在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家工人昨天打爛了両只杯, 奶奶說系阿哥唔知道從邊度買回來的.

我想問, 如果工人整爛野, 是否要她賠償??一般賠幾多嘎??

洋房

I know they should pay for it by the contract...
我們愛,因為上帝先愛我們.

別墅

好似最多陪 $300

男爵府

原帖由 manisaac 於 09-4-15 12:08 發表
好似最多陪 $300
是不是在人工里面扣?要不要同agent讲嘎?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 shirayuki 於 09-4-15 12:38 發表
是不是在人工里面扣?要不要同agent讲嘎?

你是否第一次請工人呢? 打爛了兩只杯, 好少事唧(除非係古董), 要唔要佢賠好難講, 賠盡都係HK$300. 絕無必要同agent講, 因為真係好少事, 叫佢以後做嘢要小心d仲好啦.

同埋你屋企有冇小朋友? 有就真係要小心處理.

男爵府

原帖由 RAA 於 09-4-16 13:40 發表

你是否第一次請工人呢? 打爛了兩只杯, 好少事唧(除非係古董), 要唔要佢賠好難講, 賠盡都係HK$300. 絕無必要同agent講, 因為真係好少事, 叫佢以後做嘢要小心d仲好啦.

同埋你屋企有冇小朋友? 有就真係要小心處理 ...
yes,first time.所以好多野都吾识得点处理。我都觉得这次就不用赔了,不过要告诉她如果下次再甘,就要赔了。因为免得比她感觉做错事都不怕。

大宅

Yes, better the maid be more careful next time and tell her there will be penalty if happen again.

大宅

我個工人做了兩年都唔知打爛咗我幾多嘢 ! 仲要係唔話我知 !! 有次佢放假時我自己煮飯, 發現唔見咗好多碟, 問佢先知佢打爛. 有次我發現佢用個用完的果jam mug 洗淨來飲水, 問佢隻杯去咗邊, 先知佢打爛了.

複式洋房

佢地粗手粗腳,打爛我好多野又唔同我講,比我發現,問佢做咩唔話我聽,佢話forgot 喎!我比左口頭警告佢,第一,打爛野要佢賠錢,第二,唔話我知,立即terminate,無錢賠比佢。你一定要比 warning佢,同埋下次打爛野一定要佢賠錢,否則,當你齋talk。

原帖由 MamaQueen 於 09-4-29 11:50 發表
我個工人做了兩年都唔知打爛咗我幾多嘢 ! 仲要係唔話我知 !! 有次佢放假時我自己煮飯, 發現唔見咗好多碟, 問佢先知佢打爛. 有次我發現佢用個用完的果jam mug 洗淨來飲水, 問佢隻杯去咗邊, 先知佢打爛了. ...

男爵府

原帖由 chenyla 於 09-4-29 12:56 發表
佢地粗手粗腳,打爛我好多野又唔同我講,比我發現,問佢做咩唔話我聽,佢話forgot 喎!我比左口頭警告佢,第一,打爛野要佢賠錢,第二,唔話我知,立即terminate,無錢賠比佢。你一定要比 warning佢,同埋下次打爛野一定要佢賠錢,否則,當你齋ta ...
最終我們都沒有要她賠,我老公說第一次就算了. but no next time. 我覺得我們對個工人真的很寬容. 成日希望可以將心比心. 但可能嗎??想換一個, 但是又擔心未必真的好過呢個. 很煩惱.

複式洋房

第一次算數, OK lor, 我之前同你一樣覺得應該將心比心,你對佢好,佢到會對你好,後來發覺對佢地依D人,係唔work架,學者成X話齋,佢地依D人需要管。

原帖由 shirayuki 於 09-4-29 18:53 發表
最終我們都沒有要她賠,我老公說第一次就算了. but no next time. 我覺得我們對個工人真的很寬容. 成日希望可以將心比心. 但可能嗎??想換一個, 但是又擔心未必真的好過呢個. 很煩惱. ...

首頁

尾頁

跳至