自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

服務性行業,客户服務好重要,要train 過先得。 我公司唔可以隨便聽電話。

珍珠宮

回覆樓主:

新入職日本公司,佢地聽電話都幾隨便唔會報自己公司名(我之前個間香港公司係會報的)

珍珠宮

茜口口 發表於 18-11-10 00:44

一路做慨工種都係電話多慨,

正常公司係真係會一個接一個電話唔停,果啲一般都有接線生或專負責接電話嘅人。依家個個都用 email 多,真係好少見一般公司會電話接電話 call in 啦!除非係 hot line center。

如果你只係電視見到就當真,咁係你太認真。

複式洋房

JoanC 發表於 18-11-10 12:47
正常公司係真係會一個接一個電話唔停,果啲一般都有接線生或專負責接電話嘅人。依家個個都用 email 多,真 ...

討論下姐, 唔洗太認真

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

舊公司,我舊partner負責聽電話,我地backup
有時係好騷擾,自己做緊野,電話響,唔係30秒就撳粒掣pass俾人咁簡單
好多係sell野,溜生意sell conference果d,網上搵到老闆個名就打黎混吉扮熟,話老闆開會外出留言,唔幫佢駁就賴死唔收線、發爛、串你係邊位,你又唔可以cup佢線,仲要忍住道氣耐性地聽佢發顛。有時佢一玩野玩你成十分鐘
以為聽過電話好閒,就真係太天真

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-11-10 12:54
舊公司,我舊partner負責聽電話,我地backup
有時係好騷擾,自己做緊野,電話響,唔係30秒就撳粒掣pass俾人 ...

我都試過見就快收工,
聽埋個電話先,以為最多講幾分鐘姐,
點知一聽, 用左半個鐘好處理個問題,
聽完都要follow後續好多問題。
所以唔聽電話慨同事變相係將工作量推俾其他人。

首頁

尾頁

跳至