1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女一歲,食固一般,只肯食攪過的粥仔唔肯食爛飯仔,早上第一餐飲5安,中午食bb碗一碗粥,下午再食一碗,兩粥要食多3~4安奶先肯訓覺,大人食晚飯會俾bb一齊食下大人野,但只係幾啖,日中會俾下餅水果等雜食,晚上7:00同10:30各食6安奶先訓,total奶量20~24安左右一日,是否飲奶太多呢?!我想佢食多D粥/飯,做到早晚各一餐奶就非常好,有冇辦法呢?!

大宅

回覆樓主:

奶太多啦,咁多奶梗係唔食固,1歲後應食固為主,有菜有肉有五糓,如果唔係營養會唔夠全面

而且唔可以淨係食粥仔,要畀佢練咀嚼,幫助佢口肌發展,建議你盡早慢慢由杰粥到爛飯到普通飯咁煮,仲要畀finger food唔係越大會越難搞。

可以試下唔補奶,由得佢餓,直到下餐再食固,開頭一段適應時間可能會扭計啲,又或者會瘦咗,但為咗長遠食固食得好,要堅定啲呀!

水晶宮

回覆樓主

應該多左d

https://www.sundaykiss.com/138897/blog_sundaykiss/%E6%9B%B4%E6%96%B0%E9%87%8D%E6%BA%AB-%E4%B8%80%E6%AD%B2%E5%81%A5%E5%BA%B7%E9%99%A2%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E8%A9%B3%E6%83%85/

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

太多喇,一歲早午晚三餐就得喇

大宅

emmmacyk 發表於 18-8-13 14:56
奶太多啦,咁多奶梗係唔食固,1歲後應食固為主,有菜有肉有五糓,如果唔係營養會唔夠全面

而且唔可以淨係 ...

佢已經有8隻牙仔,咀嚼冇問題,但佢好懶野,中意直吞唔就落肚,唔攪的粥都唔係好肯食,muk住個咀一啖都唔食,扭計要食奶!因為平時唔係我湊係婆婆湊,婆婆唔想佢餓又俾奶佢食……

大宅

asukav6 發表於 18-8-13 19:14
佢已經有8隻牙仔,咀嚼冇問題,但佢好懶野,中意直吞唔就落肚,唔攪的粥都唔係好肯食,muk住個咀一啖 ...

咁其實你都講咗個問題出嚟,唯有同婆婆溝通下

男爵府

asukav6 發表於 18-8-13 13:53
我女一歲,食固一般,只肯食攪過的粥仔唔肯食爛飯仔,早上第一餐飲5安,中午食bb碗一碗粥,下午再食一碗, ...

奶太多會影響bb進食其他食物,影響身體發育噶

大宅

emmmacyk 發表於 18-8-13 20:49
咁其實你都講咗個問題出嚟,唯有同婆婆溝通下

想睇下有冇其他方法吸引到bb食多D固體,自然可以減奶

珍珠宮

回覆樓主:

太多
一歲後早晚各一餐奶已經夠
唔夠堅持成日驚bb餓親比奶,bb知唔食粥就有奶飲,奶粉甜甜地唔洗咀嚼,bb當然寧願飲奶,結果形成惡性循環
愈早糾正對bb愈好,一定要夠堅持
食固體食物吸收營養好緊要,同埋要比bb咀嚼固體食物鍛練咀嚼肌、咬合協調,直接影響語言能力

一歲唔一定食粥/飯仔
整下薯仔、蕃薯、紫薯、麥皮、麵、意粉
試下比bb用手自己拎嚟食,都可以吸引bb

珍珠宮

asukav6 發表於 18-8-14 08:21
想睇下有冇其他方法吸引到bb食多D固體,自然可以減奶

不如試下減左奶先,好老實既然有奶食又何必咁辛苦食固

珍珠宮

回覆樓主

一歲前以奶為主,一歲之後就可以轉3固啦,

首頁

尾頁