自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so
通常電蚊機早上會熄,佢會先熄蚊機,再熄拖板個掣,然後再拔埋個插頭,我每想開,按下唔著,又要從新插過搞過
電話charger 都係,會由頭拔到尾,試過剛起身,唔知佢已經拔咗線,照舊插,臨出門口先知冇電

2) 強迫charge 電
電話明明有90幾%,明知幾分鐘後出門,都要喺我手袋拎我電話出來charge, 有幾次唔同我講拎過出來,結果冇帶到電話出街。

3) 水樽一定要超滿
鬧咗10幾年,無倫水樽,裝涼茶 , 佢一定係倒到同樽蓋平,我地次次一開飲,10次有9次半都係倒到個身都係。

男爵府

回覆樓主:

4) 佢認為佢擺嘢位置係最好
我同啲女刷牙,水杯鍾意擺左邊,但佢堅持右邊,仲成日話我地唔擺好,ee 哦哦

但其實仲有好多,我以前覺得佢係完美主義,宜家直頭覺得佢有強迫症,好辛苦……究竟要點先可以對付佢。

珍珠宮

Silver1127 發表於 18-10-23 03:16
我同啲女刷牙,水杯鍾意擺左邊,但佢堅持右邊,仲成日話我地唔擺好,ee 哦哦

呢啲係病,點會對付個病人架,帶佢睇醫生啦。
其實佢都唔想既,又唔係突登玩針對, 既然都忍忍左咁多年、由佢啦

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

我都有強迫症......屋企地下一定要無塵無頭髮,我一日吸三次地,一污糟就拖地.........我都想改,但真係睇唔過眼由佢

男爵府

回覆樓主:

其實都唔係對付,但啲女大咗 開始唔係做得好合佢心意就發脾氣,最終不歡而散,最驚過一,兩年啲女青春期會離家出走。
佢連屋企嘅拖鞋擺嘅方向都要跟佢,
堅持要用一塊喺廚房用來爐頭,污糟嘢嘅枱布 抹食飯枱,搞到餐枱一陣味,但其實有好多乾淨布,你叫佢用第2塊佢又唔睬你,我自己做過佢又唔高興。

男爵府

回覆樓主:

佢有時鍾意買餸,叫佢買少少得喇,佢堅持佢要嘅份量,經常4個人食飯佢買3斤蝦,3斤蜆,我話抽起啲蝦冰咗佢留番下次炒多蛋,佢要我煮晒佢,話佢想食……結果一半都食唔到,同佢講,哦完下次又係咁,買半隻雞會變咗1隻雞加1隻燒鴨再加一盒生炒骨……食唔晒,咪又係我自己食隔夜餸,佢永遠唔食,有時足足食足幾日。

宜家問題來喇,佢年紀開始大,我地如果唔跟佢嗰套,佢開始發好大脾氣,有日亞女話我地好似坐監,我都只好無奈咁笑下就算。

珍珠宮

同佢傾下;直接話好難配合佢,好似你上面寫的咁講,你話女唔中意咁…
真心難頂

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so

其實無得攪,要揾專業嘅第三者,先睇普通科醫生,有需要就轉介精神科,你都無專業知識,無可能用你把口說服你老公。

醫生有專業意見,可同你老公解釋佢有強迫症會影響家人朋友,亦會令佢地壓力好大,影響關係盡早睇醫生

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Silver1127 發表於 18-10-23 08:38
佢有時鍾意買餸,叫佢買少少得喇,佢堅持佢要嘅份量,經常4個人食飯佢買3斤蝦,3斤蜆,我話抽起啲蝦冰咗佢 ...

遲d男士都有更年期,如果退休仲死,你同佢困獸鬥,辛苦只有你,及早就醫

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你竟然話要「對付佢」?
好簡單,將d野亂咁放,佢實發顛都似,攪惦。

水晶宮

回覆樓主:

我1到第3點都同你老公1樣喎

其中的1個主因驚爆炸,太多呢d新聞
手機90%都要差,好似我呢d要打機,出街嗰刻唔滿實唔夠電

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

聽樓主講都覺得難頂,但相信佢本人唔覺自己有病,其實我家C6都有些小係咁,晚晚一早就抆走電磁爐個插頭,未瞓就熄燈,熱到扒街關哂啲窗話啲熱氣吹入黎相反凍就開大窗,一日坐唔定搵野做又怪我唔幫手做,我都費事理佢當睇唔到

子爵府

我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so

1.係正確做法
2,3,4就

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我個女有(2)

明明仲有40%電, 係街開飛機mode 話慳電 成日要叉住

珍珠宮

環保接龍勳章

我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so

1-4及買勁多餸都好難頂

鄧你同囡囡辛苦, 不如揾下D專業輔導!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so

你唯有回復以前諗法咁,佢比較完美主啫。
第一項,他安全意識高,起馬唔會咁易家居火災,都唔係壞事。

男爵府

Silver1127 發表於 18-10-23 08:38
佢有時鍾意買餸,叫佢買少少得喇,佢堅持佢要嘅份量,經常4個人食飯佢買3斤蝦,3斤蜆,我話抽起啲蝦冰咗佢 ...

四人都三斤蝦?三斤蜆?...真係過左火

子爵府

回覆樓主:

同路人
我老公都有數不盡的事例,有d比你妳形容的更甚。例子一,因為個風筒線撓得唔好,個仔俾佢鬧到9彩,我幫口就發火拍打玻璃檯,因為巨響才突然醒覺收手,我們都唔敢出聲,驚佢發顛收唔到科。
但其實,我已經用了一尺半乘一尺嘅位(浴室櫃內一個指定角落),只係放過這個風筒,因為,之前已經因為佢覺得亂發過火。類似嘅間歇性強迫加潔癖,唔知點形容,例多不勝數

水晶宮

係病

子爵府

Silver1127 發表於 18-10-23 08:35
其實都唔係對付,但啲女大咗 開始唔係做得好合佢心意就發脾氣,最終不歡而散,最驚過一,兩年啲女青春期會 ...

呢點我最擔心,我仔已經係高中生,男生更會嗱嗱西西,雖然佢已經知道,唔會駁半句咀 。但往往我轉個背就出事,一張紙一枝紙放錯位咁簡單,佢都會發顛破口大罵。我仔已經要求我唔好再幫口,越幫越鬧得PK .

首頁

尾頁

跳至