0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

按健康院護士的建議,e個星期夜晚阿B醒唔好理(餵)佢住,俾佢自己5~10分鐘自己訓翻。問題係佢雖然無問我摞食丶但就醒來eeahah典床食手45min都訓唔翻無法入睡⋯⋯有時成1粒鐘。(以上係嘗試介夜奶的第5晚情況丶當然比頭1晚大喊丶第2~3晚小喊就有進步丶第4晚醒咗唔出聲自己典床)

人奶B食奶時間
夜晚准時8點訓(7點食奶奶)
凌晨12點准時醒食宵夜奶奶

凌晨5點准時半夢半醒ee ahah
頭1~3晚喊醒要靠我安慰
後2晚BB唔喊,安慰自己入睡靠食手仔
但要成1個鐘先訓得到
我地分床訓但我係隔離會靜靜觀察BB

早上7點醒會問摞食餵奶2~5分鐘左右
(似乎想訓多D)食完訓翻

早上9-10點正式醒食奶5~10min左右

11點訓(有時要食小小奶)
下午2~3點醒食奶

我發覺BB可能夜晚訓得唔好
日頭會好藕⋯⋯成日想訓想訓
好茅盾⋯⋯
好心痛B扭一個鐘Sin訓得翻
究竟有冇做錯?
想放棄了⋯⋯

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你覺得佢未ready既話我覺得你都係俾佢食喇,或者你試下俾奶咀安撫下佢

侯爵府

回覆樓主:

我唔會聽健康院d姑娘講野,我bb 第二個月就開始厭奶,我俾佢小食多餐,個姑娘話我早產bb都唔會咁食,叫我規率d,bb 唔食就算,之後過兩日去私家打針,兒科醫生證實左我bb 係厭奶,仲話我小食多餐係岩

其實bb 要戒夜奶自己就會戒,點解要聽外人講,凑bb 果個係你,你無理由唔知佢要咩,bb 半夜醒當然係有原因,唔係片濕就係肚餓,點解佢有生理需要你都唔滿足佢?

別墅

我要做媽媽 發表於 18-10-3 08:17
其實你覺得佢未ready既話我覺得你都係俾佢食喇,或者你試下俾奶咀安撫下佢
...

我琴晚發完帖之後都係俾B食翻夜奶丶雖然就快要返工了但係我自己未ready好⋯費士BB辛苦

別墅

freshrose 發表於 18-10-3 08:36
我唔會聽健康院d姑娘講野,我bb 第二個月就開始厭奶,我俾佢小食多餐,個姑娘話我早產bb都唔會咁食,叫我規 ...

我地之前都係小食多餐係接近4⃣️個月大sin開始固定食奶丶上兩個星期都有經歷過厭奶丶係吖我e個新手媽咪好多擔心怕BB晚上習慣醒反而影響佢睡眠質量⋯所以想介夜奶結果好次仲衰⋯琴晚我都係由BB食了順其自然

男爵府

tracy_design 發表於 18-10-3 08:57
我地之前都係小食多餐係接近4⃣️個月大sin開始固定食奶丶上兩個星期都有經歷過厭奶丶係吖我e個新手媽咪好 ...

我B都係接近4個月,未戒奶,我係順其自然,寧願半夜起多次身

PS. 全人奶,阿B半夜又唔肯食樽,如果你B可以食樽,可以叫老公幫下手

別墅

CS_HON 發表於 18-10-3 09:22

我B都係接近4個月,未戒奶,我係順其自然,寧願半夜起多次身 ...

一樣全人奶B唔肯食樽丶連奶嘴都拒絕埋⋯無計

侯爵府

回覆 tracy_design 的帖子

你就快要返工就要TRAIN 你BB 用樽, 唔係你返左工點算? 我BB 而家三個月多D, 佢鍾意用樽, 唔肯埋身, 佢飲夜奶用10MINS 已經搞掂, 所以我從來唔會迫佢戒夜奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

tracy_design 發表於 18-10-3 08:50
我琴晚發完帖之後都係俾B食翻夜奶丶雖然就快要返工了但係我自己未ready好⋯費士BB辛苦
...

