母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問全泵媽你地點樣分配每日的時間?
我宜家坐月中(已經有陪月幫手),每日食4-5餐,要照顧bb(陪月番工前後),又要泵奶,洗泵奶機用具,整完以上啲野都無乜時間瞓覺..

大宅

回覆 babymilk2018 的帖子

可以既買多2套奶泵配件,盡量唔駛次次泵次次洗, 上胎同你一樣, 洗泵洗到喊, 今次預備了4套配件, 咁泵4次先洗一次, 如果買唔到, 可以將配件入保鮮袋擺入雪櫃, 用多一次先洗, 不過我未試過, 都係上網聽人講, 如果我唔夠配件都會試咁樣做. 又洗又泵又喂, 洗到人都癲.

男爵府

babymilk2018 發表於 18-10-30 11:03
請問全泵媽你地點樣分配每日的時間?
我宜家坐月中(已經有陪月幫手),每日食4-5餐,要照顧bb(陪月番工前後) ...

我試過泵完奶將套泵收雪櫃再重用,不過每次拎出泥用都冷冰冰唔太舒服,但不失為一個方法,記得唔好比其他雪櫃既野污染,最好有4套泵,叫老公番工前後工後洗同蒸,我個仔而家9個月大我泵足咁耐,bb初生食得好密又痾得多,照顧完佢又夠鐘泵奶,泵完想訓但bb又扭計要抱住,係根本無咩時間休息 我個仔個時仲要長期要人抱,

複式洋房

kksun 發表於 18-10-30 11:08
回覆 babymilk2018 的帖子

可以既買多2套奶泵配件,盡量唔駛次次泵次次洗, 上胎同你一樣, 洗泵洗到喊, 今次 ...

好!等我買多幾套配件試下先!
Thank you!! =)

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-10-31 01:54
我試過泵完奶將套泵收雪櫃再重用,不過每次拎出泥用都冷冰冰唔太舒服,但不失為一個方法,記得唔好比其他 ...

黎緊冬天放完雪櫃再拎出來用可能仲唔舒服 XD 等我買多幾套配件試下先!=)

複式洋房

其實我最初選擇泵出來係想知道bb食幾多,始終埋身睇唔到bb食左幾多/食唔食到,唔係幾放心。

不過老公好希望我可以轉埋身,一來可以爭取時間休息(唔洗洗配件、又唔洗掃風),bb又可以食到最新鮮的奶奶,又可以同bb有最親密的接觸。

轉唔轉埋身好呢?

大宅

babymilk2018 發表於 18-10-31 09:41
其實我最初選擇泵出來係想知道bb食幾多,始終埋身睇唔到bb食左幾多/食唔食到,唔係幾放心。

不過老公好希 ...

我想埋身都冇得埋,埋身係bb同媽媽1個好親密既聯繫,比到安全感bb,冇野取代到

大宅

babymilk2018 發表於 18-10-31 09:41

不過老公好希 ...

當然能轉到埋身就最好啦, 不過有d媽媽要返工而無得埋身,泵出來瓶餵就係另一選擇.埋身餵係最乾淨安全新鮮,其實最重要係Bb可以食到媽媽乳頭邊的細菌去建立健康的腸道細菌,對Bb腸道健康好有幫助ga, 同埋通過埋身,媽媽身體會自然製造bb需要的營養抗體,當Bb病左,埋身就會見到明顯效果,唔需要食藥,埋身幾日就會自然好返(但只限於普通傷風感冒咳流鼻水),其他嚴重的例如肺炎,腸胃炎...就一定要睇醫生食藥.聽落好似好神奇,但的確如此.埋身的親密接觸亦都係媽媽覺得最珍貴的一點. 所以能埋身就盡量埋身, 好處多到數唔哂!
埋身都要掃風ga, 唔好誤會呀! 掃到六個月左右就可以唔駛掃啦,Bb 自己會’er’,

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

不過老公好希 ...

轉埋身一定係最好,唔洗洗野,又可以直接回應bb 需要,bb 口水會傳遞佢需要既野去媽媽乳房、媽媽乳房調節佢需要既成分而且係最新鮮既奶奶,營養都係最好,bb 又可以被媽媽抱住,得到安全感
唔需要擔心bb 食得夠唔夠,唔夠佢自然會搵你食奶架喇同埋遲下bb 食奶可能會多dd,有佢幫手埋身啜、對身體有充足刺激造多d 奶俾bb係win win 架
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

不過老公好希 ...

埋身我覺得好呀!唔洗理佢食幾多,佢唔喊就得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