意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 0|主題: 14150

請教煲粥仔份量

民房

國民生產總值:741

請JM幫忙教如何煲粥仔份量:

1) 7-8個月大, 一日食兩餐粥仔, 大約每餐食半碗至一碗, 要落幾多杯米? 落幾多水? 煲幾耐?2) JM會用攪碎機整還是用人手刀我切粒?
3) 點樣先可以煲得較棉?
4) 用普通細煲仔好還是電飯煲?

王國熱話
工展會零食售貨員
學校小食部店務員(旺角,油麻地)
即晚出糧 包裝倉務 大量
便利店聘兼職 18-23 或 19-23

別墅

國民生產總值:564

紫薯NaNa 發表於 18-9-5 11:17

1) 7-8個月大, 一日食兩餐粥仔, 大約每餐食半碗至一碗, 要落幾多杯米? 落幾多 ...

我用電飯煲煲,BB粥程式要煲兩個鐘。
煲完就係好綿嘅粥。
肉類會用人手切碎,蕃薯,南瓜,紅蘿白,粟米等等,煲好我會用攪拌機攪爛,再倒落啲粥度攪拌。
至於落幾多米,加幾多水。因為電飯煲內膽有顯示。1/2加幾多水的。3/4加幾多水。
我女十個月,一日兩餐粥,煲3/4米。
佢鍾意食杰身嘅粥仔。

珍珠宮

國民生產總值:39628

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

我覺得一開始太少分量喇,我係用煲仔煲架。你唔知道米量,你可以一開始先放D,然後加D水,如果杰就繼續加水,一次咪加太多,咁你就大概知道幾多米煲出黎幾多粥喇

男爵府

國民生產總值:5660

1) 7-8個月大, 一日食兩餐粥仔, 大約每餐食半碗至一碗, 要落幾多杯米? 落幾多 ...

我覺得壓力煲,又快又綿。

翡翠宮

國民生產總值:85969

BB防敏心得分享勳章

我用手揸,揸大把D,一把米就夠喇,我系用迷你多功能煲,水就最低水位。BB食一餐就煲一餐。

複式洋房

國民生產總值:118

1. 7-8 個月我囡一日食兩餐,3/4學米,7倍既水
2. 肉會用手切,菜類用神器切碎,唔會攪爛
3. 如果想棉啲可以前一晚將米加水放入雪櫃
4. 我用電飯煲,貪方便

複式洋房

國民生產總值:477

Koey_423 發表於 18-9-8 18:21
1. 7-8 個月我囡一日食兩餐,3/4學米,7倍既水
2. 肉會用手切,菜類用神器切碎,唔會攪爛
3. 如果想棉啲 ...

3/4學米咪大人一碗半飯? 食到咁多嗎?
我女7個幾月, 一日兩餐粥, 我都係放1/4學米咋, 加埋蔬菜果D 之後, 一餐份量都差唔多一碗大人碗.

複式洋房

draculabk 發表於 18-9-11 16:42
3/4學米咪大人一碗半飯? 食到咁多嗎?
我女7個幾月, 一日兩餐粥, 我都係放1/4學米咋, 加埋蔬菜果D 之後, ...

食倒呀、甘個個bb 食量都唔同既,唔需要比較

洋房

國民生產總值:49

請問一次過㷛2餐粥可以嗎?上午和下午

複式洋房

Jaymamar 發表於 18-9-18 15:33
請問一次過㷛2餐粥可以嗎?上午和下午

可以,但要一直溫住

民房

國民生產總值:741

我都係一次煲兩餐

別墅

國民生產總值:755

2018勳章

我用燘燒罐, 變成爛飯, 再壓爛

大宅

國民生產總值:1122

我用電飯煲,好方便,7,8個月既粥仔比例我係米就半嘜少d,水就跟嘜半米既水。要留意如果用電飯煲的話,肉同菜要盡早落,最好開制10分鐘內落

洋房

國民生產總值:32

樓主可以參考下 我bb八個月大
我煲粥份量係兩湯匙米加一碗半湯碗既水左右
想粥綿啲可以前一晚將米洗淨倒水 將米放冰格
第二日直接加水煲可以
我煲粥用電飯煲煮飯模式 不用煲粥模式 大概時間就會打開睇下撈一撈 見到似稀爛飯咁就ok再打碎少少 (通常有肉所以會打碎)

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.