1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

就2歲 一吾喜歡就發脾氣,滾地,大叫,點搞?
而家一去到屋企樓下,吾肯番屋企,滾哂地,喊到癲左咁(emoji)(emoji)‍♀️

伯爵府

SamsieLam 發表於 18-11-12 21:00
而家一去到屋企樓下,吾肯番屋企,滾哂地,喊到癲左咁(emoji) ...

黎d脾氣真係要好好教,唔好咁遷就佢,你要做個有原則嘅媽咪,唔可以佢話甘樣就甘樣

洋房

hamsterma 發表於 18-11-12 22:05
黎d脾氣真係要好好教,唔好咁遷就佢,你要做個有原則嘅媽咪,唔可以佢話甘樣就甘樣
...

吾知系咪就2歲 反叛期
trouble 2開始?
回覆 SamsieLam 的帖子

Hello SamsieLam, 2歲小朋友未係好識點用言語表達唔開心,會發脾氣黎表達不滿/唔開心。媽媽唔好有求必應, 如果佢唔聽話唔好大聲罵,可以收起/唔比玩玩具作為處罰, 期間不斷同小朋友溝通, 慢慢教佢表達,耐心了解佢既想法,媽媽加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我個嘅脾氣又係好臭,佢想要嘅嘢,就一定要要,如果唔係,絕對煩S你。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

發脾氣果陣,唔洗理佢,我細B都系,唔理,一下子自己就爬起身,繼續玩。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

出街之前先同佢講好數,如果滾地就咪理佢

洋房

我要做媽媽 發表於 18-11-13 22:24
出街之前先同佢講好數,如果滾地就咪理佢

有講過,但佢好似聽吾明咁,出街吾肯拖手,會整開你隻手,難搞!

珍珠宮

鐘意去街,一翻到屋企就喊。呢個情況我都試過兩次!我都係事後教育佢!當時我真係好嬲控制唔到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 SamsieLam 的帖子

我覺得佢即使唔明,你都要同佢講,而且嚴厲D。少人既地方如果佢唔聽話就等佢冷靜下,咪tum佢。唔好太將就佢亞

洋房

SamsieLam 發表於 18-11-12 21:00
而家一去到屋企樓下,吾肯番屋企,滾哂地,喊到癲左咁(emoji) ...

要搵出原因,例如 會唔會係出街佢會周圍探索但在家唔可以,在家有無吸引佢的野會做,舉例你在家會唔會有多d 身體接觸的親子遊戲? 可以不停同佢講我們返屋企玩d咩,或者買左提子返家食提子,你幫我洗(我女15月就坐在地下幫我洗提子,當然你提供適當嘅數量及水量,適當的位置)或者執咗啲乾嘅樹葉我哋返去貼,做小遊戲之類

小朋友唔會自然乖乖地,唔嘈唔叫,因為佢地唔識點樣先得到你的注意/關注, 所以用心去留意佢喜歡做又做到的正面行為,多啲讚賞佢,咁佢先至將所有時間做正面行為,但沒有時間做呢啲負面行為。

洋房

Silviaip 發表於 18-11-16 07:47
要搵出原因,例如 會唔會係出街佢會周圍探索但在家唔可以,在家有無吸引佢的野會做,舉例你在家會唔會有多 ...

明白!
有時出街吾肯拖手,近馬路好危險,有話佢嫁,都吾聽既,扭哂計咁,點搞牙?

洋房

SamsieLam 發表於 18-11-16 13:28
明白!
有時出街吾肯拖手,近馬路好危險,有話佢嫁,都吾聽既,扭哂計咁,點搞牙?
...

我試過,我會蹲下來,抱住佢,然後同佢對望住咁講,平靜又認真我們依家要拖住行。 就申手出嚟拖住。(一定要清楚佢聽緊你指令)如果佢肯做要立即描述讚賞:你拖實媽媽行街,媽媽好欣賞你,讚(emoji)(emoji))
如果佢肯做你無讚,佢就唔會做,佢會甩開人哋注意。

如果佢真係想放開手行,你要清楚話比佢聽,過完呢個馬路,陣間去到公園你可以放開手行,而家要拖實

洋房

Silviaip 發表於 18-11-17 15:57
我試過,我會蹲下來,抱住佢,然後同佢對望住咁講,平靜又認真我們依家要拖住行。 就申手出嚟拖住。(一定 ...

佢好似聽吾明我講野(emoji)

男爵府

通常我一定唔會理,由佢哭飽佢。

珍珠宮

BB開始學識發脾氣喇,宜家就要開始教育好BB。

首頁

尾頁

跳至