夫婦情感

跳至
.  

首頁

尾頁

大宅

.

男爵府

老土講,婚姻生活,若果唔包容,體諒和忍讓既話,
根本就好多嘢睇唔順眼,引致好易發生磨擦火爆。

有咗小朋友,一切好似寄託在小朋友身上,
兩夫婦感情自然由燦爛歸於平淡。

有沒有愛唔重要,只要對家庭有愛就係好,
但唔可以忽略他是爸爸重要角色。

反思下,若果太多嘢不滿對方,咁你自己會否是太完美嗎?
每個人不會十全十美, 只會力求完美,
求不到就順自然喇!否則自我添加壓力!

現在不滿不代表一世,每個人都會隨著年齡而改變性格。

放開懷抱!心情好生活自然開心又易捱,加油呀!

子爵府

唔好再比呢種咁差既關係繼續落去。唔係就好快出現第三者。到時想挽救都唔容易。5年好短炸,多d體諒,多d包容。

瑪瑙宮

無拿拿睇个 人唔順眼, 佢又無做乜野去刺激你, 你不如搵婚姻輔導傾下.

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

試下轉你角度去欣賞對方,你認定左佢唔順眼佢做咩你都會唔鍾意,所以你要放開成見先!

大宅

因為你對佢的愛 or vice versa 已經減退。因為如果大家相愛,好多事都可以容忍到的。

試下找出問題的根源,例如是否有小朋友之後大家的關系有變諸如此類。之後坐低討論下。
在世間能可有著你,互訴每個心傷悲
一起懷念,一起想 他朝會否改變
<迷失中有著你 - 陳百強>

大宅

當初因為有左bb 先結婚?

大宅

兩個小朋友有幾大? 我諗係因為有小朋友, 所以令你focus咗去佢地度, 將自己既溫柔同忍耐比晒小朋友, 所以出現咁既情形

複式洋房

Thisisbeanie 發表於 18-8-24 00:45
不知是否因為生活太攰或者已不再愛,佢做乜講乜我都無名火起。會唔想應佢,會想鬧或窒佢,不過忍住。我地結 ...

珍珠宮

BK Milk勳章

Thisisbeanie 發表於 18-8-24 00:45
不知是否因為生活太攰或者已不再愛,佢做乜講乜我都無名火起。會唔想應佢,會想鬧或窒佢,不過忍住。我地結 ...

都要問問自己係咪有問題, 回想番當初拍拖,結婚時候嘅甜蜜事, 搵時間兩人去拍吓拖食吓飯

子爵府

回覆樓主:

咁要搵吓佢做啲乜你會唔順眼
會唔會之前有牙齒印未解決,所以佢做乜你都仲嬲,唔係嬲表面件事,係背後有嘢嬲緊未原諒

複式洋房

大宅

豬C9 發表於 18-8-24 09:13
唔好再比呢種咁差既關係繼續落去。唔係就好快出現第三者。到時想挽救都唔容易。5年好短炸,多d體諒,多d包 ...

其實我都知有危機,但真的不知如何挽救。我慣咗直腸直肚,做出來的關心會好假的。

大宅

Mcmanaman 發表於 18-8-24 12:03
當初因為有左bb 先結婚?

不是啊,不過結了婚好快就生咗

大宅

anyuser18 發表於 18-8-27 16:44
咁要搵吓佢做啲乜你會唔順眼
會唔會之前有牙齒印未解決,所以佢做乜你都仲嬲,唔係嬲表面件事,係背後有嘢 ...

係有一些事情我嬲左佢,不過講出黎會傷到佢,所以唯有唔出聲。

複式洋房

我以前都係咁, 睇佢咩都唔順眼. 谷住谷住幾年後, 而家年紀大咗, 又好似想佢對我好啲, 但係之前大家已經好少講心事, 只是同屋主的關係, 有啲後悔. 你應該早啲把睇唔順眼的嘢同佢傾. 如果唔係第時後悔.

大宅

我都有相似情況. 生完BB後對老公好多不滿, 自覺好難去返以前兩個人個陣咁SWEET. 都唔知可以點解決. 我覺得老公係唔識點樣令我開心.

複式洋房

平淡了啊 , 就要花D心機去維繫 ,
去拍下拖 , 去接下收工 , 整下小禮物 , 去食餐浪漫D既飯 ,
睇場戲 , 玩下你地拍拖做過既野
HEY YO

子爵府

Thisisbeanie 發表於 18-9-3 01:09
係有一些事情我嬲左佢,不過講出黎會傷到佢,所以唯有唔出聲。

但一直唔表達,對你哋關係嚟講係內傷

複式洋房

queencorn 發表於 18-8-24 17:12
兩個小朋友有幾大? 我諗係因為有小朋友, 所以令你focus咗去佢地度, 將自己既溫柔同忍耐比晒小朋友, 所以出 ...

你咁講又好似係喎!

首頁

尾頁

跳至