興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我自己一向係Samsung大Mon機系列fans黎,貪佢有得用電容筆,今次佢部Note9有S-PEN之外仲有以往edge系列既全屏,應該會超好用,不過部野原價都講緊成$7600,有無JM會一出即買or已經預訂左?

男爵府

唉瘋同三叔都用過, 蘋果既野係好襟用可以用到幾年但可能我份人較蠢,唔多識用IOS同埋成日迫人入好多密碼,我自己其實無咩機密資料要保護.....不過佢個免費雲端係幾好,多出左空間擺相同可以回傳電腦.........

AN機之中三叔都幾好用,夠大屏幕做野方便,我朋友就撞手神話唔come用,但我自己都用到兩年左右.....依家我老公用apple我用三叔,呢隻機都會買既,但未必係一出即買咁囉!

男爵府

2024年龍年勳章

由第一代4G手機samsung S2用起,無壞機既問題.......不過佢用左一年半之後個電池會流失得好快要買新電頂上,傳聞聽講係廠商特登咁設定會提你換新機 / 新電去增加收入, 不過我發覺女性朋友都係鍾情於大MON機,包括我在內

男爵府

回覆 catzmll 的帖子

初出果時韓國野既QC係做得差少少,試過S3有自己重新開機問題,但近呢兩代機我發覺佢地都進步左好多,即使係中階機都唔多朋友呻"撞手神"抽壞機既問題,唔知係我身邊既人好運定係韓國真係有改進過呢點

男爵府

仲有講起電池損耗既問題,因為佢既機多數係可拆取電池,所以真係做得無咁襟用,但有樣好處就係萬一舊電有問題,可以方便你買新電

但亦有朋友feedback iphone系列既電池雖然係嵌入式,但就可以用到4年完全唔會壞同電量流失快既問題,呢點samsung真係輸左幾條街同仲未有改善 ,如果佢改善到電池個耐用問題,應該會揮底iphone

翡翠宮

靚apple 發表於 18-8-28 10:34
仲有講起電池損耗既問題,因為佢既機多數係可拆取電池,所以真係做得無咁襟用,但有樣好處就係萬一舊電有問題, ...

三叔對手應該係華為,唔係iphone吧!iphone電池一樣損耗,我啲同事iphone用咗2年幾,個個都換過1次電。另外而家好似無可以拆電嘅牌子啦?

靚apple    發表於 18-8-28 11:05

男爵府

回覆 lyh80115 的帖子

係,所以三叔今次新機就係睇佢個電池去決勝負,因為我覺得佢edge方面既技術走係最前,同埋大MON機 + 篤篤筆已經深入民心

男爵府

剛剛睇左另一個鋪,原來smartone, 3同CSL已經開哂訂,有淨機PLAN簡
smartone送爆芒+手機八達通回贈, CSL送台北機票, 3就已經有埋上台PLAN有4GB,10GB月費計劃

以淨機黎講似乎smartone最正,依家暑假都就完先黎送機票,真係留返聖誕去咩

別墅

部野8月24日係韓國推出左啦,外國評價都正面的,不過依家中至高檔機真係閒閒地都6000起跳

別墅

如果手頭有錢銀鬆動都訂得過既,始終係大牌子既旗艦系列,話時話samsung專門店有無得訂架?定係真係個個都走去CSL / smartone訂?

男爵府

回覆 jipjipjip 的帖子

Samsung專門店淨機多數係做正價,最多送個差電器比你,電訊商有淨機PLAN係同佢互惠互利同埋做好口碑,samsung係比左宣傳費佢地先有咁多野送 e.g. 機票,皮套,差電器

男爵府

補充,即係俗稱既上架費,會好似超級市場咁,不過佢轉化成優惠回贈去吸引買家咁解

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

華為開始沒落了,之前犯法出口零件被美國重點打擊,應該技術會落後

Btw,我都有留意新聞同想預訂note9,睇左咁多間offer,似乎應該係CSL同Smartone 之爭吧?其實CSL送果張機票我都覺得都好抵,但要睇下夾唔夾到檔期同有無條款唔比旺季去 / 係後補票,我反而對媽通個爆芒保養+Smart Octopus 500蚊有d興趣

翡翠宮

helen02 發表於 18-8-28 11:54
華為開始沒落了,之前犯法出口零件被美國重點打擊,應該技術會落後

Btw,我都有留意新聞同想預訂note9,睇左咁 ...

嗰間中興咋?我等睇華為Mate20發布呀,睇有乜最新黑科技,期待影相同40W快充,呢兩樣三星被比下去。

靚apple    發表於 18-8-28 12:13

男爵府

helen02 發表於 18-8-28 11:54

Btw,我都有留意新聞同想預訂note9,睇左咁 ...

其實我都好想知,smart octopus個回贈係咪即係一定要用手機NFC有八達通account先過數,定係可以轉移落本身張八達通卡度用

男爵府

上網再睇多左少少,原來smart octopus係samsung首創綁定八達通同samsung手機拍卡,作為呢呢個品牌既FAN屎原來我一直都唔知呢個技術

咁即係代表除非用哂張卡既錢再取消,唔係再出下一部機都會被三叔綁死了
不過如果佢送果500蚊係現兜兜增值都試得過,拿果500蚊買返googleplay卡再放出街應該可以套現到

大宅

NOTE9都可以性能來說,佢9月頭就出搶彊好明顯要比i phone行先
不過預訂淨機有咁多野送都抵,特別係爆MON,因為上三叔整野係一個考驗EQ既任務

大宅

你都唔算好out, smart octopus都係近呢一代機既名稱,同NFC八達通係無任何分別,不過係想你成為SAMSUNG忠心既客戶咁解

下面有條關於smart octopus的教學連結,樓主睇下有無用啦

https://unwire.hk/2017/12/13/eve ... -octopus-qa/tips-2/

靚apple    發表於 18-8-28 15:23

男爵府

sweetyhome 發表於 18-8-28 15:01
你都唔算好out, smart octopus都係近呢一代機既名稱,同NFC八達通係無任何分別,不過係想你成為SAMSUNG忠心既 ...

Thz! 其實我都係睇呢個網學野!
咁即係代表佢新加左雲端技術去備份你既八達通資料,去幫你做轉移/增值

大宅

前幾日係Smartone預訂, 已到貨, 今晚取機

靚apple    發表於 18-8-28 15:42

首頁

尾頁

跳至