自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

大家好!我body check時超聲波發現左胸冇個0.6cm嘅陰影,再做乳房造影...醫生話可能係纖維瘤!我之後搵左個乳腺外科醫生睇,做左抽粗針,話係良性!但外科醫生話個陰影好樣衰,建議我開刀切左佢?

大家有冇咩意見可比到我?
其實抽針準確率高嗎?會否有機會抽唔岩位?
醫生話唔做就要keep住密密超聲波+乳房x-ray...我又唔係好想成日照x-ray.....

伯爵府

好難比到意見,都係要聽醫生建議

男爵府

回覆樓主:

樣衰切咗安全啲,你可以問多一两個醫生

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

以前有做化驗朋友講, 照ultrasound已經準確7成或以上, 不過香港投訴文化同責任問題, 都係以切片化驗為準。

醫生話樣衰建議割, 不如問佢鈣化❨癌病變前期❩機會有幾高? 割係點樣割法。 又或者拎自己d report去問多1,2個醫生意見

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

回覆樓主

樣衰梗係割啦,甘細粒,要割都好簡單。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

問多一兩位醫生的意見

子爵府

KRBB119 發表於 18-9-6 09:41
大家好!我body check時超聲波發現左胸冇個0.6cm嘅陰影,再做乳房造影...醫生話可能係纖維瘤!我之後搵左個 ...

我都有1粒,但醫生叫我keep住check, 唔提議即刻割

大宅

tsung 發表於 18-9-6 13:18
問多一兩位醫生的意見

x 2
好多切左幾年之後都會生返,如果係良性又咁細,建議睇中醫

大宅

queenie0102 發表於 18-9-6 13:26
我都有1粒,但醫生叫我keep住check, 唔提議即刻割

今日睇多左個醫生!第二個醫生都建議切左佢穩陣d...所以都決定安排切

其實大家有冇經驗抽粗針個結果是唔準的呢?

珍珠宮

回覆樓主:

我都有幾粒纖維瘤,大粒過你好多,3cm大,之前抽針良性,但醫生話形狀唔太好,建議割,排咁期中

侯爵府

KRBB119 發表於 18-9-6 09:41
大家好!我body check時超聲波發現左胸冇個0.6cm嘅陰影,再做乳房造影...醫生話可能係纖維瘤!我之後搵左個 ...

我都有良性纖維瘤、醫生話大過3cm先要做手術、keep 住9 個月至1 年照ultra sound 就得。

有d 良性纖維瘤會自己消失的, 我有一粒消失左。而做手術亦不有機會係同一個位生返出來。所以我聼醫生講、他日佢話有需要做先做;否則keep 住照及不食激素食物及聼中醫講保持心情愉快(中醫話纖維瘤係因為肝鬱)
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

我都有一粒, 舊年割左, 醫生話抽針有96% 準, 但化驗報告都有建議割出黎化驗先肯定到係咩。 講真唔割都可以, 但成日心掛掛, 割左化驗左自己都心安啲

大宅

same2 發表於 18-9-16 00:21
我都有一粒, 舊年割左, 醫生話抽針有96% 準, 但化驗報告都有建議割出黎化驗先肯定到係咩。 講真唔割都可 ...

你個粒係咩size呀? 醫生話型狀有冇問題?

大宅

hellomiki 發表於 18-9-16 00:11
我都有幾粒纖維瘤,大粒過你好多,3cm大,之前抽針良性,但醫生話形狀唔太好,建議割,排咁期中
...

因為唔夠圓?

大宅

SaBB 發表於 18-9-16 00:16
我都有良性纖維瘤、醫生話大過3cm先要做手術、keep 住9 個月至1 年照ultra sound 就得。

有d 良性纖維瘤 ...

兩個醫生都叫我做,我唔敢博
以後做人真係要正面d

珍珠宮

KRBB119 發表於 18-9-16 00:30
因為唔夠圓?

yes, 周邊不規則

珍珠宮

畀面勳章

做咗安心好多

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都有一粒,keep住每年照ultra sound, 照左3-4年個醫生話無特別嘢無變化,叫我吾駛再check

大宅

koller 發表於 18-9-16 00:43
我都有一粒,keep住每年照ultra sound, 照左3-4年個醫生話無特別嘢無變化,叫我吾駛再check
...

咁你有冇抽過針?話係纖維瘤?幾大粒呀?

大宅

KRBB119 發表於 18-9-16 00:29
你個粒係咩size呀? 醫生話型狀有冇問題?

3cm 左右, 化驗報告係葉形, 樣唔靚仔, 所以醫生建議割左去

首頁
12345...6

尾頁

跳至