3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

民房

近年見越嚟越多幼稚園會加入電子科技元素(ICT)去教小朋友,好似用ipad同電腦去同小朋友上堂。但係唔係真係適合俾咁細個既小朋友去用?應該用咩方法教佢哋先啱?

複式洋房

回覆 namnahso 的帖子

我覺得幼稚園不應該太快加入電子科技元素去教小朋友,另小朋友眼睛不好,像小朋友的毒品,爸媽亦不想小孩嘈吵便很容易把ipad及電話交給他們, 便成為現今社會的電子奶嘴。老師教小朋友就不能用書本了嗎?

複式洋房

我覺得現時係一個科技年代,幼稚園開始引用iPad教學是可以接受的,但學校在使用iPad上堂時應該合理掌握時間,避免長時間使用導致小朋友眼睛疲勞過度。另外老師應該教導小朋友如何合理使用,培養良好使用方法,避免兒童沉迷電子產品

民房

rickycch852 發表於 18-10-2 23:05

我覺得幼稚園不應該太快加入電子科技元素去教小朋友,另小朋友眼睛不好,像小朋友的 ...

我覺得並唔係話幼稚園唔可以用書去教,而係喺社會進步,好多方面都會用電子科技。將電子科技融入幼稚園畀小朋友,其實會唔會係一種俾佢哋提早適應社會生活嘅一個方法呢?
而只係一種輔助工具,可以令到小朋友不分時間,地點學習到唔同嘅嘢。

民房

Suetting888 發表於 18-10-2 23:25
我覺得現時係一個科技年代,幼稚園開始引用iPad教學是可以接受的,但學校在使用iPad上堂時應該合理掌握時間 ...

我都認同,電子產品只係一種輔助工具俾老師利用呢一啲嘅工具去教小朋友。
喺學校參觀嘅時候,都睇到啲老師都會用電腦去播片吸引小朋友興趣。好似相比起一般上堂嘅模式,加入ICT上堂嘅方法令小朋友會更加留心,上堂氣氛更好。

民房

不同意過早給小朋友用電子產品,但如教學上有需要,輔助型式是可以,但不可濫用,尤其幼稚園小朋友年紀還小, 多看對眼睛有一定程度的影響。

民房

taurusfiona 發表於 18-10-3 08:28
不同意過早給小朋友用電子產品,但如教學上有需要,輔助型式是可以,但不可濫用,尤其幼稚園小朋友年紀還小, ...

而家有好多教育類型嘅免費apps,有啲apps仲可以教小朋友筆順,筆劃同讀音。如果係佢哋正式學揸筆寫字之前,畀佢哋跟住個app學,其實係咪提升到佢哋嘅語文方面既能力。
但係又會唔會令佢哋到時正式學寫字嘅時候反而唔習慣揸筆?

男爵府

我覺得幼稚園已經要用ipad太早了,對眼睛不好,以前沒有ipad老師一樣可以用教材教,不過到小學已經無可避免要接觸電子產品了!

大宅

可以, 但主要用作學習用途. 閒時先玩下遊戲.

民房

KLBB 發表於 18-10-3 10:36
我覺得幼稚園已經要用ipad太早了,對眼睛不好,以前沒有ipad老師一樣可以用教材教,不過到小學已經無可避免 ...

其實我覺得未必係直接畀小朋友用ipad,而係老師用ipad去教小朋友。呢啲嘅電子科技產品之係一種嘅輔助同支援工具。
就好似小朋友要表演咁樣,老師喺學校未必可以係有限既時間教好每一位小朋友。但係如果配合咗呢啲電子科技,老師可以將呢啲表演嘅示範片段send畀啲家長。等家長可以喺屋企播畀小朋友睇,禁令到小朋友喺屋企都可以練習到。而且仲可以增進學校,家長同小朋友嘅關係。

民房

happylokchun 發表於 18-10-3 10:42
可以, 但主要用作學習用途. 閒時先玩下遊戲.

