親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次少有地坐國泰飛台北,兒童飛機餐好簡陋,反而大人個义燒飯有驚喜,啲飯好軟熟,不過飲品得支水

落左機過關等左25分鐘,相信算快啦,以前我推BB車有得行特快通道,今次第一次跟大隊排隊。

大宅

回覆樓主:

坐桃園捷運去到台北車站,諗住行去新驛三館,點知落雨,都係改坐的士,80蚊台幣就到。攞完房就出發去Minime Kids Cafe。早幾日已經係Open rice訂位,可能係平日夜晚,所以只得一枱客人,後來過多15分鐘佢地走埋變左我地包場

雖然有啲冷清,不過啲職員好好,同我地傾下計,仔仔玩得好開心,最重要係啲野食好好味,暫時係我食過最好味嘅親子餐廳。價錢雖然唔平,不過其實點計都平過香港。呢間餐廳推薦比4歲以下嘅小朋友,如果係女孩子鍾意玩廚房,6歲都啱玩嘅。

Cheuk2012    發表於 18-10-20 00:53

水晶宮

回覆樓主:

thank you for your recommendation ~ 我正正就係住大安 ~
我下個月去,女2.5 歲,仲有無咩好介紹 ?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

大宅

Nbs 發表於 18-10-18 11:19
thank you for your recommendation ~ 我正正就係住大安 ~
我下個月去,女2.5 歲,仲有無咩好介紹 ?

兩歲半去動物園同花博公園啦,不過花博公園好大風,最好早啲去同著多件褸啦

大宅

回覆樓主:

第二日去左新兒童樂園,劍潭站一出有三架巴士都可以去到,我仔仔得90cm高,所以可以玩嘅野唔多,不過佢最鍾意玩入錢嘅搖搖車,樂園入面有大量呢啲玩意,再加埋免費嘅室內遊樂場同波波池,都玩得好盡興。其實仲有沙池同室外遊樂場,不過諗住轉場去花博公園,所以我地就無玩啦。

Cheuk2012    發表於 18-10-20 00:53

大宅

回覆樓主:

去完樂園係劍潭坐一個站就去左圓山嘅花博公園,首先去左Brick works樂高親子餐廳醫肚,間餐廳好細,不過反正我地包場,所以一啲都唔迫 食物普通,飲品反而唔錯,餐廳入面可以砌下Lego,當食個Tea坐低抖下氣係ok嘅,當正餐就唔好浪費Quota啦!

大宅

回覆樓主:

食飽去左隔離鋪嘅Baby嘟嘟房租電動車玩。呢度簡直係男孩嘅天堂,車嘅款式好多,有大大架嘅消防車,四驅車,連公主南瓜車都有
我仔仔見到簡直雙眼發光,租車價錢以車種而定,最平嘅普通跑車係150台幣半小時,警車就要300~400台幣半小時啦。
玩完車再行入去花博公園放電,雖然已經第二次來,仔仔都玩得好開心,不過個度好大風,秋冬時候最好早啲去玩啦。

wcpcelia    發表於 18-10-19 11:43

大宅

回覆樓主:

第三日去左好壞評價參半嘅奧森兒童博物館,館內多過一半係香港人 其實館內有3層,中間個層主要係餐廳同比BB玩嘅爬行地方,仲有男仔最鍾意玩嘅木路軌車仔。低層比較似科學館,有波波玩,自製火箭,仲有攀爬嘅活動,靜態啲就有玩具廚房。

Cheuk2012    發表於 18-10-20 00:54

大宅

回覆樓主:

最頂樓地方好細,只有畫畫同玩Bubble。雖然玩嘅野唔算多,不過我仔仔竟然可以玩一個項目玩左好耐,而且玩得好開心同投入,職員態度好好,而且好主動幫手,例如畫完水彩畫,職員即刻幫你攞畫去烘乾,仲比埋橡根等你可以卷好帶走 玩飛索又會問仔仔想玩高定低,睇得出博物館嘅職員唔係紙板公仔。雖然一大一小要1000台幣,如果未去過都值得去嘅,推薦比2歲至6歲嘅小朋友。

Cheuk2012    發表於 18-10-20 00:54

大宅

回覆樓主:

去完奧森博物館,又去下一場京華城8樓嘅奧斯丁夢想樂園。呢個playhouse玩意都算多元化,有齊波波池,彈床,超市,廚房,cosplay,玩具車仔,沙池,仲有兩款小型機動遊戲,火車同機械人每人可玩一次,一大一細入場費500台幣兩小時都好合理,地方乾淨而且有好多職員睇住,感覺唔錯

琥珀宮

回覆 ksbb68 的帖子

多謝分享

水晶宮

wow i am following your post ! thanks so much.
我女同你仔甘大,又係plan 緊呢 d 地方。
你仔要訓晏覺嘛?

大宅

Nbs 發表於 18-10-20 14:34
wow i am following your post ! thanks so much.
我女同你仔甘大,又係plan 緊呢 d 地方。
你仔要訓晏覺 ...

可以唔訓,不過幾日係台灣玩到好攰,所以都會斷電抱住訓一陣

大宅

回覆樓主:

最後一日坐15:20機返香港,所以都無咩時間玩,就係台北車站許昌街行行墊腳石書店,買左少少台灣書,去埋同一條街嘅光南大批發,買文具真係又平又多選擇,有啲單行薄只係8蚊台幣,送比小朋友開心下都好。最後去洪瑞珍買三文治就返酒店check out 啦。洪瑞珍係新光三越過兩條街就到,或者地下街z8出口。

最後溫馨提示各位如坐國泰機下午茶時段,最好叫兒童餐,成人餐個雞批又硬又乾,兒童餐個芝士熱狗實在好味好多 第一次寫遊記,多謝各位收看!

大宅

2018復活節勳章

多謝分享

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主

謝分享

大宅

多謝分享, 來緊12 月頭去, 我都PLAN 緊行程, 仔仔就5歲, 仲有個歲半B
想問係唔係全程都坐捷運, 巴士? 有無租車?

大宅

dorothybee 發表於 18-10-25 11:14
多謝分享, 來緊12 月頭去, 我都PLAN 緊行程, 仔仔就5歲, 仲有個歲半B
想問係唔係全程都坐捷運, 巴士? 有無 ...

我去呢幾個地方都係捷運附近,而且都係坐幾個站就到,所以唔需要租車,我主要坐捷運,有時玩得攰就坐的士 ,的士車費唔貴,你帶住兩個小朋友坐的士仲方便。如果你去九份十分我就覺得參加一日團或者租車比較好。

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

好豐富的行程。。收藏先。。。

首頁

尾頁

跳至