自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

好可惜
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20180908/bkn-20180908004446644-0908_00882_001.html
香港「牛下女車神」李慧詩在奧運賽場宿敵,德國「女警」禾姬今年6月在訓練期間遭遇嚴重意外,導致胸椎第7節斷裂,經過多次手術治療,禾姬總算保住性命,但腰部以下再無知覺,坐在輪椅上接受訪問嘅禾姬表示:「我已無法再走路!」

擁有兩面奧運金牌及11項世界冠軍嘅禾姬,是李慧詩兩個主項爭先賽及競輪賽宿敵,但一次意外令她以後無法再比賽。據報道,禾姬於6月在科特布斯一次訓練,以時速60公里撞向另一正在練習車手,受傷後禾姬下半身已失去知覺:「我躺在地上,有人拿着我對鞋,但我感覺不到有人幫我除鞋,當時我意識到甚麼。」
意外發生後,禾姬立即被直昇機送到柏林醫院搶救,由於傷勢非常嚴重,加上肺部出現發炎現象,頭2個星期生命一直受到威脅,幸好經多次手術後終於穩定下來,可惜其椎第7節斷裂,即使能控制頭部及雙手動作,但下半身卻失去知覺,治療後亦沒寸進,禾姬亦證實自己已經不能再走路。
遭逢巨變,禾姬仍然硬淨:「我還在,我很好,我已不能再走路,這是無法改變,你愈快接受這事實,就愈能夠處理好往後生活。」

大宅

回覆樓主

我替她難過

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

回覆樓主

好難想像點面對

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

運動員真係一個高危職業,經常有人嚴重創傷

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

單車撞單車?都會咁嚴重?

傷殘對一個普通人嚟講都好難接受,何況係一個出色嘅運動員。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

野原美冴 發表於 18-9-8 19:26
運動員真係一個高危職業,經常有人嚴重創傷

諗起其中一個——桑蘭

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

放下自在

伯爵府

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

鄧佢難過

子爵府

loveclementine 發表於 18-9-8 19:11
好可惜
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20180908/bkn-20180908004446644-0908_00 ...

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

我有印象她是誰,真心替她難過,希望所有運動員都能夠平平安安,安全和健康是最重要。

大宅

docomo 發表於 18-9-8 19:27

唔好睇少單車,我識得個保安,每日返工放工踩單車,有一次撞欄炒,最後要開腦,醫咗好多年。我以前住新界好多人踩,我呀媽都唔比我踩返工放工。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

睇到呢類新聞好心噏
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難過 ,希望她重新振作

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

轉運 發表於 18-9-8 19:48
唔好睇少單車,我識得個保安,每日返工放工踩單車,有一次撞欄炒,最後要開腦,醫咗好多年。我以前 ...

我都有試過單車撞欄, 撞咗我落地下。
眼鏡爛咗,玻璃插咗喺眼角、面…………
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

docomo 發表於 18-9-8 23:27

「時速60km」真係馬路上開車速度咁快⋯

大宅

crystal媽咪 發表於 18-9-8 20:14
我都有試過單車撞欄, 撞咗我落地下。
眼鏡爛咗,玻璃插咗喺眼角、面…………
...

,所以我回po係想大家唔好睇少炒單車做成嘅傷害。

首頁

尾頁

跳至