自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

Um...其實扶手電梯真係唔應該用黎行,佢抱住小朋友行會更危險。

利申,我有小朋友,通常會企係右手邊,留位比人行。

珍珠宮

回覆樓主:

依d人咪自私囉, 好多時唔係話對錯, 但為人諗個大家都開心d啦

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

左行右企無咗好耐啦,就算讓俾你,你快咗幾多秒?

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

我愛Corina 發表於 18-8-28 18:33
Um...其實扶手電梯真係唔應該用黎行,佢抱住小朋友行會更危險。

利申,我有小朋友,通常會企係右手邊,留 ...

雖然我自己都會同小朋友企一邊,其實我都唔鍾意啲人喺電梯行,好危險,撞到小朋友隨時會跌落去

佢抱住個咁細小朋友,一企唔穩兩個一齊跌,其實真係唔快得幾多,唔係話抱住小朋友大晒,安全的確緊要

唔明點解香港人咁趕時間,好多時啲人行電梯好似好趕咁,上到去其實都係快我幾步

侯爵府

Gomme 發表於 18-8-28 18:30
頭先九龍灣趕時間,行扶手電梯
有個染左灰色頭髮既媽媽抱住around 2歲小朋友企係左面,而佢右面企左人,前 ...

而家港鐵有個牌建議左右都企定定唔好行,但我個人鐘意左行右企,但冇辨法,太多港媽話危險

男爵府

回覆樓主:

或許左行右企真係一個文化,但如果成條電梯都無人,我會請右邊嘅男人讓,人哋抱住小朋友如果因為讓我而發生任何意外,我過意不去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

留意一下, 地鐵已經改咗,叫用扶手電梯不要走動,左右都要緊握扶手,扶手電梯有標誌顯示的~

上次朗豪坊的扶手電梯事件, 證明真是不可再扶手電梯上走動~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

hiragana 發表於 18-8-28 18:37
依d人咪自私囉, 好多時唔係話對錯, 但為人諗個大家都開心d啦

帶住小朋友行的話可能危險啲但好態度小小講就會令對方感受好啲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

carwaichu 發表於 18-8-28 18:39
或許左行右企真係一個文化,但如果成條電梯都無人,我會請右邊嘅男人讓,人哋抱住小朋友如果因為讓我而發生 ...

又要留意,一下其實在人多時, 除咗再商業區的大站如中環,金鐘,如果人多這樣做更慢,因為大部分人不願意在左手邊向上走,就變咗 好多人塞在入口~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

有個染左灰色頭髮既媽媽抱住around 2歲小朋友企係左面,而佢右面企左人,前 ...

抱住小朋友我真係想佢企定定多d

公爵府

好媽媽勳章

機電處已講了,宣傳了企定定好耐好耐時間。

大家都有唔啱,
電梯唔應該行。
抱住小朋友應該搭,除非冇。

公爵府

回覆樓主:

都唔知急乜,快多幾多秒?一定要响條電梯行上行落……

男爵府

Yubi.T 發表於 18-8-28 18:37
左行右企無咗好耐啦,就算讓俾你,你快咗幾多秒?

Del

公爵府

有d人係喜歡對著幹!

男爵府

你既文化落後左好多年

Yubi.T    發表於 18-8-28 19:09

大宅

回覆樓主:

其實真係冇左行右企。。。

港鐵早幾年在無線攪左個節目宣傳,講港鐵既內部野,注意啲乜野咁都有提到,扶手電梯唔應該行。。。

不過樓主應該好趕時間,同覺得嗰位媽媽態度唔好所以先咁忟

男爵府

jannlly 發表於 18-8-28 18:44
機電處已講了,宣傳了企定定好耐好耐時間。

大家都有唔啱,

Del

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

抺茶雪糕 發表於 18-8-28 10:38
雖然我自己都會同小朋友企一邊,其實我都唔鍾意啲人喺電梯行,好危險,撞到小朋友隨時會跌落去

佢抱住個 ...

無錯,香港人特別趕,其實香港鐵路已經好好,幾分鐘一班車,趕唔到呢班都係等一陣有下一班。

男爵府

大力大力 發表於 18-8-28 18:43
又要留意,一下其實在人多時, 除咗再商業區的大站如中環,金鐘,如果人多這樣做更慢,因為大部分人不願意 ...

我通常都唔行,企定定,但樓主話前面完全無人,換轉我應該不會叫抱小朋友嘅人讓啩

首頁
12345...11

尾頁

跳至