意見反饋
義工

坐月心得 今日: 1|主題: 2657

食麥包會收奶咩?

大宅

國民生產總值:1518

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

你地聽過食麥包會收奶未?

王國熱話
中文版韓國地圖App面世
【如廁更EASY】日本決定統一廁所按鈕圖案
[有時去旅行唔駛好貴嘅] 歐洲Free Local Tour...
It\'s Autumn!! 2015秋季賞紅葉指南

洋房

國民生產總值:47

puni3577 發表於 18-11-6 23:06

陪月姨姨話食小麥製既食物會收奶

公爵府

國民生產總值:28724

puni3577 發表於 18-11-6 23:06

我差唔多日日食麵包,通常係麥包。我兩個小朋友都係全人奶的。

如果食小麥會收奶,咁以麵包、麵條、意粉、餃子等作主糧嘅人點算?咁講包括華北人、歐美、中東人喎。佢地唔使餵人奶?諗諗都唔合理吧。陪月嘅母乳知識可以好得人驚。

大宅

國民生產總值:1518

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

EstrellaDamm 發表於 18-11-7 19:39
我差唔多日日食麵包,通常係麥包。我兩個小朋友都係全人奶的。

如果食小麥會收奶,咁以麵包、麵、意粉等 ...

我都認同你講法。聽聞麥芽會收奶,但小麥唔會。你全人奶好犀利!你點追奶架?

公爵府

國民生產總值:28724

puni3577 發表於 18-11-7 19:41
我都認同你講法。聽聞麥芽會收奶,但小麥唔會。你全人奶好犀利!你點追奶架?
...

據我理解,收奶係中藥藥材中嘅某類麥芽,並非我地日常飲食中會接觸到嗰啲。

無㗎,我係全理身嘅,所以係靠 feed on demand 跟BB需要餵。初生時係餵得密㗎,但食得密先會有足夠奶。慢慢BB胃大啲,奶又順啲,每餐就可以隔耐啲。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.