自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇左幾日, 有好多, 想買有折扣平又好用的, 選了幾款, 以下有用家評價嗎? 我想要煮到飯, 煲到湯, 焗到蛋糕, 但要1升,日立, 東芝, Panasonic,邊個好?

子爵府

回覆樓主:

見到有清貨$28xx
氣壓磁應Steam Cut電飯煲 
依款有氣壓最勁

子爵府

回覆樓主:

這款泰國做, 有特價$1200,比其他款個煲無咁厚, 其實厚係好點嗎?
但價錢真係好抵

子爵府

回覆樓主:

這款$24xx,P. 最大路嗎?

子爵府

回覆樓主:

仲有依款唔再出的, $15xx,清貨中

子爵府

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

朋友用緊Panasonic, 好用

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

煲到湯? 咁1升一定唔夠喎
飯煲日日用, 買個貴既都ok
我自己用象印既, 幾年前買要3千幾, 但用左超過5年個膽都冇花

子爵府

TMC3012 發表於 18-10-6 18:53
我自己用象印既, 幾年前買要3千幾, 但用左超過5年個 ...

咁厚煲係咪好D? 平的$1200,1.7mm ,貴多少少$1600 5mm ,有壓力的折左$28xx

子爵府

TMC3012 發表於 18-10-6 18:53
我自己用象印既, 幾年前買要3千幾, 但用左超過5年個 ...

其實煲到兩碗都可以, 主打唔係真係煲湯, 係想飯再好味點, 已用珍珠米煮飯

男爵府

bbasco 發表於 18-10-6 11:13
這款泰國做, 有特價$1200,比其他款個煲無咁厚, 其實厚係好點嗎?
但價錢真係好抵

我用緊東芝呢個IH幾年,d飯粒粒分明,同一時間送給爸爸的樂聲Ih($2xxx)比較,肯定東芝煑出來的飯香好多。個底厚,又唔會花,不用幾年換內膽,好用。

子爵府

cuccw 發表於 18-10-6 23:36
我用緊東芝呢個IH幾年,d飯粒粒分明,同一時間送給爸爸的樂聲Ih($2xxx)比較,肯定東芝煑出來的飯香好多。個 ...

謝謝你, 太好了, 解答到我想知的, 不過依款得1.7mm 無3 /5mm 都OK?其實依款最抵買

大宅

bbasco 發表於 18-10-6 11:14
這款$24xx,P. 最大路嗎?

我都用緊,幾好用

翡翠宮

bbasco 發表於 18-10-6 11:13
但價錢真係好抵

唔需要壓力,小米IH$549。壓力版内地買要九百幾人仔。小米只賺5%,性價比高。
https://www.fortress.com.hk/zt/product/zhf4008hk-ih-rice-cooker/p/BP_11741226

如果1.8L IH壓力煲我會喺内地買蘇泊爾,六七百人仔,佢同特福一個集團。
呢部607人仔,直送呢期有優惠,自取運費只需¥16。
https://item.m.jd.com/product/3338587.html

另一個好啲嘅用球釜内膽,特價時做到六七百人仔。
https://item.m.jd.com/product/4033929.html

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbasco 發表於 18-10-6 23:26
咁厚煲係咪好D? 平的$1200,1.7mm ,貴多少少$1600 5mm ,有壓力的折左$28xx

我唔係厚膽, 不過煲出黎啲飯真係好掂, c6都話冇買錯

子爵府

TMC3012 發表於 18-10-7 11:02
我唔係厚膽, 不過煲出黎啲飯真係好掂, c6都話冇買錯

太好啦!咁我決定買東芝千二那個, jm話佢用緊, 煮得好過P, 係厚定薄好, 見你咁講, 1.7mm 都好啦!佢的功能都岩我 多謝你

男爵府

回覆 bbasco 的帖子

之前我用過東芝厚釜,的確煮出來的飯的確香啲

男爵府

bbasco 發表於 18-10-7 11:57

太好啦!咁我決定買東芝千二那個, jm話佢用緊, 煮得好過P ...

你放心買東芝啦,那天我買給爸爸的樂聲,是一齊試機的,所以試到兩碗飯的分別。唯一決點是會食多左飯,肥左。兩三年前買時冇咁平添。

子爵府

cuccw 發表於 18-10-7 14:27
你放心買東芝啦,那天我買給爸爸的樂聲,是一齊試機的,所以試到兩碗飯的分別。唯一決點是會食多左飯,肥 ...

有你咁講放心晒, thanks

首頁

尾頁

跳至