個醫生話有啲人食完嘢胰島素會升得好快,令個血糖跌得好低,但過咗就冇事。我嗰陣會選擇食完嘢可以坐低休息30分鐘的地方先食,免得在街暈。

複式洋房

sointoyou 發表於 18-8-8 21:52
我第一胎都係咁,第一次暈到入急症。我個醫生話有啲人食完嘢胰島素會升得好快,令個血糖跌得好低,但過咗 ...

聽日私家產檢可以問問醫生呢方面,我就怕食完野齋坐會比人趕⋯

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能同天氣熱有關,保持充足睡眠時間。

首頁

尾頁

跳至