單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

發現對方有小三,會搞離婚,小朋友都知道我哋會分開,大家可以分享吓,分開搬走之後小朋友的反應係點?搬走新環境會差咗,自己唔開心都唔知點樣可以令佢開心

大宅

回覆 史科菲 的帖子

小朋友的反應難估計,前幾日報紙講有位十歲、八歲小朋友吊頸自殺。
而現實有一半自殺的小朋友都同屋企問題有關。

如果男人仲顧家比家用,
冇家暴、冇吸毒,
就"睇唔到、唔知"為上策,
直到小朋友大個先。

子爵府

陪月勳章

mm168mm 發表於 18-10-21 10:44
回覆 史科菲 的帖子

小朋友的反應難估計,前幾日報紙講有位十歲、八歲小朋友吊頸自殺。

有第三者,比小朋友發現咗,忍唔到落去了。
雖然小朋友未必明白,但係冇愛的家庭,吵吵鬧鬧,亦未必是好事

複式洋房

如果對方都錫小朋友,話比小朋友知,只係爸爸媽媽分開,唔會再一齊生活,但爸爸媽媽一樣咁錫佢,佢跟邊個住,幾時會見到唔同住嘅一方。
將之後嘅生活安排係點,同小朋友講,盡量將佢不安嘅情緒減到最細。

樓主亦要照顧好自己,你唔開心,小朋友係知道架,加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

陪月勳章

level3e 發表於 18-10-22 09:19
如果對方都錫小朋友,話比小朋友知,只係爸爸媽媽分開,唔會再一齊生活,但爸爸媽媽一樣咁錫佢,佢跟邊個住 ...

謝謝,我覺得小朋友已經有壓力,只係唔知道點講出嚟

大宅

史科菲 發表於 18-10-21 00:26
發現對方有小三,會搞離婚,小朋友都知道我哋會分開,大家可以分享吓,分開搬走之後小朋友的反應係點?搬走 ...

你可以找社工!如果找社工就找明愛的社工會好的。不知你那區有沒明愛

大宅

史科菲 發表於 18-10-22 15:24
謝謝,我覺得小朋友已經有壓力,只係唔知道點講出嚟

如果你擔心,你可試下打電話去向睛軒
可舒緩到你同小朋友
佢地會轉介你小朋友同你見社工

我試過,佢地好好

子爵府

陪月勳章

謝謝,其實我一直有見社工,佢建議我唔好轉校同搬屋,但係事情冇得㨂一定要轉(emoji)不過社工就冇見小朋友。

小朋友知道父母夜晚成日鬧交,都好害怕,我同佢講分開會好D,佢話係咪因為有佢所以成日鬧交,我小朋友久不久就肚瀉,特別係我情緒唔好時候,我懷疑係壓力。

佢都唔捨得爸爸,不過我話爸爸做錯事,所以大家不可以再一齊住,但大家都仍然愛佢。

複式洋房

發現對方有小三,會搞離婚,小朋友都知道我哋會分開,大家可以分享吓,分開搬走之後小朋友的反應係點?搬走 ...

我同你一樣因對方有小三離婚,當時小朋友6歲升小一,現在單親已經5年,這5年小朋友也有情緒問題,他試過撞頭,抓傷手腳,但如果你可以放棄自己時間,多些陪伴他,鼓勵他,聆聽他,可以開解他,讓他明白,媽媽會離開他,他是獨自一個!

子爵府

陪月勳章

kkfong1101 發表於 18-11-26 22:44
我同你一樣因對方有小三離婚,當時小朋友6歲升小一,現在單親已經5年,這5年小朋友也有情緒問題,他試過撞 ...

咁你小朋友最近好D嗎?進入青春期又係新挑戰

我個小朋友最近問我可唔可以原諒爸爸,我都唔知點答

複式洋房

史科菲 發表於 18-11-26 22:53
咁你小朋友最近好D嗎?進入青春期又係新挑戰

我個小朋友最近問我可唔可以原諒爸爸,我都唔知點答:s ...

而家好好多喇,轉咗工作,多咗時間陪伴他,而家我哋咩都講,好似朋友咁,佢會願意多講自己野比我知,連醫院社工都話好!青春期未有特別,他5年級反而緊張成績,我就要他放鬆,比時間同佢玩,睇電視,打機,唔好比壓力佢!

子爵府

陪月勳章

kkfong1101 發表於 18-11-26 22:59
而家好好多喇,轉咗工作,多咗時間陪伴他,而家我哋咩都講,好似朋友咁,佢會願意多講自己野比我知,連醫 ...

我小朋友四年級都好緊張,會肚痛

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

親愛的,管理好自己情緒對小朋友會有正面幫助,相信你在離婚這件事上壓力也不少,唉……要扮作若無其事、神態自如恐怕你又扮唔到,点都好喇……做好自己情緒管理先
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

多啲時間陪小朋友,了解多啲佢諗乜,令佢覺得家庭嘅溫暖,咁就無咁易學壞,努力(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主:

我的都是9歲小朋友,現在小朋友比你所想更懂事,會問點解現在要分開當初又一齊呢。
我的感覺是唔好成日講對方壞話。對方對小朋友好就由他去。如果成日敵對視對方會造成小朋友好大壓力

首頁

尾頁

跳至