自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

呢二日係香草追緊個post先發覺,做人真係要識趣,唔好咁天真同自以為事。

睇吓笑一笑都好

post 講有個人係公司做咗30+年,太子女襯老細唔係度就俾一個月通知期炒佢。
佢不停數太子女,甚至post埋封信出嚟,仲無遮名
呢D old seafood 真係炒得太遲了。
成日話一支可樂同boss 兩份飲,公司無佢太子女唔可以留學、boss唔會有今日。

如果boss見到唔知會點呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

momodolop 發表於 18-10-4 11:34
呢二日係香草追緊個post先發覺,做人真係要識趣,唔好咁天真同自以為事。

睇吓笑一笑都好

佢出post係數人先定被炒先?
放下自在

男爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 18-10-4 11:36
佢出post係數人先定被炒先?

出post 果個之前有出唔同post 數太子女,呢個post 係被炒後即post。
佢思維好特别,其實網友都話佢呢D主管級被炒,boss 點會唔知,但佢梗係唔信。
之後,網友就番佢前post,內容幾funny㗎。

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實永遠都有代替品,只係對方願唔願意付出代價而已

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

momodolop 發表於 18-10-4 11:42
出post 果個之前有出唔同post 數太子女,呢個post 係被炒後即post。
佢思維好特别,其實網友都話佢呢D主管 ...

咁豬都做到咁耐! 其他人實眼紅

ada0707    發表於 18-10-4 13:54
放下自在

男爵府

畀面勳章

heyou 發表於 18-10-4 11:44
其實永遠都有代替品,只係對方願唔願意付出代價而已

係佢無危機感,佢自己都話呢幾年已經被架空,但佢仲停留幾十年前,覺得自己係功臣,公司無佢唔得。
佢公司俾一個月通知期佢,佢覺得唔岩,因為一月出花紅,咁就不停話要告人。
其實都未埋單計數孰就唱公司,内文超攪笑。

333s    發表於 18-10-8 12:39

男爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 18-10-4 11:46
咁豬都做到咁耐! 其他人實眼紅

一D都唔豬,D網友揾番佢D post。
有收工係公司裝定水去自己保温樽帶返屋企。
又有拎公司D生果、餅之類返屋企,話節儉。
好似仲有麥皮。。。
最好笑,佢話boss 同佢講睇完波累就休息吓,佢真係自己放咗三日假,跟住又話太子女好扣佢假。
最後話等老闆好下台,俾公司扣一日。
天呀!咩人嚟㗎。。。。

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 momodolop 的帖子

打工仔都慘的,不能夠話佢全錯,只可以話唔識做人

象牙宮

2024年龍年勳章

momodolop 發表於 18-10-4 12:03
又有拎公司D生果、餅之類返屋 ...

以為自己係老細之一。

禁止訪問

象牙宮

momodolop 發表於 18-10-4 12:03
又有拎公司D生果、餅之類返屋 ...

做到咁! 其他主管都想郁佢好耐喇
男人黎架?

大宅

回覆樓主:

做左幾廿年,佢筆長服都和味喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

momodolop 發表於 18-10-4 11:42
佢思維好特别,其實網友都話佢呢D主管 ...

我睇第一段,就估到老闆肯定知佢被炒啦,咪咁天真以為太子女話晒事啦。
呢個世界冇話冇左邊個係唔得,你幾勁都有人勁過你,千萬唔好功高蓋主,死得好快。

走吧啦,搵過第二份工仲實際。最緊要賠足。

珍珠宮

momodolop 發表於 18-10-4 11:34

睇吓笑一笑都好

我有睇,但冇睇全部。
但想問個oldseafood做錯乜即炒,单憑佢同老細感情好, 又係old seafood就炒得遲?冇道理。
另外,好似太子女係趁父親不在,只補一個月就炒,是遣散。若属實,我暫時睇錯在太子女,唔知oldseafood,補足就另計。

男爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 18-10-4 12:11

做到咁! 其他主管都想郁佢好耐喇

男人嚟的

男爵府

畀面勳章

LokYauYau 發表於 18-10-4 12:43

我有睇,但冇睇全部。

你扒吓文就知道點解。
佢同老細嘅感情真係唔知,因為佢淨係無限輪迴講一支可樂二份飲。
不過佢提過,boss 同佢講叫佢扶持太子女,佢一口拒絕仲數太子女。
至於炒佢,我估莫須有喇,主角都話俾人架空幾年,即係喺公司可有可無喇。
太子女係咪私自炒佢,都係佢一廂情願,主角堅持話老闆唔知。
其實公司如果遲早都係太子女的話,何必去唱人呢,好來好去嘛~

據聞未計數,所以唔知有無賠足。
不過佢收信第二日就話頭痛,請病假了,然後去了勞工處,之後又話勞工處幫唔到佢。

侯爵府

陪月勳章

LokYauYau 發表於 18-10-4 12:43

我有睇,但冇睇全部。

公司炒一個人﹐老闆點會唔知﹐
話你聽唔知都唔好信。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

新秦先生 發表於 18-10-4 13:20
要淪落到去勞工署搵工真係晚境淒涼.

佢唔係去揾工,係告公司

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老細點會唔知
之前個同事都係咁, 仲走去同老細講阿頭炒佢

starrymama    發表於 18-10-4 13:38

首頁

尾頁

跳至