論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Helper choice/ asiaxpat,邊個好?

大宅

回覆樓主:

多唔多人上網成功揾到好工人呢?

大宅

pinkcar 發表於 18-10-24 06:38
多唔多人上網成功揾到好工人呢?

我揾到個做咗2個幾月,暫時ok, 其實係睇彩數

男爵府

pinkcar 發表於 18-10-23 21:05
Helper choice/ asiaxpat,邊個好?

兩個網站的工人姐姐都成精, 個個工人姐姐要求多多, 我試過畀錢成為會員用whatsapp同100個工人姐姐 聯絡過, 全部啲工人姐姐嘅要求都係脫離現實, 而且呢班人全部都有relationship, 尤其是helperchoice個網頁嗰班

基本標準如下

1. 人工低於5000蚊唔做
2. 照顧一個人以上的家庭唔做
3. 冇得長放星期日及公眾假期唔做
4. 冇獨立房間唔做
5. 工作地點和朋友太遠唔做
6. 冇電腦及wi-fi提供唔做
7. 就算只照顧一個老人家,但間中需要煮好多人嘅飯唔做

簡單嚟講識得上網搵工嘅工人姐姐基本上百份之99.9% 還有嚴重性公主病

大宅

回覆樓主:

thx

禁止訪問

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我兩年前經helper library搵左個印姐姐做到依家,已續約,可以話不過不失。其實識得上網搵僱主既都有一定要求同幾揀擇,真係好偶然先搵到d合理正常既。

大宅

baby1628 發表於 18-10-24 16:15
兩個網站的工人姐姐都成精, 個個工人姐姐要求多多, 我試過畀錢成為會員用whatsapp同100個工人姐姐 聯絡 ...

我只可提供到晚行朝拆嘅板間房和折牀,上網揾完約工人係咪好難呢?

大宅

sassyqueen 發表於 18-10-24 18:30
邊到搵

我在helper search找,但覺得邊個app唔重要,因果度好多姐姐叫價高個合約價,果d我一定唔會請,同埋建議唔好請d有親朋戚有在港的(我知好難,但盡量吧),我找到現在這個只係好彩,佢又咁啱有新加坡經驗和未來過香港,最唔好係有個家姐在港,但我真係太急而我睇得出佢好需要份工所以我都請咗佢,so far現在算唔錯,暫時仲係極少玩電話,所以如你用app揾姐姐,自己小心揀,因識用app的已代表佢唔太蠢。

男爵府

pinkcar 發表於 18-10-24 19:50
我只可提供到晚行朝拆嘅板間房和折牀,上網揾完約工人係咪好難呢?

基本上你透過網頁請,一定唔會有姐姐 答應, 我 之前透過網站 ,見過好多個姐姐, 話到明淨係招呼一個老人家, 星期六日啲仔女會返嚟食一餐飯, 有獨立房間, 人工4410, 重系全新樓非常整潔, 一樣冇人肯做, 最後揀無可揀之下去咗agent公司請過從來未來過香港嘅印尼姐姐

侯爵府

兩個網站的工人姐姐都成精, 個個工人姐姐要求多多, 我試過畀錢成為會員用whatsapp同100個工人姐姐 聯絡 ...

Helper library 都係,唔好入會

子爵府

bigyanb 發表於 18-11-2 00:13
Helper library 都係,唔好入會

呢間中咗招, 畀咗錢

大宅

baby1628 發表於 18-10-27 09:04

基本上你透過網頁請,一定唔會有姐姐 答應, 我 之前透過 ...

完全同意, 之前喺網上面見左10幾個, 海外菲- 有啲仲要我比埋佢菲律賓嗰邊嘅費用, 又話我阿媽唔識英文, 要俾錢佢去學廣東話。有個我覺得幾啱,之後想先生睇多一次,佢好似人間消失完全冇覆你, 但一個月之後係咁approach 返你。

仲有一個海外菲,叫個香港agent打電話俾我,去簽佢約,但我係冇應承過。

本地菲,完咗兩個約,要求$5300。

重點係佢哋會話俾你知佢好搶手逼你做決定。

總之太多古靈精怪野,之後我問返Agent。

水晶宮

我無試過。 但我自己第1個感覺, 僱傭網站d姐姐都係“精”品。
天空之城, 快樂之地

大宅

會上網搵你呢份工,亦會上網騎牛搵馬, 或搵其他老細....
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

男爵府

Kasiufung 發表於 18-11-3 01:08
完全同意, 之前喺網上面見左10幾個, 海外菲- 有啲仲要我比埋佢菲律賓嗰邊嘅費用, 又話我阿媽唔識英文, 要 ...

講起啱啱斷約個姐姐真係一肚火。 使一萬蚊 agent費用,搵個喺馬來西亞同一個僱主做咗七年姐姐 (有七年照顧婆婆經驗) ,返嚟頭6個月真係好到不得了, 一日 掃地拖地三次,做嘢勤力快手,星期日放假煮埋早餐,去街 晚上 八點前一定返到屋企, 仲會馬上拖地, 又幫我媽按摩, 因為佢老豆係按摩師, 所以佢精通穴位按摩, 服侍到我阿媽貼貼服服, 為咗training佢,我哋一家三口, 仲喺埋到住,佢要照顧一個八十歲婆婆加未到兩歲的囡囡,同埋兩公婆, 百分百爛做冇詐型, 唔單止咁,有次我袋咗張五百蚊紙喺牛仔褲袋, 唔記得咗,直接放咗喺洗衣機 佢仲即刻比返我, 正當我哋以為請到一個好好嘅工人, 點知一做夠六個月之後, 還完agent費用, 佢嘅態度180度轉變, 成日由朝玩電話玩到黑, 阿媽叫佢洗下啲嘢,完全唔睬佢, 每朝陪阿媽做運動嗰陣,就自己走咗去做運動, 早上去買餸,就兩個鐘頭先至返, 食完飯洗完碗大字型攤咗喺張梳化度瞓覺, 叫佢做乜都當你耳邊風, 後尾見你唔炒佢,做夠八個月索性自己辭職, 佢辭職的原因就係你都香港比其他姐姐洗腦, 因為我媽住嗰度同一層樓,有兩個印尼姐姐服侍一個老人家, 佢老公個妹又係將軍澳服侍老人家, 個阿婆唔洗個工人姐姐煮飯,餐餐同佢去酒樓大魚大肉, 相比之下,個工人姐姐覺得雖然淨係照顧我媽一個, 但每日又要買餸煮飯, 就覺得好辛苦, 所以就博炒想搵個更好嘅僱主, 結果真係好快佢就搵到大水魚, 於是就自己辭職

男爵府

PCCW2319 發表於 18-11-3 06:41
我無試過。 但我自己第1個感覺, 僱傭網站d姐姐都係“精”品。

基本上識得上網嗰啲你都唔需要搵

首頁

尾頁

跳至