論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為冇人呀...唉...
有冇agent可以介紹呀...

大宅

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 15:41 發表
係, 因為佢話佢俾employer欠工資. 好慘, 所以上court...

d 工人講大話當食生菜,信唔過架。為左要你請緊係講到慘情d,你都係去入境處check下係咪同一個人啦

複式洋房

入境處話基於私隱條例, 唔可以話俾我聽個case...

別墅

簽左喇? 幾時返工? 你仲有小朋友俾佢睇, 如果可以的話, 不如俾錢佢去喇, 費時日夜都要擔心.

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 16:29 發表

http://tw.myblog.yahoo.com/joan68117/

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 momo_peach 於 09-7-16 16:29 發表

報導係余姓男嬰

您睇下佢passport個前僱主姓咩?再唔係既,要求佢比前僱主電話您問下,如連僱主姓咩都中埋,您都唔好博啦.

男爵府

我見到呢段新聞, 簡直想"練"死d工人, 所以直頭幫你打咗去法院問咗, 個staff好好人, 你快d pm比我啦, 我應該可以幫到你手, 但你要有該印傭的ID No. 全名, 出生日期.

別墅

如果工人係呢係段時間係香港打工, 你就break contract 啦. 唔好咁信 agent 呀, 好多都係無人性嫁. 搵本地 ee 或把兒院或幼兒園頂住先啦.

伯爵府

好媽媽勳章

唔好話bb啦, 我記得我以前個印, 我都有懷疑過佢餵我個仔食藥~~

我記得有次, 我個仔發燒, 我唔係屋企, 咪叫老公俾d退燒藥佢食. 點知老公話無喎....但我明明記得有架....果次, 仲覺得自己係記錯.

跟住, 我同個仔去睇醫生, 果次佢無燒, 我有日見到枱頭支退燒藥少左, 問個工人做乜俾退燒藥我仔食....佢話無~~我又以為我自己記錯....

但係, 再發展落來, 我發現雪櫃入面d藥, 真係會日漸減少....

我已經特登將d藥蓋拎到好實, 但有次, 我發現個蓋鬆開左少少, 我問做乜又少左, 個工人解釋, 話d藥漏出來....

但係, 又有一日, 我個仔同我講, 姐姐今日餵我食藥....我覺得非比尋常....

佢唔認, 我又苦無證據...

呢個工人 , 炒左了....

我以後都唔想再請印傭...佢地真係痴痴地線的, 古古惑惑!!

首頁

尾頁

跳至