係呀,而且家長都可以喺屋企嘅電子產品上面安裝同學校用緊嘅apps。咁即使小朋友病咗或者返唔到學,小朋友都可以用呢啲嘅電子產品去學習。
只要老師同家長好好教小朋友點樣正確使用呢啲電子產品。我相信小朋友可以透過電子科技,俾小朋友發揮創意同啟發佢哋嘅潛能。甚至可以令佢哋體驗到學習嘅快樂。

民房

但係其實就算學校畀啲電子科技產品小朋友,都係畀佢哋攞嚟睇片或者玩遊戲,都冇乜實際教育同學習用途。
咁點解唔畀佢哋用番書上堂?

男爵府

namnahso 發表於 18-10-2 20:17
近年見越嚟越多幼稚園會加入電子科技元素(ICT)去教小朋友,好似用ipad同電腦去同小朋友上堂。但ICT到底係教 ...

我有俾佢用 到左學野年齡 就要限制

民房

Yummytt 發表於 18-10-3 20:13
但係其實就算學校畀啲電子科技產品小朋友,都係畀佢哋攞嚟睇片或者玩遊戲,都冇乜實際教育同學習用途。
咁 ...

我覺得唔可以一概而論,ICT其實都幫到小朋友發展。
例如植物成長課題咁樣,老師可以預先收集同製作植物嘅成長片段,小朋友就可以通過睇依啲片段,觀察同形式植物的生長過程。然後再由老師解釋同輔導,我相信效果比老師用書去教更好。
另外對於有特殊學習需要嘅小朋友,ICT其實可以有助提升佢哋嘅能力。由於部分小朋友冇辦法面對面同其他人溝通,但係當老師俾部ipad佢哋學習溝通既時候。因為冇咗面對面嘅壓力,小朋友能夠流暢表達自己既想法,從而幫到佢地發展能力。

複式洋房

我覺得學校用來教學係幾好,會生動有趣d,但如果在家中就唔好會咁多,因為小朋友對得多電子野,如似ipad/smartphone就會令專注力下降,同埋如果想睇動話,不如用故事書或者繪本好過。

民房

judie_wong 發表於 18-10-4 14:40
我覺得學校用來教學係幾好,會生動有趣d,但如果在家中就唔好會咁多,因為小朋友對得多電子野,如似ipad/sm ...

雖然繪本,故事書效果都好好,但係呢啲書教俾小朋友的野唔多。但係相反,ICT科技主張係一個app入面有多元學習元素,俾小朋友即使用一個app都可以學到好多唔同類型嘅嘢。例如某啲數學app咁,唔係單單只係學習到數學嘅野(eg.數數同形狀),有時仲可以學習到藝術方面(eg.顏色)。
所以我認為點樣畀小朋友去用呢啲嘅電子科技產品學習,其實主要係睇下老師同家長點樣教。

禁止訪問

民房

heichu28 發表於 18-10-5 02:17
我都好爭扎!驚佢用得太多對眼吾好!但學校又要用...

所以老師角色變得更加重要。老師要點樣去用呢一啲嘅產品去教小朋友,亦都要訂立一個明確嘅指引。例如要同大人一齊用,同埋每日只可以用15分鐘等規則等。
如果過度使用,ICT就會反而害左小朋友。例如小朋友嘅眼睛會受到損害,手指肌肉發展遲緩等。

民房

咁其實點解要幼稚園就開始用ICT,而唔係小學先開始用呢?係咪真係有必要咁早就畀佢哋接觸啲電子科技?

複式洋房

我覺得其實都有好多用具都可以學到係ICT的野,ICT唔係唔好,但宜可宜止,除左會令小朋友專注力差之外,小朋友會習慣禁個制就出現一樣野,長久就會令佢地花時間去了解一樣野,或者對淨係文字/2D的野都會冇興趣,會影響埋小學、中學的學習。當然,我唔能夠一面倒話ICT唔好,佢都有佢的好,就好似你所講包括左好多野,學到好多野,不過就真係要睇點用,而唔係電子奶咀,而且家長都要同小朋友有互動交流的時間喲。

首頁

尾頁

跳至