論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我家姐姐做了8個月就唔做, 多多籍口, 佢話返印尼照顧個女, 唔再係香港打工,
其實我地都唔多信, 因為知佢一路做一路都有搵工, 竟然佢都無心做, 我地都好來好去算數, 上星期佢就返印尼嗱,
我叫佢返到去就WTS話聲比我知, 佢都有做到, 我就叫佢TAKE CARE同埋話公公掛住佢, 佢就話我出年1月頭會返香港照顧個婆婆, 我想問點解佢會CONFIRM到邊日返嚟香港既? 我而家新請個個AGENT都CONFIRM唔到幾時到.

男爵府

回覆樓主:

佢地講野十句有九句唔係真話。
既然走左就唔好再諗了。

子爵府

kitty1222 發表於 18-11-8 13:06
我家姐姐做了8個月就唔做, 多多籍口, 佢話返印尼照顧個女, 唔再係香港打工,
其實我地都唔多信, 因為知佢一 ...

你要寫信去入境處投訴佢,話工人断你约,理由返屋企凑女。你話佢講大話,不誠實,已知工人會再回港打工

你叫入境處如再收到工人work visa application, 耍慎重改慮

現在都十一月,差不多一月返到香港

wcpcelia    發表於 18-11-9 09:41

男爵府

好媽媽勳章

細姐姐 發表於 18-11-8 13:49
你要寫信去入境處投訴佢,話工人断你约,理由返屋企凑女。你話佢講大話,不誠實,已知工人會再回港打工

...

其實我就係覺得出奇,點解佢咁快可以確定日期返到香港同新僱主打工?

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢斷慣約,知晒入境處手續。 揾到新工, 斷你約, 上星期即11月頭走, 返去印尼團敍吓, 入境處約個多月批visa, 再做手續來香港, 啱時間。 一月咁上下。

子爵府

kitty1222 發表於 18-11-8 14:23
其實我就係覺得出奇,點解佢咁快可以確定日期返到香港同新僱主打工?
...

佢人在香港,揾到僱主,就辭工。可以即時簽好文件,文件齊全,、两,三個月差不多

工人同你講一月初。係估算。你無需太執著

你是否海外工人?如是海外。工序多d, 花時間。剩係合约都要寄去海外俾工人簽啦! 又要寄回香港

男爵府

好媽媽勳章

細姐姐 發表於 18-11-8 14:50
佢人在香港,揾到僱主,就辭工。可以即時簽好文件,文件齊全,、两,三個月差不多

工人同你講一月初。係 ...

謝謝你回覆,其實工人話出年1月10日會返香港打工,我而家新請個個本地既,因佢要返屋企先,所以預兩個幾月左右
先到。

首頁

尾頁

跳至