自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次租屋好多嘢吾識,想問問大家,個單位都岩心水,可是去睇屋時有租客仲未搬走,話10/17會搬,上次去睇時仲未執走嘢嘢,睇吾到好多嘢,例如牆身,又未check水渠,電器,我同agent講佢話等租客走左先再check,催我現在快點比一個月訂金先,
1.請問係咪真係要立即比訂?
2.如果係係咪先簽臨時租約,臨時租約上再附加執漏條件?

子爵府

bkcherine 發表於 18-10-8 20:57
我第一次租屋好多嘢吾識,想問問大家,個單位都岩心水,可是去睇屋時有租客仲未搬走,話10/17會搬,上次去 ...

吾好比,check左有問題就煩

大宅

kid 發表於 18-10-8 20:59
吾好比,check左有問題就煩

我都驚比左訂吾幫我執漏

伯爵府

如果你擔心,就唔好比訂,但你冇比訂業主會繼續比其他人睇樓,有機會其他人租左先。
我第一次租屋好多嘢吾識,想問問大家,個單位都岩心水,可是去睇屋時有租客仲未搬走,話10/17會搬,上次去 ...

珍珠宮

回覆樓主:

唔俾訂,唔會有人 hold 個盤俾你,而執漏,老實只睇個別業主,業主未必會幫你執,更加唔會理你話唔執就唔俾訂。你唔俾訂,agent 同業主拿拿臨搵第二個租客啦,點會等你?

大宅

TinyTomato 發表於 18-10-8 21:02
如果你擔心,就唔好比訂,但你冇比訂業主會繼續比其他人睇樓,有機會其他人租左先。

...

係咪可以在臨時租約上寫明業主負責執漏無問題才正式生效,如有問題就退訂,甘樣係咪work

伯爵府

如果我係你,我會睇其他單位,不要拖泥帶水。
bkcherine 發表於 18-10-8 21:06
係咪可以在臨時租約上寫明業主負責執漏無問題才正式生效,如有問題就退訂,甘樣係咪work
...

子爵府

回覆樓主:

Check好哂先簽,未簽主動權仲係你度

wcpcelia    發表於 18-10-9 10:47

公爵府

梗係查完滿意先簽約啦,又唔係得佢一間租,除非低於市價啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

開心吸收勳章

bkcherine 發表於 18-10-8 21:06
...

好難,業主肯執同執到你滿意,可以係完全兩回事。倒不如快手睇多幾間。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮睇多幾間

伯爵府

回覆樓主:

如果你介意應該睇另外單位,因為你等業主,業主怕煩未必等你。所以一係租,一係唔租。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好難講點先算執到你滿意,電器壞多數可叫業主換,但牆未必會油過。要寫清楚執乜先會執架。

水晶宮

妳諗清諗楚有咩concern先。。。水渠?驚塞左?電器是否業主包?(如果係業主包、就喺租約寫清楚囉)、妳sure可以唔落訂、但業主可以租比第二個囉、如果你揀嗰區D租盤好緊張、就自己諗喇。

伯爵府

我都試過睇人地仲住緊既租盤,業主應承會油過D牆,同交匙後俾2星期免租期,我地就決定租即落訂,呢D好睇業主同租客點傾

不過你無可能等人地搬走再check先落訂,業主唔會等你,你唔租好快有第二個租,所以你擔心就唔好租,睇第二間啦

公爵府

回覆樓主:

唔會比,亦唔會租呢個單位

大把現成屋有得租,check好曬,傾好免租期先起租

免得財到光棍手,乜都無得自己話事

首頁

尾頁

跳至