懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今日已經35W5喇...
不過對腳水腫得好勁...
而家連企係度都好有問題

對腳係由腳趾一直腫到上大脾既一半...
腫大左唔至一倍...
仲要腫到撐"行"晒D皮膚...
撐到反埋光,硬晒咁
小腿就連摸下D皮膚都會痛...

唉...
腫到咁...
一企係度就要忍住痛...
行樓梯就更加慘烈

唔知有無方法可以去到水腫??
我腫到哩個情況又係咪正常呢??
我上胎都無試過咁樣腫法架
哩胎係孖...唔知會唔會唔同呢??

我已經訓果時有墊高腳...
避食咸野...
唔知有無高人可以救到我 ????

禁止訪問

BK Milk勳章

複式洋房

原帖由 catthien 於 09-4-6 00:37 發表

我同你一樣都係35w, 都係有呢個問題, 不過無你嚴重得咁勁, 今日又係腫得好勁, 我問個中醫呀...你買眉豆(唔記得落幾多, 你可以問下雜貨店d人)+側魚一條(魚檔)+蒜頭幾粒, 煲1個半鐘飲用, 我未煲過, 因我每次腫2日之 ...

我哩次腫左2,3個week喇...
仲要愈來愈嚴重

你哩個係煲做湯定係煲成1碗水飲丫??
有無話用幾多水去煲架??
唔好意思丫...
我未煲過哩d...唔識丫...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

你腫到去大腿最好去睇下醫生喎... 因為可能會有妊娠血毒... 又或者喺有其他問題... 為左你自己同BB既安全, 快D去睇啦...

複式洋房

原帖由 christiewong 於 09-4-6 12:57 發表
你腫到去大腿最好去睇下醫生喎... 因為可能會有妊娠血毒... 又或者喺有其他問題... 為左你自己同BB既安全, 快D去睇啦...

我上次去見醫生果陣。。。
都有同佢提過我腳腫。。。
不過佢睇都無睇過我對腳。。。
只係話有左BB預左腳腫架喇。。
生左之後就會消。。。
(講到我只係怕腳腫唔靚咁:;pppp: )

我再同佢講腫到有時企係度會無力丫等。。。
佢先話只要對腳係平均咁腫,唔係只腫一隻就OK。。

話如果只腫一隻就怕係D血管塞左。。。

但佢由頭到尾都無望過我對腳LOR

不過果次睇都成差唔多3WEEK前...
果時都未有而家咁嚴重
聽日又會再見醫生...
希望佢今日可以睇下LA...

但我又好驚如果係其他問題...
BB可能就要早D出世...
我唔係咁想丫...
我上次睇果時...
佢地2個都未4磅...
一個仲得果3.3左右...
我怕佢地出世唔足磅丫...

心情好矛盾...
希望個醫生話咁腫係正常...
唔洗搞到BB...
但又真係腫到好辛苦...
好想解決哩種痛苦

複式洋房

25W后就吾怕涼, 我會煲冬瓜黃豆煲排骨.

好好飲, 飲完好多PP, 只腳第日就沒甘腫

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

唔知得唔得.. 不過應該可以試一試...

懷孕消水腫的神奇紅豆水

我在網路上看到紅豆水消水腫,去查詢正確的煮法喔.因為有很多種煮法..
現在懷孕到後期.有水腫越來越嚴重的情況.想來試試看可不可以消水腫..
順便分享給有水腫的懷孕媽咪來試試看喔@@
【神奇紅豆水】
使用時機:懷孕後期水腫

材料:水、紅豆

做法:1.水燒開後,加入紅豆、立刻關火,蓋上鍋蓋。

2.紅豆悶泡約廿~卅分鐘,不加糖,將紅豆撈出。

3.紅豆水裝瓶放涼當開水喝。

Tips:紅豆煮滾破皮開花就失去功效了~因為只喝水,剩餘的紅豆若不想浪費,可以加水或加西米露另外再煮成甜點給家人喝。

心得:懷孕後期因為胎兒成長迅速、壓迫到下肢,我算是見識到水腫的厲害,兩隻腳ㄚ就像記憶床墊一樣,壓下去一個凹痕,很慢很慢才會彈起來。聽人家說喝紅豆湯有效,結果拼命喝一點都看不到效果,還吃進不少糖份>_<,幸好中醫師教我【紅豆水】的正確做法,喝了一兩天,我的水腫很明顯消失了,鞋子也塞得進去囉!

http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&sID=1265894&bid=8&r=84

大宅

好媽媽勳章

我都係... 今日係34W6D, 又係水腫得好勁!! 雖然平時間中都會腫下消下, 但今次腫到掂下都痛... 對腳好似唔係自己咁~.~

有人話飲多D水, 排多D尿會去到腫... 但對我都好似無乜作用......

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

仲有唔係好耐時間,忍下啦,好快唔腫架啦!因我個陣時都係,都試過飲一些湯水,紅豆水咁,但可能我個人問題,唔係咁吸收,所以都係腫,跟住冇理到生lu!忍下啦好快過!

首頁

尾頁

跳至