自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個問題想請教下各位SS我個朋友佢公司有個職員因自己健康問題已經無返工2個幾月,
佢公司一路都出緊糧俾果位同事...
佢想問下, 假如去到疾病津貼上限之後佢同事都返唔到工, 甘佢可以點做??
因為站在公司角度, 又好似無可能永遠HOLD住個位俾佢(加上個同事都年齡好大了)
帮佢問下, 有咩大家雙贏的方法/建議可以解決到個尴尬處境?

珍珠宮

bolombolom 發表於 18-8-28 14:11
有個問題想請教下各位SS我個朋友佢公司有個職員因自己健康問題已經無返工2個幾月,
佢公司一路都出緊糧俾果 ...

跟勞工法例, 跟公司合約
睇左有關terms 再決定如何處理

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實都係要同番個僱員傾...佢SL緊, 真係唔炒得...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

知道有個跟你差不多情況的個案, 公司揾個僱員私下傾, 僱員最後自行遞信離職(但公司有補番D錢比佢)雙方和平解決事件的

大宅

wcpcelia 發表於 18-8-28 16:38
知道有個跟你差不多情況的個案, 公司揾個僱員私下傾, 僱員最後自行遞信離職(但公司有補番D錢比佢)雙方和平 ...

想問下除了年假, 同最後一期糧, 仲要額外賠咩錢?

大宅

bolombolom 發表於 18-10-3 10:11
想問下除了年假, 同最後一期糧, 仲要額外賠咩錢?

當然除左年假同最後一期糧,公司可以同佢傾嘅係比多幾個月人工佢,希望佢諒解公司,之後自己辭職,如果佢唔肯都無辦法

wcpcelia    發表於 18-10-3 14:38

首頁

尾頁

跳至