使用意見

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

越搬搬遠,越搬越入。

最初來Bk, 我真的很開心,有個地方交流下(我沒有仔女; 但照顧父母,也是"親子王國"有關的範圍吧?)

影視娛樂(大部份也在公海討論的),也有自己獨立標題。

我真的很失望。

或者,人老了,不值一提。無謂浪費資源/空間給人討論。

親子的範圍,是否只有父母如何照顧仔女? 父母老了?

討論區中,可交流"居家安老"的地方不多。這兒很多人也很有愛。在照顧長者的區中,大家互相勉大家/交流照顧心得。

不如,掉入"其他"的區,可能更易找。

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

hker 發表於 18-9-21 09:48
越搬搬遠,越搬越入。

最初來Bk, 我真的很開心,有個地方交流下(我沒有仔女; 但照顧父母,也是"親子王國 ...

你好,關顧長者已搬移到醫護健康,以標籤形式分類,討論連結如下:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=1033&filter=typeid&typeid=1709

新的醫護健康討論區,是以"家"為本的理念設立,眾合各家庭成員的健康護理醫療話題,討論交流可更為集中,亦同時可帶出關顧長者的信息,謝謝!

大宅

越搬搬遠,越搬越入。

最初來Bk, 我真的很開心,有個地方交流下(我沒有仔女; 但照顧父母,也是"親子王國 ...

支持你!

侯爵府

特派員 發表於 18-9-21 11:06
你好,關顧長者已搬移到醫護健康,以標籤形式分類,討論連結如下:
https://www.baby-kingdom.com/forum.ph ...

説得十分動聽 。但正常邏輯的人, 找照顧長者心得及交流, 也不會找入那區吧?

婴兒/婦女醫護不塞入去?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 18-9-21 14:55
説得十分動聽 。但正常邏輯的人, 找照顧長者心得及交流, 也不會找入那區吧?

我支持你嘅講法,我琴日都搵咗好耐

JD930    發表於 18-9-24 12:01
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

https://www.baby-kingdom.com/forum.ph ...

老人唔係只係病架。 仲可以討論/分享長者可享受政府給予既福利。照顧長者既經驗心得。

如果係醫療護理, 係咪婦女, 少年都要放埋入黎? 唔通佢地就唔會病? 相反, 長者就只有“病” 可以討論??

不如開每個年齡階段都開個專區(BB, 小童, 青少年, 婦女, 中男, 長者) , 而專區裡面分“醫療”, “心得”, “政府援助”。

公爵府

hker 發表於 18-9-21 14:55

同意!

侯爵府

--

珍珠宮

支持樓主,希望可以好似以前獨立一個版面,冀版主和IT部門聽取意見

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

PCCW2319 發表於 18-9-23 12:46

老人唔係只係病架。 仲可以討論/分享長者可享受政府給予既 ...

同意

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

您好,我們是收到大家提出的意見的!由於目前剛完成討論區重整,我們仍在收集各用戶對重整後的意見,無論是正反的意見,我們都會一一聆聽,再整理各方的意見並重新檢視與改進,務求令每個階層或處理不用人生階段的國民都可以在親子王國找到適合自己的討論天地。

現時我們建議國民可以到醫護健康內的[長者]分類發表關於長者的醫護、照料、生活福利等話題,我們會繼續收集各位的寶貴意見,改善親子王國討論區。

如有任何消息,我們會稍後公告,在此感謝各位國民對親子王國的支持!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

支持樓主。

真的,我早上找了好耐都找不到,之後放棄了。
昨晚上來都找不到,最後才想起去提醒處找才可見番舊朋友
但真的估不到搬到醫護健康

有嬰兒醫護,婦女醫護,
點解唔叫 長者醫護,反而見到長者兩字一定易明易找囉!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

國務專員 發表於 18-9-24 16:43
您好,我們是收到大家提出的意見的!由於目前剛完成討論區重整,我們仍在收集各用戶對重整後的意見,無論是 ...

多謝國務專員嘅回覆, 希望你哋真係會聆聽我哋嘅意見。
我知道而家討論長者係要入去醫護版塊裏面。
但的而且確真係好難搵, 其他用戶無提出問點解唔見???

係可能佢哋以為好似某啲版塊咁永久刪除,所以根本都唔會提出。 有冇睇到小朋友版塊真的好仔細,o至3、3歲、青少年……都有
咁點解唔將佢哋全部放曬入去(小朋友區),然後再喺入面嘅子版度再搵??

未來長者越來越多問題、愈嚟愈多係大勢所趨。希望真係會聆聽會員嘅意見
Thank you so much
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我支持要維持原有專區,老人家有唔同疾病和問題,大家都想交流資訊和抒發感情。我覺得呢個專區要更大力推廣才對。我們有子女,也有父母,親子之餘也要關顧父母。

男爵府

回覆樓主:

請回復番長者獨有的專區,謝謝
冷血嘅人唔好回覆我

男爵府

支持樓主!

長者唔係只有病嘅!照顧長者嘅討論,係大家互相勉勵大家/交流照顧心得。

我最初都係喺「在家出發」度搵,但搵唔到。咁去「親子時刻」啦!父母同我都算親子時刻啊!又冇。已經放棄喇!

最後好彩之前收藏咗樓主個post,先至好快搵返咋!

而且「醫護健康」下面又再分長者、男士。婦女、兒童就可以有獨立版塊。雖然呢度主要係女士,我哋除左關心子女,亦好關心自己父母嘅身心健康,想同人分享,亦想睇其他用戶嘅心得分享!

希望你哋明白!

大宅

親子王國15週年勳章

我都搵左好耐先搵到,贊成樓主睇法。

子爵府

呢個解釋非常牵强。
點解嬰兒醫護, 婦女醫護可以獨立, 長者醫護一直都係獨立架啦, 點解要歸左入醫護健康, 搵左好耐先搵到。
請大家重視一下長者的照顧。唔好只看重下一代。

子爵府

越搬搬遠,越搬越入。

支持樓主。

瑪瑙宮

越搬搬遠,越搬越入。

支持你說法,
很多topic 。堆埋唔係同類既地方,
好似志趣相投版咁,一開就是接龍遊戲,
宗教既題目,去到後一後,
寵物toipc 又唔知去左邊?
有冇諗下,改變到越黎越差,
只會賣廣告,
不是為大眾做個可以分享交流資料的好平台了。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至