論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

無無聊諗到既
你地睇下可唔可行,大家討論下
如完第2個約即4年
顧主得給予傭工第一個約的2年長服
如任何一方4年後不續
那第2個約的兩年就沒長服
如服務滿10年或以上
即完第6個約
顧主就得於完約時給予傭工第
9 10 11 12的長服
而第13,14年即第7個約開始
僱主得於每個完約都令兩年長服
咁樣工人會不會比較有心留在一個家庭工作呢?

水晶宮

sasatt 發表於 18-8-23 23:12
無無聊諗到既
你地睇下可唔可行,大家討論下
如完第2個約即4年

請問第5至第8年長期服務金係邊? 唔明, 好亂。

每2年比1次長期服務金, 外傭流動性更大。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

我蠢唔明你的意思。
勞工法 : 滿足足5年, 炒她才要給長服。未滿5年, 0 長服的。
第6年打后。 炒她要給長服。

第1約時, 也許不完全看清工作表現,
第2約時, 該更了解工人行為, 态度掛。
免更大損失, 她冇心做。自己就別再續了。
完2nd約就不再續。(沒問題)

你想法是 2年給長服? |預支|?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

工人也會不續約的。

結婚。
老公發了, 老婆不想再打工。
收到父母的遺產。

pattern
2年夠買地。
再2年, 買建築料+起屋。
再1年, 夠買家私。 10-20米2的大屋。

佢就想回鄉了團圓。也很正常。
休一年半載。錢也花光了。花錢易過搵錢。

再出來搵食。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-8-24 07:54
請問第5至第8年長期服務金係邊? 唔明, 好亂。

每2年比1次長期服務金, 外傭流動性更大。

即係第3個約完才能拿第2個約的長服咁計

伯爵府

333s 發表於 18-8-24 12:13
工人也會不續約的。

結婚。

因為4年完才能拿到頭兩年的長服
工人第2個約都應該能保持水準
好過兩年換一個
顧主付出的怎都比付agency少
而工人點講都沒蝕底
對顧傭雙方都好

象牙宮

sasatt 發表於 18-8-24 13:29
因為4年完才能拿到頭兩年的長服
工人第2個約都應該能保持水準
好過兩年換一個

長服條件是 足5年。你明白吧。
4年完約, 勞例 也無長服一頂。

私下你要給 extra 錢 。那是自由。

理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 18-8-24 13:50

伯爵府

333s 發表於 18-8-24 13:50

我明白,但一直也覺得長服的計算方法對雙方都唔好
好似我舊工人做滿5年開始
態度囂張,又懶惰
我忍得,佢會一直留我定
我忍唔到,炒佢我就一定要比長服加補一個月薪金
但如工人做得好,做滿10年都好,唔博炒,
就拿不到長服
如我係工人我都博炒啦

大宅

sasatt 發表於 18-8-24 14:02
態度囂張,又懶惰

有道理,政府d 例點解咁白痴。。。

水晶宮

sasatt 發表於 18-8-24 14:02
態度囂張,又懶惰

現時長服的計法及條文不止適用於外傭, 亦適用於香港的打工仔。何解外傭做滿5年會搏炒, 但香港打工仔就好怕冇咗份工???

伯爵府

birdbird 發表於 19-1-7 22:51
現時長服的計法及條文不止適用於外傭, 亦適用於香港的打工仔。何解外傭做滿5年會搏炒, 但香港打工仔就好怕 ...

有幾個原因我暫時諗到
1。現時薪金係佢地家鄉搵到既幾陪
長服對佢地黎講係big money
2. 再搵工都易,一出去有人請
3 新工既人工一樣
佢地既處境同香港打工仔唔一樣啊

水晶宮

sasatt 發表於 19-1-7 23:06
有幾個原因我暫時諗到
1。現時薪金係佢地家鄉搵到既幾陪
長服對佢地黎講係big money

同意: 外傭處境跟香港打工仔唔同!

男爵府

333s 發表於 18-8-24 12:13
工人也會不續約的。

結婚。
同意,我工人做了5年多,現在也不肯續約,佢現在28,話要30歲前結婚,現在回去拍拖。如果結不成婚才考慮回香港。
佢知無長期服務金,也照不做。Agent叫我可比Bonus佢,我都唔知比多少。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

heiB 發表於 19-1-9 16:22
同意,我工人做了5年多,現在也不肯續約,佢現在28,話要30歲前結婚,現在回去拍拖。如果結不成婚才考 ...

我個情況一樣,8月完第三張約,姐姐吾續,口頭講姐,我而家稔ing 好吾好同佢講無長服,但又怕佢之後又話續,唉,好煩,一早話吾比長服又怕呢大半年貼錢買難受,其實我又一早預左比,但如果可以吾比,我又好似無乜必要要比。姐姐比上不足,比下有餘,我屋企自問無野做,姐姐日日煲劇,12-6係完全自由。

男爵府

jacky1666_hk 發表於 19-1-13 10:00
我個情況一樣,8月完第三張約,姐姐吾續,口頭講姐,我而家稔ing 好吾好同佢講無長服,但又怕佢之後又話續 ...

你講得對,我都預左比,但係想2年後,現在佢話唔做,佢又語知不會有錢收,我又好似無必要比佢,因為似終係佢話不做,但係佢都叫做好本分,不比又好似不太好。
其實工人做嘢都好輕鬆,只是基本清潔加煮晚餐,買吓餸,仔囡已經長大,日間成日無人在家,佢可以成日WhatsApp,條件係佢攪掂晚餐。

首頁

尾頁

跳至