自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問各位,
例如我以saving acc 増值 500 去Payme ,
然後又以payme 付款500給朋友。
那麼,
Payme付了朋友的500元,會計入信用咭數中下月繳交嗎?

謝謝

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-10-25 16:50
請問各位,
例如我以saving acc 増值 500 去Payme ,

你喺Saving draw錢,又唔係喺信用卡
點解會關信用卡事?

別墅

不是用信用卡增值, 轉錢俾朋友? 如有餘額落返saving.

公爵府

請問各位,

唔會,你會見到你嘅 saving account 少左 $500,就係你增值去 payme 嘅嗰筆錢;如果你係以信用卡增值 payme,咁就會見到下個月嘅月結單有呢條數要繳交

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-10-25 16:54
唔會,你會見到你嘅 saving account 少左 $500,就係你增值去 payme 嘅嗰筆錢;如果你係以信用卡增值 paym ...

我是以saving 増值payme ,
以payme 付款後,
見到電話銀行SMS訊息會提醒我由信用卡支付了該款項,但會有(Payme from HSBC) 。
我以前一直沒有為意,
今天突然有此疑惑,究竟又會否計入咭數之中⋯⋯

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-10-25 16:52
你喺Saving draw錢,又唔係喺信用卡
點解會關信用卡事?

因為以Payme 款付後,
我收到銀行發來的電話SMS訊息:
由信用咭支付了多少多少,然後又(Payme From HSBC) 。

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-10-25 17:09
以payme 付款後,
見到電話銀行SMS訊息會提醒我由信用卡支付了該款項,但會有 ...

你確定你default左saving draw錢?
check balance呢,應該扣左㗎

公爵府

HoshiSora 發表於 18-10-25 17:09
以payme 付款後,
見到電話銀行SMS訊息會提醒我由信用卡支付了該款項,但會有 ...

咁有 d 奇怪喎,不如你打電話問清楚銀行,點解你用 saving acct 增值但會話你由信用卡支付。我怕有人盜用你戶口咋

珍珠宮

請問各位,

你用credit card增值payme a/c先會當碌咭。
你從儲蓄户口增值payme a/c 等如銀行轉賬。

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-10-25 17:13
你確定你default左saving draw錢?
check balance呢,應該扣左㗎

我剛才仔細再看清楚,
係喎,原來寫住「透過信用卡増值」。
咁我搞清楚了!
唔好意思啊,麻煩了你!
多謝你為我解開了疑惑,我已經覺得怪怪哋一段日子了。

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-10-25 17:14
咁有 d 奇怪喎,不如你打電話問清楚銀行,點解你用 saving acct 增值但會話你由信用卡支付。我怕有人盜用 ...

對不起啊!我搞清楚了!
原來我一直用信用卡増值,我自己都一舊雲
多謝你用心解答啊!

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-10-25 17:19

你用credit card增值payme a/c先會當碌咭。

係呀我自己都一舊雲。
我最不懂得銀行嘢。以前一直去櫃員機轉帳,現在有payme 好方便,但自己一舊雲!
多謝你解釋我知

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-10-25 21:39
對不起啊!我搞清楚了!
原來我一直用信用卡増值,我自己都一舊雲。
多謝你用心解答啊! ...

唔洗sorry ya,我都係多口問句
搞清就好~

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-10-25 22:18
唔洗sorry ya,我都係多口問句
搞清就好~

唉我太一舊飯了
咁都可以失哂雲。十五十六好彩走來問一問。
謝謝你啊

首頁

尾頁

跳至