親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

除巴黎鐵塔仲有咩玩?
交通只撘地鐵ok?
兩大兩細治安會吾會有問題?

子爵府

BK Milk勳章

kimberlybaby 發表於 18-9-8 19:07
除巴黎鐵塔仲有咩玩?
交通只撘地鐵ok?

主要景點;羅浮宮,聖母院,凱旋門,塞納河船河,聖心堂,太多太多

好多 blog 有講交通,以上景點都算集中,相距唔算好遠,search 下有教。

總之,唔好同陌生人講嘢,好多人走嚟叫你買手繩之類,唔好理。銀包,証件幾時都要放好,拖實小朋友,就冇問題。

子爵府

ada_fung 發表於 18-9-8 21:00
主要景點;羅浮宮,聖母院,凱旋門,塞納河船河,聖心堂,太多太多

好多 blog 有講交通,以上 ...

參觀ed係咪要買入埸券??

子爵府

回覆樓主

唔去凡爾塞宮,兩日可以去好多地方,我早前三日兩夜,又hea 又shopping,都去唒基本旅遊點。而且taxi & uber 唔貴,我由鐵塔去凱旋門,EUR8 ,由酒店出發call uber,主要旅遊點坐的士來回,扺過坐地鐵。

子爵府

noel2010 發表於 18-9-8 21:41
唔去凡爾塞宮,兩日可以去好多地方,我早前三日兩夜,又hea 又shopping,都去唒基本旅遊點。而且taxi & ube ...

咁如果由景點坐返酒店,都係跳標?有少少驚喎!地鐵一程貴嗎?小童幾歲要買飛??

子爵府

BK Milk勳章

kimberlybaby 發表於 18-9-8 21:24
參觀ed係咪要買入埸券??

上網 check 資料吧。
呢d景點好多人去過,好多教學。

珍珠宮

kimberlybaby 發表於 18-9-8 22:04
咁如果由景點坐返酒店,都係跳標?有少少驚喎!地鐵一程貴嗎?小童幾歲要買飛??
...

metro 十張成人票一次過買優惠價 EUR 1.45一張, 單買就唔知。

子爵府

kimberlybaby 發表於 18-9-8 22:04
...

我上次去落雪又凍,第一晚在鐵塔食完飯即跳上的士去酒店,我住凱旋門附近。上面JM 介紹的全部zone 1,我由羅浮官坐的士去聖心大教堂,約€12-15。我三個大人坐地鐵可能要£8-9。你是否由歐洲之星來回?Zone 1很細,有些旅遊點可行去。

wcpcelia    發表於 18-9-10 10:42

珍珠宮

其實得兩日又第一次去我會
第一日:
香榭麗舍大道加凱旋門(唔駛上去)
巴黎鐵塔(上去,揀黃昏去,睇晒日夜景)
第二日:
羅浮宮
聖心/蒙馬特(又係黃昏去睇日落)

交通可考慮埋巴士(用google find routes), 票同地鐵通用

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我上個月在巴黎回來,全程搭的士出入,開住google map , 好易截,無繞路問題。如果你得幾日時間,沿著seine river 玩好d。我自己鐘意Latin quarter 附近既景點,notre dame 同Shakespeare bookstore 。
Eiffel tower 可以自己一早買飛,既然咁遠來到,我會買去塔頂既飛。另外要夠時間排隊入場,詳細要上網做下功課。

大宅

cheechi 發表於 18-9-25 19:14
我上個月在巴黎回來,全程搭的士出入,開住google map , 好易截,無繞路問題。如果你得幾日時間,沿著seine ...

Hihi
係係唔係用Google Map入邊有個叫做Taxi嘅order? 如果我哋一行六人有冇得選擇六人的士會唔會唔識聽英文?因為我聽朋友講驚搭的士個司機唔識聽英文所以就揀uber...
但係我搜尋個Uber六人嘅車貴三倍(emoji)
(emoji)

伯爵府

畀面勳章

my_lau_wong 發表於 18-10-21 20:07
Hihi
係係唔係用Google Map入邊有個叫做Taxi嘅order? 如果我哋一行六人有冇得選擇六人的士會唔會唔識聽英 ...

隨街搵的士架咋,佢地識講少少英文,熱門景點無問題。六個人一定要分兩架的士

男爵府

kimberlybaby 發表於 18-9-8 19:07
除巴黎鐵塔仲有咩玩?
交通只撘地鐵ok?

小朋友幾大?
Paris 好多景點都要行
Metro 多數係樓梯上落唔適合帶 BB 車

Paris 除咗巴黎鐵塔仲可以去羅浮宮
凱旋門 + 香榭麗舍大道,
塞納河畔 + 聖母院教堂,
老佛爺 + 春天百貨, 聖心堂等等

要行的話一星期都未必夠

大宅

cheechi 發表於 18-10-21 20:35

隨街搵的士架咋,佢地識講少少英文,熱門景點無問題。六個 ...

分兩架的士有點麻煩... 老人家小朋友同行
Uber 一架6人會特別貴.... 睇情況再決定

如果一日行程
想去鐵塔,凱旋門,羅浮宮,香舍利大道去唔去得晒呢?
謝謝(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

my_lau_wong 發表於 18-10-22 00:13

分兩架的士唔會好煩, 大家保持聯絡咪得.

凱旋門,羅浮宮,香舍利大道係一條街過, 慢行都去到呢三個地點. 鐵塔就要搭車去.

問題係要老人家行到幾多路.

如果錢唔係問題, 坐hop on hop off bus 幾適合你地.

伯爵府

畀面勳章

my_lau_wong 發表於 18-10-22 00:13

一定唔得,你知羅浮宮幾大嗎?網上好多遊記,做下功課先

男爵府

之前之後會去邊 點解搞到得一兩日

大宅

bosch 發表於 18-10-22 06:35
分兩架的士唔會好煩, 大家保持聯絡咪得.

最後去唔到羅浮宮,唔夠時間,只去了鐵塔& 凱旋門,其實香舍利大道好似無咩好行咁(emoji)
搭火車,真係有扒手偷我媽咪背包好彩比我發現

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

my_lau_wong 發表於 18-11-1 06:26
最後去唔到羅浮宮,唔夠時間,只去了鐵塔& 凱旋門,其實香舍利大道好似無咩好行咁(emoji)
搭火車,真係有 ...

如果唔入名店, 對我黎講條街唔算特別.

好彩你發現到有小偷. 佢見到你望住就收手? 定係你出聲話有扒手?

大宅

bosch 發表於 18-11-2 02:55
如果唔入名店, 對我黎講條街唔算特別.

好彩你發現到有小偷. 佢見到你望住就收手? 定係你出聲話有扒手?

我見到佢用條大scarf 遮住我媽咪背包,當時係上緊火車,我即刻按住佢隻手問點解擺隻手上去個背包,佢就即刻鬆開,之後我媽咪背包拉鍊開晒

首頁

尾頁

跳至