嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

飲奶安嬰兒

我的BB是飲安嬰兒的. 現在已三個月大. 但現在很多時後, 都不太想飲, 要需用30至45分鐘才finished. 大家有沒有同樣的情況呢??

複式洋房

Re: 飲奶安嬰兒

我個仔都係

男爵府

same as mine
anyone know why???

男爵府

好媽媽勳章

BABYPUI,

我個囝同妳個b差唔多大, 剛剛去完健康院, 姑娘話會開始bb掛住玩,所以會食少咗, 再加上我亞b剛打完針, 無哂心機同發燒, 平時食開5餐6安, 這幾天只食4餐, 有時食得2-5安, 都無哂辦法, 唯有等佢自己調節返o的食量!

等待驗證會員

亞仔都係飲安嬰兒, 但係就無咁ge情況發生過.... 會唔會係啜得倦呀??? 係咪個奶咀洞細得滯呀????

洋房

我亞B仔都係越食越唔想食,仲有最近BB兩日才有一次臭臭,你地BB有無咁情況.我BB仔三個月大.

等待驗證會員

而家亞仔都係平均兩日先有一次臭臭....

子爵府

囝囝都係食A+, 又係唔多願食奶, 如果佢想

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡囡都係食緊安嬰兒a_,都係同你地o既bb一樣掛住玩唔係好肯食奶,如果好彩o既就30-45分鐘食到4-5oz,但好多時都係唔到4oz,太多數食左1-2oz就開始玩唔食奶。我已經冇晒佢附。

而我呀b就一時時,有時日日有便便,有時隔日一次。其實真係唔知咩問題 ?-(

公爵府

牛年勳章

這個係我自己的方法

我就唔會校4 小時一次, 我係等BB哭, 真係想食奶才開俾佢, 所以少見這類情況 :lol: :lol: :lol:

珍珠宮

dear CMMANDY

我係4個半鍾先餵bb食奶的。佢係好肚餓咁樣架,但食左唔夠安半就淨係掛住玩,都唔知點?

子爵府

我bb都係食a+, 佢依家兩個月大都未有唔肯食奶的情況, 不過人地話bb會有厭奶期, 會唔會係呢? ?-(
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔依家四個半月,飲6-7安奶,不過一日飲4次咋!!! 仲要每次餵佢至少一個鍾先飲完, 抱都抱到手軟

不過佢日日都有大大,有時2次添.

複式洋房

我 bb 四、五個月時都都有呢個情況出現,佢一直飲開 5 安士奶,飲得幾好,但到o左四至五個月時,佢飲 2 ~ 3 安就唔想飲,周圍望,飲得好慢 (30 mins),又好 "mong" 憎,後來健康院護士教我去買個奶咀開孔器 (eg. 萬寧有賣),o係原本既奶咀孔附近,開多一個中號o既孔,試一個奶咀先,睇o下情況有冇改善,如果有,先將所有奶咀開多一個孔,我照做, bb 真係即時有改善,好快飲晒 5 安士奶 (10 mins),& 冇發 "mong" 憎,可能之前真係學姑娘話齋,bb 開始大個,佢o地好大好奇心 & 開始識發脾氣,冇咁好耐性慢慢啜奶,所以覺得有少少奶落過肚就唔想飲 !

珍珠宮

咁係唔係一個奶咀有兩個孔呀?

咁會唔會"簇"到個bb架?

複式洋房

我想問你o地個BB有無O土奶情況出現啞,我個BB現加4個幾
月都時常O土奶?點好啞.

:cry:

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個BB一時時,飽得滯都會吐番d奶,不過次數晤多.

男爵府

好媽媽勳章

annahoward,

我亞囝若果一次過飲得好急就可能有嘔奶! 有時可以就分2次比佢飲, 再中間掃風先! 另外佢就日日有屎去!

我o係2004年7月31日法國醫院出世

31-Jul-04 3.4kgs Height:53cm Head:35cm
25-Aug-04 4.09kgs
6-Sep-04 4.7kgs
6-Oct-04 5.78kgs
6-Nov-04 6.98kgs Height:64.5cm Head:41cm

大宅

我bb又係呀,奶奶今日先投訴佢食咗3安就唔食嘞,但佢就唔係貪玩,係爛瞓呀,一食咗小小奶,有嘢"lon"肚呢,佢就想瞓嘞,有時你再監佢食嘅話,佢就喊到好似關公咁,寧願濁親都唔肯再食呀,陰公!佢日日都有便便,但呢排d便便就係鴨屎綠色嘅,有人話係吸收唔晒d鐵質喎,奶奶又問我駛唔駛睇醫生,點算好呢?

首頁

尾頁

跳至