婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同c6都係全職父母,因為賺錢好少(兩個夾埋3萬都唔夠)所以冇辦法辭職唔做。請工人,基於同6299一齊住,所以屋企又冇位俾姐姐瞓;四大長老得我6299冇做野,我媽要返工養家,於是係呢種情況底下,儘管知道99湊仔方式有問題,又湊緊一個好百厭嘅5歲細路,我都只有放低個女俾佢湊。
平日我一收工就俾我99係咁鬧、呼喝,例如阿女扭眼瞓,佢就會鬧我唔識湊女,聲稱自己幫我日頭照顧阿女咁耐都冇喊過,係我湊就喊,然後就要搶咗阿女拎去玩,玩夠就丟返俾我。

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:30
我同c6都係全職父母,因為賺錢好少(兩個夾埋3萬都唔夠)所以冇辦法辭職唔做。請工人,基於同6299一齊住, ...

再唔係,就係逼我要食完晚飯先可以餵女,佢自己就死攬住我個女黎玩,唔聽又鬧,有次阿女食完奶兩個鐘,我打算飲碗湯應酬完我99就算,點知一坐底阿女就扭瞓覺(因為日頭我99同佢個5歲孫係咁嘈,成日開手機開最大聲,電視開到30幾咁大聲,搞到阿女日頭瞓得好少)我99就鬧我,話我顧住自己食,唔係餵女,餓死個女。到我開緊糊仔個陣,佢就係咁鬧我餓死女,鬧我點做人阿媽,越鬧越過份,又唔發現其實阿女係俾佢嚇親。佢唔會識分阿女個喊聲究竟係悶、肚餓、嚇親定眼瞓⋯到宜家做粥仔,又鬧我煮菜粥,又鬧我俾阿女食咁少(最少有大人嘅半碗份量)阿邊個邊個嘅細路咁上下大已經食碗半

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:38
再唔係,就係逼我要食完晚飯先可以餵女,佢自己就死攬住我個女黎玩,唔聽又鬧,有次阿女食完奶兩個鐘,我 ...

最近因為發生咗太多危險事故,曾經令阿女受傷同獨留在家中,c6終於同意將阿女放去托兒所,尋日同99嘈交,話佢放任個5歲細路唔教,我個女好危險,話要將阿女放去托兒所。然後夜晚開始,我就係咁俾99鬧,話我唔當佢係阿媽,裝IP cam去監視佢,當佢工人咁,又唔俾錢佢湊女,鬧我鍾意俾外人照顧,佢肯幫我湊女已經好好,bb碌落床跌跌撞撞就梗架啦,係我小題大做,大驚小怪,佢碌咗我個女落床,佢驚咗半日去,佢帶我個女去飲茶,個個都讚佢照顧我個女照顧到咁靚,飲茶都抱住阿女,係個好好嘅奶奶。我個刻真係好辛苦,我唔明白點解做錯事嘅人,可以大大聲咁鬧人,可以講到佢有道理。

JD930    發表於 18-10-19 11:39

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:47
最近因為發生咗太多危險事故,曾經令阿女受傷同獨留在家中,c6終於同意將阿女放去托兒所,尋日同99嘈交, ...

實情點解裝cam,係因為作為半職媽媽,為咗返份工,好易miss咗阿女好多嘅第一次,我想係返工有到少少嘅時間裡面,睇一睇cam,儘量唔miss得太多第一次;加上我99成日久唔久就話自己胸口唔舒服,我都會擔心佢一個人係屋企會出事,如果不幸發生咩事,我咁岩又睇到,都可以幫佢call白車。點知佢就只係聽街外人講,令到我99唔聽我地講。
佢話佢碌完阿女落床驚半日,話說一早已經多次同佢講,叫佢唔好就咁放底阿女係梳化或者床,行開就放返去bb床,佢就唔聽,仲鬧返我地轉頭。最後發生咗事,又唔知阿女頭定pat落地,又唔帶阿女去睇醫生。

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:56
實情點解裝cam,係因為作為半職媽媽,為咗返份工,好易miss咗阿女好多嘅第一次,我想係返工有到少少嘅時間 ...

