自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

近期想搵D PARTTIME...9月等仔開學後做..

發現好多學校請校務文員....有幾間好近自己屋企..
好想試下...但我媽話....依D多數要人介紹??
係咪真架呢??冇人介紹就根本冇機會??

我已SEND左EMAIL問了...
等幾耐冇機會就應該放棄?搵番PT?
還是可以SEND多幾次去問??

因為近屋企又放得早...
時間正過我去搵PARTTIME呢....

公爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 18-8-9 14:08

不過文員唔係跟學校假期,也唔係跟返學時間返工。
例如一個放4點半,一個5點,一個6點。

男爵府

但做學校,唔係你話想請假就請假
D大假多數係四大假期 (聖誕、新年、復活、暑假)先放得
一係就學校假期 (D旅行後翌日、運動會後翌日......)

同埋都幾多嘢要兼顧,可能同一時間有校長/老師搵你做嘢、電話突然響、有學生受傷要清理傷口......

難唔難入好難答你,因為總會請新手,不過通常會係後生少少或者未有家庭

利申︰做過學校

珊瑚宮

jannlly 發表於 18-8-9 14:11
不過文員唔係跟學校假期,也唔係跟返學時間返工。
例如一個放4點半,一個5點,一個6點。
...

我見返7點半...最遲8點左右..
放就大多數5點左右就放..

我就係覺得時間幾好...
因為我係咪都要6點起身..整早餐陪仔仔食...

咁放5點前....在家隔離...其實都冇阻我日常生活...
仔平常放學回家..最早都要5點打後..
更常要6,7點先回到家...

我計過...

如果我搵PARTTIME文職...又要車程..
..計番車程..其實擺落工作度既時間差唔多..但PT人工就會少D

珊瑚宮

lopoto 發表於 18-8-9 14:14
但做學校,唔係你話想請假就請假
D大假多數係四大假期 (聖誕、新年、復活、暑假)先放得
一係就學校假期 (D ...

咁其實你覺得好唔好做??
放假我又冇乜所謂...
最緊要星期六下午..同星期日唔駛返工..

因我家老公同仔...平常星期一至五都唔得閒理我啦..
仔放學都5,6,7點先回家...老公更係晚飯前先回家...
我只要5點前收工的...其他都不大問題...

閒日更唔駛話特別放假...
都係等4大假期..仔放假我先有需要放....

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前朋友做過間小學文員, 佢果間係唔多野做, 仲要暑假有幾日假可以放

但有啲見話好多野做, 要打雜咁乜都跟

大宅

回覆樓主

多唔多野做就視乎間學校,我見有人只負責點名、收信、聽電話,自己都話好忙。

琥珀宮

月希 發表於 18-8-9 14:08

咩年代呀,呢d工都冇人肯做,仲要人介紹?但大部分係合約工,如果跟point升,可能就要人介紹

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 18-8-9 14:26
咁其實你覺得好唔好做??
放假我又冇乜所謂...
最緊要星期六下午..同星期日唔駛返工..

4大假期,都未必放假,文員只會放紅日。
星期六日如果學校有大function就要返。

水晶宮

回覆樓主:

我朋友係某私校做,佢話冇乜野做最主要影印、聽電話、收費,又有一星期暑假放,朋友早入行中五學歷,做得耐老臣子踢都唔走!

公爵府

回覆樓主:

有屋企人做過,放假跟紅日,暑假除左星期六日要返左咁多日,甚至學校上課期間唔準請AL,只可以係聖誕新年暑假日子放AL

公爵府

回覆樓主

唔一定要人介紹,最好有account 知識。
有朋友n 年前做過,幾個月就頂唔順辭職。佢話好多嘢做好辛苦。

水晶宮

回覆樓主:

唔需要人介紹嘅
好奇問,你幾耐冇做野?

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-8-9 14:49
唔一定需要人介紹。但好多除咗做文員,就要幫手計數、要識會計…………
一試無妨
...
我識會計架...
所以先見佢既要求我都幾岩..
佢返工既時間我都好岩..

其實我依個星期...SEND左3,4間架啦...
不過未有回覆

我有10幾近20年冇工作過...

珊瑚宮

snowshine1357 發表於 18-8-9 14:55
但如果你仔學校係假你做個間無假,你未必請到假喎,同埋學校文員有時都要加班,你又得唔得
...
高中..你覺得佢學校假期重會理我咩
我只要求佢星期日要在家FAMILY DAY咋...

珊瑚宮

she007 發表於 18-8-9 15:16
唔需要人介紹嘅
好奇問,你幾耐冇做野?
16,7,8年囉...

我其實只工作過2年....

別墅

熱血勳章

回覆樓主

做過超過10年學校,因生咗小朋友後,小朋友病咗/面試/學校親子活動/見家長/突發事件都唔拎得假,為小朋友無奈地要辭職..
學校文職好多嘢要兼顧:校長/老師/校工/學生/外賓/家長都要理...

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

如果路程近,時間又fit 哂,梗係試下啦

首頁

尾頁

跳至