親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個月打算一家人(包括6歲嘅小朋友)去瑞士旅行。初步draft 左個行程,去過瑞士嘅朋友可唔可以俾下意見?thanks!

Day 1
早上六時多到Zurich,之後直接去 Lucerne
Lucerne 舊區遊覽
(住:Lucerne)

Day 2
Lucerne: Mt. Pilates, 交通博物館
(住:Lucerne)

Day 3
Luzern —> Interlaken
於Interlaken 遊覽
(住:Interlaken)

Day 4
少女峰
(住:Interlaken)

Day 5
Interlaken 區游湖
Interlaken —>Montreux
(住:Montreux)

Day 6
Montreux chocolate train
(住:Montreux)

Day 7
Montreux—>Zurich
(住:Zurich)

Day 8
Zurich —>夜晚上飛機返HK

禁止訪問

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

my_blueberry 發表於 18-9-17 19:43
下個月打算一家人(包括6歲嘅小朋友)去瑞士旅行。初步draft 左個行程,去過瑞士嘅朋友可唔可以俾下意見?t ...

基本上個schedule好他條好舒服

係Luzern時可以睇下有冇船仔遊下lake luzern
Interlaken如果唔累的話可以遊埋Brienz/ Thun/ Hoheweg/ Unterseen
另外係Jungfrau個日經過可以去埋First/ Kleine/ Schynige Platte

妳哋會坐sbb定揸車?

複式洋房

剛剛去完交通博物館,很多野玩,可以玩一整天!

瑞士火車證包免費上雪朗峯,值得去。在Birg 拍照一流。Allmendhubel 有戶外遊樂場,要去呀!

JD930    發表於 18-10-9 09:40
wcpcelia    發表於 18-9-24 15:06

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

my_blueberry 發表於 18-9-17 19:43
下個月打算一家人(包括6歲嘅小朋友)去瑞士旅行。初步draft 左個行程,去過瑞士嘅朋友可唔可以俾下意見?t ...

Day 3/4 考慮下住Grindelwald 棄Interlaken
早兩日住完超正,從Grindelwald 上first 走走也很美。

JD930    發表於 18-10-4 08:57

珊瑚宮

karee 發表於 18-9-28 06:58
Day 3/4 考慮下住Grindelwald 棄Interlaken
早兩日住完超正,從Grindelwald 上first 走走也很美。

我都係瑞士呀 不過係Luzern嗰邊

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

JD930 發表於 18-10-4 08:57
我都係瑞士呀 不過係Luzern嗰邊

Luzern 留幾天? 我只留一晚就離開了
除左湖邊仲有邊d地方must see?

珊瑚宮

karee 發表於 18-10-5 01:49
Luzern 留幾天? 我只留一晚就離開了
除左湖邊仲有邊d地方must see?

我係Luzern呢邊stay兩個幾星期

冇咩特別呀都係上山行下,例如Pilatus,Titlis,Rigi, Felsenegg

去下公園,坐下河邊,睇下market咁㗎咋

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

JD930 發表於 18-10-5 11:10
我係Luzern呢邊stay兩個幾星期
冇咩特別呀都係上山行下,例如Pilatus,Titlis,Rigi, Felsene ...

兩星期咁耐,好深度遊喎
住serviced apartment 嗎?

珊瑚宮

karee 發表於 18-10-6 19:40
兩星期咁耐,好深度遊喎
住serviced apartment 嗎?

基本上大部份時間都係去行山
唔係呀係個邊有地方住

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

JD930 發表於 18-10-6 20:25
基本上大部份時間都係去行山
唔係呀係個邊有地方住

有地方住,正爆
瑞士d山實在太靚,已打算要同家人再來個hiking trip

JD930    發表於 18-10-9 09:43

珊瑚宮

karee 發表於 18-10-7 01:28
有地方住,正爆
瑞士d山實在太靚,已打算要同家人再來個hiking trip
...

行山或踩單車都得㗎, 祝妳旅途愉快

大宅

回覆 karee 的帖子

我只有4日留喺瑞士, 打算喺Grindelwald 住3晚。
Day 1 遊Bern大半天, 黃昏才到Interlaken, 晚上Grindelwald
Day 2 行山 First
Day 3 少女峰
Day 4 未決定, 黃昏要到Zurich

請問咁安排會唔會好急? 第4日由Interlaken 返Zurich 邊度順路可以行大半天呢?

珊瑚宮

lai_123 發表於 18-10-8 19:14

我只有4日留喺瑞士, 打算喺Grindelwald 住3晚。

頭三日都算係好relax,
仲有時間的話去埋Blausee/Thun/Brienz/ Hoheweg/ Unterseen都ok

反而第四日最好就直接由Interlaken返Zurich啦,
黃昏要到的話中間仲加個行程會好趕,
寧願係Zurich/Luzern行下比較好

wcpcelia    發表於 18-10-9 09:52

複式洋房

我上次飛蘇黎世,見咁早去左距離機場30分鐘車程既Rhine Falls,好靚又唔使門票,值得去

大宅

回覆 JD930 的帖子

謝謝你啊

JD930    發表於 18-10-9 14:00

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

lai_123 發表於 18-10-8 19:14

我只有4日留喺瑞士, 打算喺Grindelwald 3晚。

趁我還記憶猶新留下一點點經驗及資料, 希望有用^^

Swiss Travel Pass 是不包從GrindelwaldKleine Schedidegg, 及由Kleine Schedidegg到少女峰上兩程火車.

9月的價格作參考: from Grindelwald 經Kleine toJungfraujoch 全票來回CHF 190, Swiss Travel Pass 25%off 便 CHF 142.5

如有Half FareCard 是 CHF 95

day 1 - 晚上到Grindelwald - Grindelwald的超市及商店很早便收(6-7), 仍有幾家餐廳做至10時左右. 給你有個預算安排那天的晚餐

day 2 - first Grindelwald的酒店如了張discount 卡坐從上first的來回cablecar, 來回特價CHF 42 (原CHF 60), 單程特CHF 21 (原 CHF30). 我們買了單程上first 因 bookParagliding直接飛下山 (好好玩).
Paragliding
要預早一日book, 如你有興趣可以問下酒店,隔一天才有位的話便將day 2 & day 3 itinerary換轉.

day 3 – 有些Jungfrau 紀念品比Grindelwald貴可以考慮下在山下買.
(e.g.
有個磁貼水晶球JungfrauCHF 12, 山下見到CHF 9一模一樣有交易)

day 4 – check train schedule好預時間, download定個瑞士鐵路apps睇好方便 (SBBMobile), GrindelwaldZurich Airport 要轉兩次車共3小時行程

祝旅途愉快!

大宅

謝謝大家提供了咁多資料啊,好有用。十分感激。

大宅

lalalabelle 發表於 18-10-9 12:13
我上次飛蘇黎世,見咁早去左距離機場30分鐘車程既Rhine Falls,好靚又唔使門票,值得去
...

請問由 蘇黎世機場去Rhine Fall 要乘什麼交通工具呀?
想知到機場locker 可以放到幾大喼呀?

大宅

想問問你們搭哪間航空公司到瑞士?Swiss airline 好嗎?

首頁

尾頁

跳至