親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我下年想plan去荷蘭玩
阿姆斯特丹諗緊3日2夜好定4日3夜好
會去羊角村,風車村,Utrecht 同係市內玩
想請問Amsterdam and region travel ticket 既3日卷夠唔夠用?
同埋 Amsterdam 住好貴,所以應該都係住bnb ,大家會recommend 住邊區方便啲?

因為Belgium 係隔離,但都多人話無野睇,大家又有咩意見?

子爵府

MommyPanel勳章

Robinrobinrobin 發表於 18-8-31 01:37
我下年想plan去荷蘭玩
阿姆斯特丹諗緊3日2夜好定4日3夜好
會去羊角村,風車村,Utrecht 同係市內玩

我地又係下年復活節去比利時、荷蘭玩,預計比利時留3日,荷蘭玩7日...去比利時其實順路去埋,同埋我好想食淡菜

酒店我地都book埋,最貴都係ams市中心酒店,我地就book左ibis住幾晚,近火車站果間...

你地幾時去?我都研究緊係咪要買ov card.

wcpcelia    發表於 18-8-31 15:35

子爵府

ms_maybb 發表於 18-8-31 10:01
我地又係下年復活節去比利時、荷蘭玩,預計比利時留3日,荷蘭玩7日...去比利時其實順路去埋,同埋我好想食 ...

我應該5月去呀
會去埋英國再Eurostar 去Brussels 再去Amsterdam
我而家睇緊係咪可以住遠少少
因為有張 region ticket 既話搭車好似都方便

男爵府

開心吸收勳章

Robinrobinrobin 發表於 18-8-31 15:30
我應該5月去呀
會去埋英國再Eurostar 去Brussels 再去Amsterdam
我而家睇緊係咪可以住遠少少

我剛剛六月去完荷蘭+英國,無住到AMS, 改咗去Rotterdam , 都幾方便,我喺買 ov chip card 搭車

大宅

我八月頭去完,荷蘭及比利時係今次歐遊尾兩站,Amsterdam留了2晚,羊角村1晚,我只買2 Day "Amsterdam and region travel ticket",因為Amsterdam去 羊角村要經的火車站及巴士已超出ticket包括範圍 。Amsterdam Central Station附近酒店的確貴,我其中一晚酒店住離開Central station遠少少,近荷蘭國家博物館那區、但覺得都好方便,只需十零分鐘電車就到Central Station。
比利時相對我覺得冇咁吸引。

wcpcelia    發表於 18-9-1 16:22

男爵府

回覆樓主:

暑假一家玩左荷蘭五日四夜,自駕。我覺得三日太少,Rotterdam 非常值得去埋 !
我地住amsterdam id aparthotel四晚,一個火車站到Central, 亦近機場,有泊車位。

子爵府

CX111 發表於 18-9-1 10:31
暑假一家玩左荷蘭五日四夜,自駕。我覺得三日太少,Rotterdam 非常值得去埋 !
我地住amsterdam id aparthot ...

Rotterdam 我見係Amsterdam 去都快
如果早出晚歸黎個day trip
睇下建築同hea行一日可行嗎?

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 18-9-1 15:57
Rotterdam 我見係Amsterdam 去都快
如果早出晚歸黎個day trip
睇下建築同hea行一日可行嗎?

絕對可以,我都係晚餐後返回Amsterdam。
夏天去,9pm才天黑,時間好好用。
羊角村,個人覺得冇必要住一晚,當日我地10am到,午餐後3pm離開,再往Volendam漁港。

子爵府

CX111 發表於 18-9-1 17:22
羊角村,個人覺得冇必要住一晚 ...

羊角村你果時點去
我睇過唔難
係時間耐啲
見啲local tour其實都唔太貴
諗緊會唔會方便啲

子爵府

MommyPanel勳章

CX111 發表於 18-9-1 17:22
羊角村,個人覺得冇必要住一晚 ...

Volendam 值唔值得去?你地係果度留左幾耐?係咪都要係ams坐車去?

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 18-9-2 03:05
羊角村你果時點去
我睇過唔難
係時間耐啲

我自駕,但你可以考慮買 one day pass

男爵府

ms_maybb 發表於 18-9-2 09:41
Volendam 值唔值得去?你地係果度留左幾耐?係咪都要係ams坐車去?

Volendam 風景好靚,個人覺得值得去,連晚餐逗留左3小時。因為我自駕,比較顺路。

男爵府

回覆樓主:

3日2夜會比較趕,加上唔知你是否自駕。
荷蘭交通費很貴,自駕抵好多。

子爵府

mango22 發表於 18-9-3 08:31
3日2夜會比較趕,加上唔知你是否自駕。
荷蘭交通費很貴,自駕抵好多。

而家應該會5日4夜
搵一日過埋Rotterdam
我見佢3 days pass 33.5 euro 包左 Amsterdam 同周邊,又好似ok咁?
係去羊角村同Rotterdam 要另外再比錢

子爵府

回覆樓主:

我都 plan 緊 明年暑假,請問你哋會搭咩航空公司? 依家夾下價先。 thx

子爵府

aeiou_drm 發表於 18-9-30 21:16
我都 plan 緊 明年暑假,請問你哋會搭咩航空公司? 依家夾下價先。 thx

我5月飛
Cx direct flight 來回5千有找

但暑假點都會貴
而家Qatar,漢莎果啲 6千頭
叫平過我前排search少少

伯爵府

親子王國15週年勳章

冇小朋友可以住citizen M
Rotterdam 其實可以stay 一晚,幾多嘢睇,我可以行足一個星期
基本上所有景點火車都到
Utrecht 好靚,又可以hea 行一個下午

伯爵府

回覆 ms_maybb 的帖子

請問你訂ibis, 幾錢一晚呀

伯爵府

回覆 BabyRonXo 的帖子

請問ov chip card 係咪好似我哋既八達通咁, 多數用嚟搭車

伯爵府

回覆 CX111 的帖子

請問你住amsterdam id aparthotel幾錢一晚?喺邊度訂?

首頁

尾頁

跳至