0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位好,我個仔由兩個月開始到宜家三個月多啲都係訓好少 好驚佢變蠢 平時三個鐘食一次奶
一日平均只睡十二個鐘 有時更少 訓教時間仲好飄忽添
而且好難入睡 要抱住訓
(唔係抱慣左)平時除左飲奶掃風都唔抱架啦
但兩個月開始佢一眼訓就會大喊 係床度自己無法入睡
有時太眼訓 抱係度都會大大大喊 又行又搖又拍屁屁先訓得著(emoji)放底都要放幾次
究竟點先可以令佢自己訓呢?我見好多人話要狠心啲唔好抱
但佢眼訓時會大喊 係咪唔理 應該比佢係床度喊到入睡?
同埋好想知 真係會喊到累 自己入睡嗎?
佢愈大愈重 我就愈困擾(emoji)

用過好多方法 通常氹睡都已經係熄哂燈 好安靜
奶咀佢唔食 以前包被都有用 但宜家大隻左 可能包唔到腳 佢就好醒訓(emoji)(emoji)希望有經驗的媽媽教路(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)唔該哂唔該唔該(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主:

bb3個月大可轉4個鐘食一次奶,佢訓得一陣又要食奶會影響睡眠,之後再養成食玩訓習慣,我個bb都係3個月多d,用左包被佢就訓得好好,有d包被大d既bb都啱用,或者買條大包巾。另外多d帶bb出街,玩到累就會訓得好。

洋房

ChanChanAgnes 發表於 18-8-23 19:38
bb3個月大可轉4個鐘食一次奶,佢訓得一陣又要食奶會影響睡眠,之後再養成食玩訓習慣,我個bb都係3個月多d, ...

謝謝你呀!好似係 之前食玩訓好似好啲 等我再試試!
請問知唔知果啲大包巾邊度買?
咁夜晚臨訓果次係咪都應該食玩訓?通常我沖完涼餵奶就氹睡 但要氹好耐 咁我試下比佢玩下再氹訓 多謝分享:)

別墅

Estherty 發表於 18-8-24 08:59
謝謝你呀!好似係 之前食玩訓好似好啲 等我再試試!
請問知唔知果啲大包巾邊度買?
咁夜晚臨訓果次係咪都 ...

包被/包巾我係上hktv mall及淘寶買的,質料幾好,圖中嗰款睡袋好好用,用包巾包好bb再放入睡袋。

晚上臨睡前預先執好bb房,開定夜燈冷氣,幫bb換睡衣著包被,餵完奶掃好風抱20分鐘就放bb落床等佢自己訓(千萬唔好同佢玩/傾計),通常依轉可以開多一安奶比bb飲,佢飲飽就會成身放鬆晒開始眼訓,我由佢出左醫院開始餵睡前奶及夜奶都會保持安靜完全唔出聲,幫佢養成習慣。

另外我個bb沖完涼就特別精神,所以睡前唔會同佢沖涼。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

包住佢真係好有必要架,咁樣bb會覺得好有安全感。仲有就係你可以試下買隻公仔一齊陪住佢,養成習慣之後等佢見到隻公仔就知道要訓覺喇

珍珠宮

回覆樓主

我因為有比奶咀,所以要bb自動入睡唔難。唔知樓主會唔會比呢?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

試下用被包實下,可能有安全感。

洋房

回覆樓主

謝謝大家呀 等我都淘返件先
公仔我都要買 咬咬巾我都買左 不過未到貨
奶咀我有比佢試架 TT牌 不過佢唔肯食呢

呢啲睇黎都要佢情緒穩定先做到 但佢通常飲完奶掃左風都喊 行住先會定落黎 但一放底佢又喊 是否不應該立即抱返起 應該等佢喊一陣先?
即係應該抱住唔好氹睡 反而放下先拍佢等佢自己訓?
(如果唔喊的話)

大宅

其實包被同BB咁貼身,最好買organic!最好唔好淘寶啦,所有成份用料都不能相信!

首頁

尾頁

跳至