自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

早排早晨時候搭lift,lift內有好多人,咁岀lift時有位小學生襟住lift門俾人岀哂佢先岀

位小學生嘅媽媽就好恶咁罵佢已經趕返學,仲咁多事,下次唔好咁做。唔好再做啲無聊野!

覺得小妹妹好慘。。。

希望小妹妹唔好開始踏上唔再顧其他人,自己為先嘅人嘅路
但好難,我眼見就一次姐,家庭教育呢?已經有幾多次?

【帶頭盔】
我唔係公審任何人,但眼見小妹妹明明做啱一樣野,可能只係阻左佢五秒?都俾人罵,有感而發姐

wcpcelia    發表於 18-9-27 11:02
davywm    發表於 18-9-27 10:15
funfun759    發表於 18-9-27 09:13
twotigers    發表於 18-9-27 08:05

大宅

好習慣被媽媽破壞了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都成日撳住電梯俾人出,幸好屋企冇鬧,鬧得多相信我都唔敢再撳

twotigers    發表於 18-9-27 08:05
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-9-27 07:44
早排早晨時候搭lift,lift內有好多人,咁岀lift時有位小學生襟住lift門俾人岀哂佢先岀

位小學生嘅媽媽就好 ...

下次,有机會再見到呢位小女孩,當住佢媽媽面前讚小妹妹一句(唔駛理佢媽)。呢款媽媽見自己個女俾人讚先會覺自己個女無做錯。

Mnbvcxdsa    發表於 18-9-27 09:11
cwmanna    發表於 18-9-27 08:49

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-9-27 08:19
下次,有机會再見到呢位小女孩,當住佢媽媽面前讚小妹妹一句(唔駛理佢媽)。呢款媽媽見自己個女俾人讚先會 ...

跟住我就俾人po上網,話係炸两一名
而且,令到小朋友以後有藉口駁媽媽咀,我又唔想

水晶宮

回覆樓主:

我都試過按開門掣讓婆婆入,同lift有個女人話趕時間,叫我不要等婆婆,婆婆只差幾步就可入lift,相信5秒內

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-27 08:02
我都成日撳住電梯俾人出,幸好屋企冇鬧,鬧得多相信我都唔敢再撳

其實係,好多對錯都係由家長同學校教
我唔敢話果位媽媽一定係錯,但我覺得好可惜。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 18-9-27 08:33
...

近年啲人好似自私咗,好趕咁。遇到又係電梯,我撳住啲畀阿伯行,後面個男人不停鬧佢係咪要出??我見個阿伯係好難先提起腳行出嚟
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

終極熊貓 發表於 18-9-27 08:33
...

遇到這情形,我會叫亞仔一齊講聲:唔該姐姐

侯爵府

陪月勳章

回覆樓主

我小朋友試過樓主以上情況,佢係入邊撳住lift 比lift入邊嘅人出去, 點知lift出面啲人都唔等我哋出去, 就行入嚟, 仲要塞住lift口唔俾我哋出

珍珠宮

我黑心, 希望個女唔好遺傳到咁多阿媽DNA

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-9-27 08:30

跟住我就俾人po上網,話係炸两一名

鬧就話啫,讚都唔得?咁你為小孩幸福,更加要做炸両了。。。我冇叫佢駁咀,我只係讚按住部lift的行為,唔代表叫佢鬧佢阿媽啫。
我平時見到小學生,佢會hold住大門lift門俾我,我會講句 唔該哂,你好好啊幫手。。等佢知呢個做法唔係on居

水晶宮

回覆樓主:

妹妹真可憐,做啱都要比人鬧

侯爵府

回覆樓主:

我試過按住開門掣等一個阿伯行多兩步入,企我左面果個,拎住名牌手袋OL款嘅女仔,就好大聲咁Jip咗一聲,然後仲反晒白眼咁講多句shxt!

男爵府

回覆樓主

我個仔次次都會幫人㩒等人出曬先自己出
大概10個先有一個人講唔該
我次次都讚我個仔然後同佢講唔該

LEUNGP    發表於 18-9-27 12:19
wcpcelia    發表於 18-9-27 11:03

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MariaTsui 發表於 18-9-27 08:31
我都試過按開門掣讓婆婆入,同lift有個女人話趕時間,叫我不要等婆婆,婆婆只差幾步就可入lift,相信5秒內
...
香港人真係好趕時間

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大少爺 發表於 18-9-27 09:55
我個仔次次都會幫人㩒等人出曬先自己出
大概10個先有一個人講唔該
我次次都讚我個仔然後同佢講唔該:kissyou ...
小朋友比人讚會好開心, 我都覺得一D好行為要讚下佢, 等佢KEEP住依個好習慣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我趕時間都會襟住lift門俾人出入埋先,之後行快返物得。
但係果d連屋企門都未鎖果d,我就狂襟關門制囉

首頁

尾頁

跳至