嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地覺得卑bb食手指好定奶咀好???

我個b個半月大, 已經食手指食到啜啜聲, 卑奶咀佢又唔要,
因為我覺得食手指唔乾淨,而且又搞到成面口水,生粒粒,唉~

各媽咪點睇,我係咪應該卑佢食奶咀呢(ps.佢唔要呀 :cry: )
唉~~
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

複式洋房

Re: 你地覺得卑bb食手指好定奶咀好???

我個人當然覺得食奶咀比較好,因較衛生及易戒.但如他不肯用,你也拿他沒法.就像我兩個兒子,大的吃得津津有味,但小的卻是怎也不要,奈何!

別墅

bb係鍾意擺d野响個咀仔度咖 ;係冇計嗰噃。我個大女嗰d手指pop都成10歲先至散咋。
佢多口水,就唯有幫佢換多幾次紗巾囉。
van ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

子爵府

如果可以由得我話事, 當然食奶咀好過食手指, 不過我bb就兩樣都食, 有時佢訓係到玩玩下就食手指, 同佢蔕手套, 佢都啜到濕哂, 依家佢得兩個月大, 大d一定食手指 :mrgreen:

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

複式洋房

我個大囡係食奶咀,唔食手既,
而家卑尼個搞到我不知所措=.=
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

複式洋房

BB由0-1year old 是吸啜期。
食奶咀好過食手指。但要同佢戒奶咀就要2yrs前。

子爵府

經驗所得, 似乎戒奶咀容易過戒手指, 因為奶咀可以"唔見左"、"丟左"; 手指就不由我們控制。

但事實上, 正如其他媽咪的分享, 有些bb係唔肯食奶咀的, 但又要吸啜去取安全感滿足感。 我仔仔都唔肯啜奶咀, 所以手指都起左"枕"。 佢現在都差不多4歲了, 曾經戒過一個月, 但這個月內睡眠質數很差, 常常睡不著或"扎"醒, 佢同我講唔啜好辛苦, 喊咁口呀! 雖然他明白啜手指的後果, 但心理上未能配合, 冇辦法! 現在和他協議了, 只可睡覺啜 (以前一回家就啜, 不論日夜) 。 我期望他再大一點時, 又再同佢商量點樣戒!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至