自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MM2H 發表於 18-9-10 11:29
單車,呼啦圈,跳繩,腳踏機,瑜珈…… 多不勝數

呼拉圈唔好做
我之前睇過個物理治療師,佢話成日好多人玩呼拉圈拉傷腰黎搵佢
佢話根本人的腰部結構係唔可以360度咁轉,所以叫人千萬唔好玩呼拉圈

另外瑜珈唔係帶氧運動
只係強化下肌肉的運動
所以淨係玩瑜珈減唔到肥,減唔到壞膽固醇

子爵府

室內原地做的帶氧運動唔係好多
踏凳仔本來都幾好,但如果膝頭有問題,會有影響,因為踏凳仔好似上樓梯咁,係會俾到壓力個膝頭。
另外健身單車,樓梯機、跳繩等本來都好,但都對膝頭有壓力

對膝頭無咁大壓的帶氧運動,比較好的係游水同急步行。如果室內做,或者你試下原地踏步15分鐘開始先?

子爵府

sabun 發表於 18-9-10 11:45
原地踏步也是帶氧運動嗎

其實帶氧運動,唔係真係睇出唔出汗
因為出汗好大程度由氣溫決定
而家咁既天,你坐係太陽底唔郁五分鐘都出汗啦
醫生話要出汗,係講一個大概,意思係你要做到有些少辛苦而出汗

帶氧運動,其實就係講強度中等、可以長時間維持,令身體用到氧氣做代謝的運動。
原地踏步如果淨係踏幾下就唔係帶氧啦,但如果中間唔休息行到10分鐘就係帶氧運動喇。
原地踏步其實都係走路,走路本身就係帶氧運動
你如果試下15分鐘不停原地踏步,我相信都會出汗。其實原地踏步當然無出去公園行咁好,但你無法出街嘛。
同埋你可以考慮買隻心跳錶,如果見到自己心跳可以去到一分鐘120下以上(130下以上更好),就係有效的帶氧運動。

同埋你要有效的帶氧運動,要睇三個「3」(我係search 到台灣健康部門的指引講的)
就係帶氧運動要一星期做「3」次、每次至少「3」十分鐘,心跳達1「3」0下
咁就有效喇。

首頁

尾頁

跳至