0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛生b第5天,因為比阿b啜損到流晒血,加上我出奶慢,阿b啜幾下未出奶已發皮氣扭到鬆開口

所以只能全泵比佢食,而家一日泵8次,每次約40ml,
請問奶量是否太少?

阿b因爲大食,要再補40ml奶粉先夠飽,我希望可以全人奶餵佢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下飲多D湯水,都需要休息多D架,自己咪咁大壓力。建議你兩個鐘就泵一次

男爵府

duffyma 發表於 18-10-16 19:02
剛生b第5天,因為比阿b啜損到流晒血,加上我出奶慢,阿b啜幾下未出奶已發皮氣扭到鬆開口

所以只能全泵比佢 ...

如果你希望佢全人奶,你一定要埋身。泵出來肯定要補奶粉。

別墅

今日再堆身餵,明明啜得好好地,唔夠10mins又自己甩咀,跟住個口係咁揾野食,再比佢啜明明已係口都發晒矛咁揾

別墅

我全泵奶5個月了 直至啊仔鍾意返親喂 。。最近這兩個月就埋身
開頭有40ml 每次 好叻㗎啦
放鬆心情 飲多啲湯水 我坐月時奶奶餐餐都俾湯水我飲又餐餐都食飯 每3個鐘就泵一轉 (頭一個月辛苦啲 半夜都keep住起身泵奶 )我用開電泵 聽住個頻率加以擠奶 會出多好多的
好快就可以有100ml 甚或150ml *200ml ...

放心全泵奶唔會因時子越耐就收奶 不一定要埋身吸先上到奶 只要你飲多啲水,牛 奶 ,湯 。。
其實泵媽係Free好多 行開 擺低個B 屋企人都湊到 。可以去拍拖 行街

複式洋房

回覆樓主

我初初都啜到損哂, 我係損咗就休息一日唔埋身,等好返啲先再餵! 我同埋會搽乳頭膏 快啲好返~ 同時一日要飲好多湯水

大宅

建議你試返埋身,愈細轉愈好,我誤信陪月,以為全泵冇問題。做左全泵媽10m 就頂吾順停左,想轉返埋身都已經好難,除左愈泵愈少之外,精神壓力都好大,又要追奶又要泵又要洗又要餵......真係頂吾順,每日都用好多時間起泵奶上,最後奶愈來愈少就放棄左

男爵府

duffyma 發表於 18-10-16 19:02

所以只能全泵比佢 ...

你一日要泵10到15次,先得,因為本身初生bb就會需要成日不定時埋身,咁你奶量自然會上,每次40唔算少啦,bb得5日,每次飲30嘖,你要keep住泵,乳頭好翻要埋身。你可以全母乳。我覺得。

首頁

尾頁

跳至