個次我鬧都冇鬧過佢,佢地亦都唔俾我帶阿女去睇醫生,而且朝早發生,到我收工返到去已經過咗9個鐘頭有多,我自己一個擔心咗3日去,每日放工就檢查個女邊度瘀,每晚隔一個鐘起身睇阿女識唔識動。佢講到自己幾驚咁,轉個頭第二日就將我個女放係碌架床度,自己又行開,繼而佢個5歲嘅孫當我個女玩具咁左右碌,玩夠就放底佢走咗去,歷時都有10分鐘,佢都唔知個人去咗邊。咁就叫好驚?

子爵府

回覆樓主:

你老公英明,你奶奶無 安全意識,跌落地可大可小,仲要獨留在家。真係搏唔過

男爵府

跌傷受傷我比佢解釋為意外。
但獨留在家
一定係有意為之。

太危險了。

公爵府

回覆樓主:

在你無自己屋企之前,千祈咪生第二胎。以你老公的經濟狀況就根本不應該嫁,而不是生左bb才發覺屋企環境差?宜家才來埋怨?

別墅

美之選468 發表於 18-10-17 12:19
在你無自己屋企之前,千祈咪生第二胎。以你老公的經濟狀況就根本不應該嫁,而不是生左bb才發覺屋企環境差? ...

當初一開始結婚嘅時候,係講到明搬出去住嘅,搬出去住就唔洗成日俾人鬧,亦都可以大條道理將阿女交托兒所,只係俾啲3姑6婆搞事,最後我c6無辦法搬走,就打算過幾年就搬,加上原先我99湊仔方式雖然係成日以佢鄉下嘅方式湊,但不至於宜家咁過份,最無奈係果個5歲嘅細路突然間話要俾我99湊,佢自己個老母就咩都唔理走去返工,我99就係次次因為佢,而搞到我個女整親。加上公園啲八婆實在太多,成日都係度食花生,亂咁教我99野,又話泵出黎嘅人奶有菌、黃疸就12點正出去公園曬太陽、bb四個月大食魚粥⋯⋯總之就搞到我99信晒佢地講,我地同佢講親都俾佢鬧:人地係咁樣講,你地嘜都唔識

別墅

anyuser18 發表於 18-10-17 11:44
你老公英明,你奶奶無 安全意識,跌落地可大可小,仲要獨留在家。真係搏唔過
...

唉,但宜家我99一野就話唔再湊阿女,一鑊蹺起我,話等我個女去托兒所俾外人餵屎佢食,俾人跌佢落地下,俾人打佢囉。我都未排到托兒所
我煩惱緊聽日點算

翡翠宮

回覆樓主:

既然當初係准備搬既
咪而家即刻搬囉

別墅

mini1204 發表於 18-10-17 15:05
既然當初係准備搬既
咪而家即刻搬囉

一搬入去,就好難話搬,呢度亦都係最頭痛嘅地方,搬唔係最煩,最煩係搬咗出去之後邊個湊?

翡翠宮

ORZ新抱 發表於 18-10-17 15:12
一搬入去,就好難話搬,呢度亦都係最頭痛嘅地方,搬唔係最煩,最煩係搬咗出去之後邊個湊?
...

吾搬根本無解決方法
比我,返多份pt 都要請工人

子爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-17 14:59
唉,但宜家我99一野就話唔再湊阿女,一鑊蹺起我,話等我個女去托兒所俾外人餵屎佢食,俾人跌佢落地下,俾 ...

佢咁口臭,早走早著

男爵府

唔係潑你冷水。
3萬蚊要搬出去住係無可能。淨係租金同姐姐都無左2萬...
淨番一萬3個人使
當初係點解會覺得自已婚後能搬出去住呢?
太天真了吧?

子爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-17 15:12
...

兩公婆三萬元都唔夠要租屋及托兒,點work?樓主話當初結婚係打算分開住,係米真㗎?

公爵府

回覆樓主:

你們一家三口可以申請公屋嗎?(收入超過嗎?)

男爵府

你小朋友幾大呀?

子爵府

回覆樓主:

2個搵得3萬?不如轉份人工高啲嘅工仲實制。

別墅

heather1106 發表於 18-10-17 21:43
你小朋友幾大呀?

7個月大

首頁

尾頁

跳至