意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 54|主題: 127105

世事風回道轉,姐姐變好

男爵府

國民生產總值:6982

之前出過幾個post ,好灰,好沮喪,直頭喊左又嘔血,仲已經寫左辭職信30曰通知走
本來出左一日街,我家姐姐天真,白痴,信人地講話容易搵工又可以搵d可以2-3工人share work load 既工,佢同我講完,我緊係嬲爆叫佢走。

但原來我哋唔可以用香港人角度去理解佢地。因為佢地諗野古怪。同剛剛來到,思想混亂,思向病嚴重,完全唔知自己做緊乜。做內左慢慢適應,奇怪係辭職完越做越勤力,話乜fight till the end. 而家好似個腦返左來,煮飯又好食,又有心機照顧小朋友,真係謝天謝地!

王國熱話
有關BLW一問
bb 15m 下午茶食咩好?
翠肉瓜芝士球食譜分享

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-9 16:40
之前出過幾個post ,好灰,好沮喪,直頭喊左又嘔血,仲已經寫左辭職信30曰通知走
本來出左一日街,我家姐姐 ...

個人應為唔係咁多姐姐來係博炒或者心地唔好(當然有呢d人),但我覺得好多都係做嘢,但係佢哋真係唔適應香港生活尤其是如果性格白癡嗰啲完全唔識香港人節奏唔識我哋要求係點做,所以思想混亂自己做緊乜都唔知。最緊要肯做,有心做,而家唔容易請人。希望一直長做,感恩

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-9 16:40
個人應為唔係咁多姐姐來係博炒或者心地唔好(當然有呢d人),但我覺得好多都係做嘢,但係佢哋真係唔適應香 ...

我之前都請過有過來working holiday 既姐姐,雖然經驗唔多,但感覺溫馴性格的姐姐有負擔的姐姐係會有心做嘢多啲。但我知道依家好多姐姐想去加拿大來香港做伴腳石,所以揀人最好唔好揀有care giving or nursery 既姐姐

本身考慮請印但因又係串串工,話唔做我家,所以都冇話菲定印好,最緊要性格適合

複式洋房

國民生產總值:223

好事,咁你留唔留姐姐繼續係你家做?

男爵府

Harriethung 發表於 18-11-9 17:30
好事,咁你留唔留姐姐繼續係你家做?

便係留,而係請人好煩

複式洋房

我新姐姐黎左一個月,我嘔左十九幾桶血,仲要日日黑面加一言九鼎,所以佢到步第十五天已經簽左另一個新姐姐(好肉赤啲錢)。
做左咁多日,昨天才見佢第一次笑⋯⋯家務叫做上手,佢有心做,不過我都係要換左佢!

複式洋房

sassyqueen 發表於 18-11-9 17:32
便係留,而係請人好煩

我覺得agent 好緊要,我唔會再搵返之前個agent.
姐姐到步第一天同我講佢係中東做左八年,但我明明記得佢CV寫四年,之後發現CV 所有野都係假的!

翡翠宮

國民生產總值:96502

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似乎放假去過人地度試工, 唔係佢心目中咁筍, 都係你度好做D, 肯比個心出來。 恭喜你。

複式洋房

國民生產總值:126

回覆 Harriethung 的帖子

真係好講彩數,姐姐變好就好了;我果個好沒記性,轉頭5分鐘就可能忘記晒,仲會話我沒講過;
做事 careless,
昨晚講定今天做的事,忘記做;
但記得的沒有做,原因係沒有時間。
我都揀緊新姐姐,揀岩到步就叫佢即走

男爵府

Harriethung 發表於 18-11-9 17:36
我新姐姐黎左一個月,我嘔左十九幾桶血,仲要日日黑面加一言九鼎,所以佢到步第十五天已經簽左另一個新姐姐 ...

本來我已經簽令一個印,台灣做6年,但佢未有passport,所以我hold 住先,之後個印話只想湊大d既小朋友,串串公,好彩冇要佢,而家呢個又上左手。唔洗咁傷。請姐姐有時講緣份,希望你下一個更好

複式洋房

Harriethung 發表於 18-11-9 17:40
姐姐到步第一天同我講佢係中東做左八年,但我明明記得佢CV ...

8年咁耐,係咪好有主見呀?
中東經驗好,大家庭,識英文

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-11-9 17:50
似乎放假去過人地度試工, 唔係佢心目中咁筍, 都係你度好做D, 肯比個心出來。 恭喜你。 ...

我都覺得佢出過去搵工,之後發覺我到都唔太差先比心機。可能其他fd 又同佢比較下,發現唔太差只照顧一個小朋友咋

男爵府

姐姐到步第一天同我講佢係中東做左八年,但我明明記得佢CV ...

有d冇出過國又話自己出過架,好彩你係多左經驗

複式洋房

sassyqueen 發表於 18-11-9 17:51
本來我已經簽令一個印,台灣做6年,但佢未有passport,所以我hold 住先,之後個印話只想湊大d既小朋友,串 ...

咁你真係好好彩

複式洋房

elmowong108 發表於 18-11-9 17:52
8年咁耐,係咪好有主見呀?
中東經驗好,大家庭,識英文

我的期望都係咁,英文勁勁勁差,中東只是帶細路返學放學,不用做家務,咁就叫自己係care giver........ 超無 sense

複式洋房

sassyqueen 發表於 18-11-9 17:55
有d冇出過國又話自己出過架,好彩你係多左經驗

有用開工人的朋友叫我不要信工人講嘅野,一句都不要信

翡翠宮

國民生產總值:96502

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sassyqueen 發表於 18-11-9 17:54
我都覺得佢出過去搵工,之後發覺我到都唔太差先比心機。可能其他fd 又同佢比較下,發現唔太差只照顧一個小 ...
可能有D人比市價高, 但住在山卡lar, 人地比多D補貼車錢。
又或佢眼見有friend跳工, 結果唔簽working visa,即如我以前肥廢人, 識諗, 唔玩野。

複式洋房

Harriethung 發表於 18-11-9 18:00
我的期望都係咁,英文勁勁勁差,中東要是帶細路返學放學,不用做家務,做叫自己係care giver........ 超無 ...

cv都係呃人,耍靠自己運氣。

男爵府

國民生產總值:7650

cv上只有國籍是真的。

水晶宮

國民生產總值:57958

seenfu 發表於 18-11-9 22:30
cv上只有國籍是真的。

仲有性別都係真

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.