係亞,你都係等BB準備好先

大宅

freshrose 發表於 18-10-3 08:36
我唔會聽健康院d姑娘講野,我bb 第二個月就開始厭奶,我俾佢小食多餐,個姑娘話我早產bb都唔會咁食,叫我規 ...

我bb也是2月份唔米好想吃奶 每次吃都哭 到宜家3个月大又系唔肯食 喂母乳 就系等睡的迷糊的时候食的久 平时吸几下就唔吸了 唔知点算 点解甘快就厭奶 甘样落去都唔知点搞 经常怒眼训 宁愿训都唔食 整我都唔知点喂 我想宝宝食奶樽 宝宝唔肯食 先麻烦

大宅

freshrose 發表於 18-10-3 10:06

你就快要返工就要TRAIN 你BB 用樽, 唔係你返左工點算? 我BB 而家三個月多D, 佢 ...

你宝宝之前唔肯用奶樽?宜家肯? 我想我宝宝用奶樽 有咩办法 宝宝宜家食奶头都唔米好愿意 每次食几下就唔食 唔知系米厭奶啊

別墅

freshrose 發表於 18-10-3 10:06

你就快要返工就要TRAIN 你BB 用樽, 唔係你返左工點算? 我BB 而家三個月多D, 佢 ...

日日都俾奶樽佢試丶雖然佢當牙膠咁咬食丶但起碼唔抗拒奶樽⋯⋯要持之以恆啦⋯⋯希望佢食翻樽

別墅

WaiKwanWong 發表於 18-10-4 10:08
你宝宝之前唔肯用奶樽?宜家肯? 我想我宝宝用奶樽 有咩办法 宝宝宜家食奶头都唔米好愿意 每次食几下 ...

係米未餓你餵佢?佢有冇問你摞食?我BB厭奶係2-3min就收口,如果再餵佢就喊l!厭奶持續10日左右。

大宅

tracy_design 發表於 18-10-4 20:38
係米未餓你餵佢?佢有冇問你摞食?我BB厭奶係2-3min就收口,如果再餵佢就喊l!厭奶持續10日左右。
...

真的會厭奶? 她經常扭眼睡 我睇寶寶也厭奶好久了 甘米越來越瘦 人奶會唔會越來越少

大宅

tracy_design 發表於 18-10-3 04:06
按健康院護士的建議,e個星期夜晚阿B醒唔好理(餵)佢住,俾佢自己5~10分鐘自己訓翻。問題係佢雖然無問我 ...

我B都係4個月+,我覺得BB唔使專登去幫距介夜奶!會自己介嘅!我B之前2個幾月時有一晚!半夜無起身食!一覺訓天光!咁就自己介咗!但是3個幾月時!半夜4點幾5點又要起身食咗一排!後來,距4.5點喊時!我就俾奶嘴距!由距訓番!拖到7點左右先俾奶距飲!如果BB半月要起身飲奶!有可能日頭飲唔夠奶!日頭如果飲(emoji)️夠奶!距夜晚就唔使飲喇

伯爵府

tracy_design 發表於 18-10-3 04:06
按健康院護士的建議,e個星期夜晚阿B醒唔好理(餵)佢住,俾佢自己5~10分鐘自己訓翻。問題係佢雖然無問我 ...

其實BB戒夜奶自然就會戒,有時你甘樣逼住佢戒更加唔好

別墅

hamsterma 發表於 18-10-5 22:29
其實BB戒夜奶自然就會戒,有時你甘樣逼住佢戒更加唔好

e+已經順其自然啦⋯⋯由得佢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺得成晚eeoo,不如喂D奶,可以訓好D.

首頁

尾頁

跳至