親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

來年5月會去荷蘭和愛丁堡。
曾在一些討論區中見過有人分享說蘇格蘭有自己的貨幣,但又與英磅價值一樣,請問一般的英磅是否都可以用?

另外,想請教5月蘇格蘭的天氣大致如何?因為不會自駕,又正考慮去不去Alnwick Castle, 希望大家指教!

男爵府

可以,不過找返蘇格蘭幣俾你

大宅

回覆 dailam 的帖子

上月尾去Edinburgh, 我只用英鎊, 店舖是找回英鎊, 所有價目也用英鎊

wcpcelia    發表於 18-11-2 17:36

大宅

回覆 Wnnieng 的帖子

謝謝兩位的分享!請問妳們在愛丁堡有沒有去visit whiskey distillery ?有沒有好介紹?我見local tour 有去幾間不同的distillery, 不知那間值得去…

另外,大家有無去Alnwick Castle?如果由Edinburgh 去,難嗎?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Hi
我6月自駕去完Scotland, 主要是Edinburgh至Highland的Isle of Skye, 景色真係好靚。

在Scotland你會有好大機會收到蘇格蘭幣,但你在此仍可使用英磅,只是蘇格蘭幣不能在英格蘭用,所以你一收到就快d用左佢,如之後會去England玩剩餘的也只能在Scotland的銀行兌換成英磅,如冇記錯只能在Royal Bank of Scotland 及另一間銀行更換(忘記左名)

dailam    發表於 18-11-3 11:06

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

dailam 發表於 18-10-31 19:35

謝謝兩位的分享!請問妳們在愛丁堡有沒有去visit whiskey distillery ?有沒有好介紹 ...

Alnwick Castle就是拍Harry Potter場景之一果個Castle,距Edinburgh車程約2小時,我今次冇去。上次由Newcastle駕車去了Durham Castle,呢兩個都好靚,值得去下既。

由於去了highland好多的酒莊,對於Edinburgh的 whiskey tour我冇join,只係入左shop行左轉

wcpcelia    發表於 18-11-3 09:24

大宅

回覆 是的 的帖子

謝謝你的回應!其實我都好想參觀highland 的酒廠,最衰唔識自駕!

在搜集資料的過程中,發覺蘇格蘭有很多景點都很值得去,今次礙於時間所限,只可在Edinburgh 附近走走看看,唯有下次再去highland 和其他地方。

另外,我search 了很久關於Scotland 退稅的問題。好像是在機場有個box for 退稅,對嗎?若要退稅,是否要問商店拿一些form?
我的問題可能好無知,但我真係找不到確實的資料才有此一
問,希望大家唔好覺得我好煩!

大宅

dailam 發表於 18-10-31 19:35

謝謝兩位的分享!請問妳們在愛丁堡有沒有去visit whiskey distillery ?有沒有好介紹 ...

如果weekend去alnwick castle,可以由Edinburgh坐火車去alnmouth站,再轉X18巴士去alnwick。若weekdays,巴士好似唔停alnmouth火車站。

大宅

回覆 ramj 的帖子

Thanks for your sharing!好彩妳提一提,真係要check吓會唔會停那個站!
請問妳知唔知退稅的事宜?

大宅

dailam 發表於 18-11-3 22:14
回覆 ramj 的帖子

Thanks for your sharing!好彩妳提一提,真係要check吓會唔會停那個站!

Bus info

https://www.arrivabus.co.uk/globalassets/documents/north-east-services-documents/northumberland-may-2018/service-x18---timetable-from-30th-june-2018.pdf

大宅

回覆 ramj 的帖子

關於退稅

大宅

回覆 ramj 的帖子

衷心感激!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 ramj 的帖子

Alnwick Castle 可以 join local tour 去

大宅

回覆 littlesister 的帖子

謝謝妳的資料!我看過一些local tour的行程,他們大多在Alnwick Castle 停3 小時,我從Alnwick Castle 的官網見到好似好多嘢睇,驚3小時唔知夠不夠,正在十五十六中……

琥珀宮

畀面勳章

dailam 發表於 18-11-5 11:57

謝謝妳的資料!我看過一些local tour的行程,他們大多在Alnwick Castle 停3 小 ...

我最想 join broomstick flying class 啫,好似 1100 and 1300, 我覺得3 個鐘都好夠,我自駕去都係兩個鐘就走啦

大宅

我最初都係被 broomstick flying class 吸引,無辦法,我係Harry Porter 粉絲嘛!不過,後來係you tube見到 d broomstick flying.class video, 好似唔值得花半個鐘參加,我諗住到時睇吓可唔可以借枝broomstick 扮吓嘢,在那大草地影相。

琥珀宮

畀面勳章

dailam 發表於 18-11-5 17:14

我最初都係被 broomstick flying class 吸引,無辦法,我係Harry Porter 粉絲嘛 ...

我都冇玩晒,都係玩左一陣,借支 broomstick 行開影下相

侯爵府

dailam 發表於 18-10-31 11:47
來年5月會去荷蘭和愛丁堡。
曾在一些討論區中見過有人分享說蘇格蘭有自己的貨幣,但又與英磅價值一樣,請問 ...

可用英磅、找都係找英磅。我依家係Edinburgh, 真係好靚、用圍建築各有古色及味道、whisky experience 我就覺得麻麻。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 18-12-26 14:30
可用英磅、找都係找英磅。我依家係Edinburgh, 真係好靚、用圍建築各有古色及味道、whisky experience 我就 ...

請問有無甚麼好吃的、價錢不太貴的餐廳推介?
另外,妳有無買Cashmere ?是不是去House of Edinburgh 或 Johnstones 穩陣d?

大宅

回覆 是的 的帖子

可以分享一下你的行程嗎? 我也準備8月初自駕去highland,未去過, 有什麼需要注意的? 去幾多日好呢? 住在哪裡? 唔該曬!

首頁

尾頁

跳至