論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲律賓姐姐話完約唔回鄉, 佢會去澳門一趟當出左境, 但佢仲有14日大假, 仲有來回機票, 計返錢比佢無問題, 但合唔合法架? 另外係唔係比張表佢簽收呢?
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

此路不通

子爵府

fionafiona 發表於 18-10-3 10:32
菲律賓姐姐話完約唔回鄉, 佢會去澳門一趟當出左境, 但佢仲有14日大假, 仲有來回機票, 計返錢比佢無問題, 但 ...

你打開條link,https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf 喺40頁嘅附錄V, 有一張合約屆滿或終止時所付款項的收據,呢張form你可以喺好多agent web site度download到,要填寫4,6,7項,之後比你工人簽收返就ok。

大宅

回覆 grawong 的帖子

感謝你~~~

17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

子爵府

fionafiona 發表於 18-10-3 10:32
菲律賓姐姐話完約唔回鄉, 佢會去澳門一趟當出左境, 但佢仲有14日大假, 仲有來回機票, 計返錢比佢無問題, 但 ...

你唔使理佢完约去邊,佢係成年人,有手有脚,你俾機票佢,佢唔上機,唔通拉個僱主咩!你都冇責任

完约,只需支付工人回鄉"單程" 機票,不是來回

佢要錢,就search 吓機票價錢,揾個最平嘅折現

保障自己,就叫工人寫張纸,簽名耍求cash 代機票

首頁

尾頁

跳至