0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下大家,全奶粉bb日間每4個鐘食一次奶,假設係12點、4點、8點. 如果夜晚12點食飽訓左,凌晨4點無叫醒佢食奶、由佢訓到自然醒、喊餓先開奶餵,如果佢5點先起身食奶、請問下一餐應該照隔4每鐘(即9點)、定係好似平時咁8點(只隔3個鐘)?

侯爵府

twtw2017 發表於 18-9-30 04:08
想請教下大家,全奶粉bb日間每4個鐘食一次奶,假設係12點、4點、8點. 如果夜晚12點食飽訓左,凌晨4點無叫醒 ...

9點,不過bb 食奶又唔駛咁規律,如果佢餓咪早d俾佢食,唔餓咪9點,我通常佢醒我就俾佢食,好似大人食早餐,訓醒咪食

大宅

回覆樓主

5點餵完再等bb 自己肚餓先再餵。

我bb 二個月已經介夜奶,我既方法係每日最後一餐大約11-12點餵,bb 自然叫餓先餵,到白天我先會3-4 小時按時餵。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得隔既時間大概就得喇,最主要係BB肚餓,佢肚餓就俾佢食,我係咁樣比較彈性既

子爵府

twtw2017 發表於 18-9-30 04:08
想請教下大家,全奶粉bb日間每4個鐘食一次奶,假設係12點、4點、8點. 如果夜晚12點食飽訓左,凌晨4點無叫醒 ...

時間可以彈性處理,我女依家4個月,不論日頭定夜晚,佢要訓教就由佢訓,唔會叫醒佢食,餓就會醒,所以我都冇set定時間餵

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你BB幾個月,我覺得4點果餐可以唔洗叫醒,到5點果餐飲完,就重新計時。

大宅

haha748494 發表於 18-10-2 21:21
你BB幾個月,我覺得4點果餐可以唔洗叫醒,到5點果餐飲完,就重新計時。

我而家試緊凌晨等佢自己醒先餵,其他餐就每隔4個鐘餵. 但係咁樣做,最後果餐既時間好唔穩定,有時10點、有時11點、12點至凌晨1點... 咁樣晚晚唔同時間,咪無辦法幫佢建立一個穩定既生理時鐘?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 twtw2017 的帖子

嘅,但無可能日日如是,因為放假,有時都會亂左.

大宅

haha748494 發表於 18-10-4 23:02
回覆 twtw2017 的帖子

啱嘅,但無可能日日如是,因為放假,有時都會亂左.

12點餵完,諗住可以一覺天光,剛剛4點竟然醒左喺度ee哦哦... 氹左半個鐘都係要去開奶

首頁

尾頁

跳至