自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說近來睇日劇都留意日文有種辦公室文化係:
[新入職同事負責聽電話」
如果有睇開日劇都應該會睇過這樣的情節,
老海鮮:『聽電話係新人慨責任!』
而我出來社會打滾多年來,
都發覺有這個問題,
愈做得耐慨員工,愈唔願意接電話,
聽電話慨重任往往落係新人到,
但新人慨工作量同職級同舊人其實未必有高底分別,
當然唔係只係講聽電話這個工作,
還有其它鎖鎖碎碎的事情都係落係年資最底慨人到,
有沒人都經過這個簡段?
只係睇完日劇有感而發

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

買任何日用品, call 下午茶, 出街取文件
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

andyman 發表於 18-11-9 23:19
買任何日用品, call 下午茶, 出街取文件

如果入職後, 無其他同事退休,轉工,
咁就永遠都係新人

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

茜口口 發表於 18-11-9 23:23
如果入職後, 無其他同事退休,轉工,
咁就永遠都係新人
...

永遠要買廁紙

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

回覆樓主:

工作量總有高低,下下斤斤計較反而令自己唔開心。之於聽電話,我又覺得無乜所謂,基本上我係唔忍得電話響得耐嘅人。不過剛入職嘅年輕同事,我都一定要求佢先接電話,原因係要培訓佢禮貌同對外溝通能力,有時聽到啲人電話應對真係好嚇人。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

茜口口 發表於 18-11-9 23:18
如果有睇開日劇都應該會睇過這樣的 ...

錯,我成日都聽電話,我係全team 第二舊同事,ps 我唔係負責接電話的

試過響到爆都冇人聽,我去左廁所

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

以前我負責做training,啲新同事入職尤其係新鮮人我都會叫佢哋聽電話,因為可以睇吓佢哋嘅禮貌同應對係點,絕大部分新人都係完全無任何接聽電話嘅禮儀,拎起電話喂…駁線講等陣甚至咩都唔講就咁hold咗條線,全部都要由最基本教起
要佢哋拎起電話先講早晨xx公司同駁線時講請等等都好似好難為佢哋咁,成日都唔記得講,提完又提,連呢啲基本功都做唔好嘅同事,多數都做唔長。

男爵府

絕對係!放心,終有一日你會係old seafood的

複式洋房

JoanC 發表於 18-11-9 23:42
工作量總有高低,下下斤斤計較反而令自己唔開心。之於聽電話,我又覺得無乜所謂,基本上我係唔忍得電話響得 ...

一路做慨工種都係電話多慨,
即係可能聽完一個再緊接幾個電話入緊。
如果個個都唔聽,
老細會出聲話 ,
唔係計教聽多一兩個電話,
係聽電話聽到做唔到公司野,
人人都忙,你忙,大家都忙,
做下屬幫上司聽電話好應該,
但作為同事我就唔係咁睇。

複式洋房

topyy 發表於 18-11-10 00:31
絕對係!放心,終有一日你會係old seafood的

哈哈電話唔係我聽,
公司有接待妹妹負責,
只係睇完日劇,
眼見以前慨工作都有依類問題

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我鍾意接電話架
以前有份工個個都唔願聽電話,我慣左一響就聽,變左我好似負責聽咁,後來有同事爭住聽(佢個人好鍾意爭住表現自己,怕老闆覺得佢做唔到野)。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

我公司就係試過聽電話問題,引發同事之間的私人恩怨升溫

男爵府

newspaperhang 發表於 18-11-10 06:12
我鍾意接電話架
以前有份工個個都唔願聽電話,我慣左一響就聽,變左我好似負責聽咁,後來有同事爭住 ...

我都好鐘意呀!哈哈!
同人溝通好重要,
讓其他公司的人知道你的存在,有聲有氣,客客氣氣,做野都方便好多。
人地上來公司都來和我打招呼
識人好過識字
可能我鐘意傾計,講笑,吹水,
但我唔comment 人,講是非,

翡翠宮

我司豬同事係唔會聽電話.只聽自己直線電話.公家電話唔識聽又怕揹穫.

男爵府

回覆樓主

我以前新入職,公司係有training 話去接電話完全浪費時間,由其是公家電話。所以好多大公司、銀行cs 電話係接左去印度嘅
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

jojobbmum 發表於 18-11-10 08:30
我都好鐘意呀!哈哈!
同人溝通好重要,
讓其他公司的人知道你的存在,有聲有氣,客客氣氣,做野都方便好多 ...

細公司就是想新同事多些了解公司人和事,聽電話是一個好途徑。如果連電話都冇接,佷難熟每個舊同事的特質和工作。

別墅

又無喎
通常舊人聽,示範比新人睇

翡翠宮

newspaperhang 發表於 18-11-10 06:12
我鍾意接電話架
以前有份工個個都唔願聽電話,我慣左一響就聽,變左我好似負責聽咁,後來有同事爭住 ...
我以前間公司都有個人好鐘意聽電話, 係响一下佢就接到, 但佢永遠都唔會解決來電者的問題, 次次都PASS 比其他人跟進, 佢簡直當左自己係701接線生。

男爵府

noel2010 發表於 18-11-10 11:19
細公司就是想新同事多些了解公司人和事,聽電話是一個好途徑。如果連電話都冇接,佷難熟每個舊同事的特質 ...

哈!哈! 要摸底
唔好得罪人
可以保命

複式洋房

高達紅色 發表於 18-11-10 11:09
我以前新入職,公司係有training 話去接電話完全浪費時間,由其是公家電話。所以好多大公司、銀行cs 電話係 ...

係, 聽電話好省時間,
特別係查詢電話

首頁

尾頁

跳至