單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

-

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

放輕鬆點,功課總係甩甩漏漏系正常,成績無問題,我覺得不用太擔心~

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

放鬆啲睇,既然成績冇問題,就唔需要太擔心,個個小朋友都唔太鐘意做功課
有時間可以同佢地傾吓,係咪其他原因唔想做功課,最緊要保持良好關係,第時先有計傾

複式洋房

我都有兩個小朋友,一個小二,一個小四。
我以前都好緊張,一見佢地手冊欠功課,默書成績唔好就變暴龍。
但慢慢看清,有時我做得多,佢地責任感會越少,慢慢放手。(佢地以前連學生證都無放好,問我擺邊,而家我要佢地自己管理好)
我自己小二嗰個會睇緊d...盡量陪佢溫同教佢方法去溫書。
小四嘅我都放手,提佢溫,要佢學習自己管理。
知道你辛苦,大家共勉之(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

0030 發表於 18-10-8 09:56
放輕鬆點,功課總係甩甩漏漏系正常,成績無問題,我覺得不用太擔心~

日日總有欠書或功課,手冊已寫到花晒,老師逼得好緊

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 紅紅綠燈 的帖子

慢慢會好的,反正欠功課欠書的是小朋友,~我細女小一都三天兩頭的欠這個欠那個,我從來不幫她檢查和執書包,我話她,你覺得日日欠好意思我無所謂,反正又唔係我返學,慢慢好點了~小二宜家暫時無欠功課~

大宅

你好勁,輪班都湊到兩個小朋友,咁你星期六日返工時邊個湊佢地上興趣班?

我小朋友小一,都有上功課班,因為我放工後只有時間睇佢功課,其實睇完,仲要上網做練習,仲要睇書,做完佢都訓,我都唔邊度仲有時間同佢溫書。

我有時都要星期六日返工,但星期一至五又未必放到假,所以有時都一個星期返足6日工,就要搵我阿媽或者奶奶幫下手先搞得掂,但都係搞到送佢地上堂,所有功課溫習都係要自己跟既。

其實有時返到屋企都已經好攰,返到屋企仲未即時收得工,又要睇上司message安排聽日返工時間,喺日日都要趕deadline之下,我都控制唔到自己情緒,一見佢咁容易既題目都做錯時就會發脾氣,因為佢一做錯,我就要再花時間了解佢點解錯再同佢解釋,再望下個鐘,又得返20分鐘要上床時,就真係覺得自己原來係搞唔掂。

我而家係日日送佢返學,就係希望爭取到時間,係途中問下佢學左D咩,再同佢溫下書,因為放工後時間仲緊迫。

大宅

Bbtvsvod 發表於 18-10-9 10:17
你好勁,輪班都湊到兩個小朋友,咁你星期六日返工時邊個湊佢地上興趣班?

我小朋友小一,都有上功課班,因 ...

-

別墅

我都有D擔心,我女剛剛N班(有請工人),但我份工上半年會超忙,朝九晚十等閒事,到佢小學時我都唔知點好。。

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我都係。

首頁

尾頁

跳至