論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

又一令人氣憤虐兒印傭..., 幸好及時發現. 印傭涉暈浪丸混奶餵男嬰
轉自明報 4月7日 星期二

【明報專訊】印傭為安撫凌晨時分哭個不停的15個月大男少主,涉將暈浪丸混入奶中讓他飲用,男嬰飲下後昏昏欲睡,父母大驚將兒子送院,幸診斷後證實無恙。印傭昨日提訊,暫毋須答辯,押後至5月4日,以待政府化驗所報告。

令自己「有覺好瞓」

被告Kusmawati(30歲)被控一項意圖損害而施用毒藥、殘害性或有害物品罪名,控罪指她於4月5日,在[url=]將軍澳
[/url]一住宅單位內非法及惡意向余姓男嬰施用毒藥,企圖使他受損害。

醫生﹕注射解藥可無礙

案件主管在庭外透露,當晚凌晨約3、4 時,男嬰突然哭個不停,被告為安撫少主,同時令自己「有覺好瞓」,涉把同鄉常服的暈浪丸和水混入奶中讓男嬰飲用,男嬰父母發現後大驚,立即把兒子送往將軍澳醫院
,診斷後證實無恙,毋須留醫。被告在警誡下承認事件,但表示乃首次「出此下策」。

兒科醫生韓錦倫表示,若嬰兒誤服成人暈浪丸,或出現眼動危象(Oculogyric Crisis),身體會猶如痙攣般強直後傾以及「反白眼」,父母應立即把嬰兒帶往求醫,一般注射解藥後便會無礙,對身體沒太大影響。另外,由於被告未能確切提供候審期間的居住地址,其保釋申請押後至今日處理。

【案件編號:KTCC2032/09】

禁止訪問

伯爵府

對唔住,有時我覺得佢地直頭唔係人!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果忍唔到bb哭聲,
就唔好黎香港做工人.

複式洋房

好恐怖呀! 真係離普, 攪到我有D驚tim!

大宅

請佢返黎主要職責係湊BB‥連BB喊都忍唔到‥學咩人遊行示威爭取保障?
[

男爵府

等待驗證會員

所以我寧願辛苦D晚上自己照顧BB, 等外慵日間有精神, 否則日間我上了班她睡覺, BB就更危險!

伯爵府

你地攪錯晒喇!

佢地黎香港唔係要湊BB、做家務、照顧老人家、煮飯…

佢地黎香港只係要錢同玩架咋!

子爵府

畀面勳章

唔止, 佢地黎香港只係要錢,玩同溝仔 !!!!!:;pppp:

原帖由 irene_the_pooh 於 09-4-7 20:37 發表
你地攪錯晒喇!

佢地黎香港唔係要湊BB、做家務、照顧老人家、煮飯…

佢地黎香港只係要錢同玩架咋!

伯爵府

溝D疑似仔既「女」都得既!

複式洋房

死啦! 我6月12日簽左個工人...同呢個人個名同年齡一樣, 我好驚係佢, 我而家點算好呀!!!

公爵府

痴孖根架, 個b係佢生睇下佢會5會咁做????????

複式洋房

check 清楚好喎!!

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 15:01 發表
死啦! 我6月12日簽左個工人...同呢個人個名同年齡一樣, 我好驚係佢, 我而家點算好呀!!!

複式洋房

有冇人幫到我呀...而家回點好呀!!

珍珠宮

無腦 , 無用 , 無常識.

珍珠宮

妳簽果個都係break contract 嗎

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 15:11 發表

男爵府

打去入境署問下~

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 15:11 發表

複式洋房

係, 因為佢話佢俾employer欠工資. 好慘, 所以上court...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

希望唔係同一個工人啦 mouth: 點解請 d break contract 嘅工人咁危險呀

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 15:41 發表
係, 因為佢話佢俾employer欠工資. 好慘, 所以上court...
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至