夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

自然反應,掉轉身份一樣會,每位太太都關心/擔心丈夫夜歸。
無奈男人唔理解,將一份關心/擔心變作一份囉唆勁煩事。

無可否認,既然目的出去減壓抒緩,需要自由空間,
是否應該尊重佢意願呢?

和諧婚姻生活在乎互相體諒,尊重,包容……
男人間唔中出去在所難免,特別一班人內,
如果接到太太call會影響氣氛,又冇引 ,
連接阻礙心情,減壓變咗加壓 !

無分錯與對,對身邊人關心著緊,係人之常情,
無論如何有通訊先安心瞓得著,完全理解。

男人出外好怕追魂call(直接對話),
倒不如用溫馨文字留言,或者從另一角度會舒服一啲 !

翡翠宮

回覆樓主:

出得去食飯都預左吾會早返
亦吾會打比佢

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

就算道理响晒你度,又如何?

男人唔受呢套,你愈鬧,佢愈走 ; 你愈追魂 call,佢會熄埋電話,更加無彎轉

而且,女人有個壞習慣,就係不斷循環 loop,男人怕煩怕無面,女人做齊晒,就係蝕章果個

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

bbmumdad 發表於 18-11-17 09:00
我唔介意佢飲野遲返,不過佢出門前主動幾次話應酬下朋友,食完飯就返,唔會飲野架啦!講得好firm。結果都 ...

你已經做緊無限loop
知道你因為緊張佢才打比佢
想佢跟你果套,事先通知你就係尊重你
呢一刻睇得出你好嬲
如果你問我(都係做老婆角色)一定覺得你啱,仲想一齊鬧個衰佬
但男人唔受仲覺得煩

大宅

回覆樓主:

如果唔係成日去,一個月一兩晚,咪由佢夜囉,睇得咁緊,佢會覺得你做老婆唔識體諒又煩

一兩晚唔打電話回來,其實好小事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbmumdad 發表於 18-11-17 03:11
老公近一年喜歡同公司同事一個月到飲野,一飲飲到零晨兩三點,佢話壓力大同同事舒壓。
今晚佢又話只同同事 ...

...

大宅

好媽媽勳章

同你講又死唔講又死,不如埋身先算。
其實大家都要有私人空間,佢係你老公唔係你個仔。就算你個仔,今日佢仲細可能仲聽你話,始終有一日佢會大,有佢地世界,每個人都係獨立個體,係你自己投放左太多野落老公身上,你祈望會點做點做。但男人唔會同我地咁諗,婚姻係互相經營,要透過磨合前進,你只有同佢去傾,佢願唔願意改變我地都冇辦法,只要唔過份唔踩界嘗試改變心態,為d雞毛蒜皮事反覆傷害關係唔值得。

翡翠宮

bbmumdad 發表於 18-11-17 09:00
我唔介意佢飲野遲返,不過佢出門前主動幾次話應酬下朋友,食完飯就返,唔會飲野架啦!講得好firm。結果都 ...

比我都吾講
堅煩
咁小事扯到去尊吾尊重的確係小題大造
loop完未

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

bbmumdad 發表於 18-11-17 10:50
我有我自己私生活,我冇强逼佢一定要早返,只不過佢自己又要講又要做唔到仲要閙9我,我係佢另一半,唔係屋 ...

你而家不停打電話煩佢,又講到尊重又剩,對佢來講已經係壓力……會唔會係直接同你講飲野夜翻,又驚你哦佢或者叫佢唔好去呀?況且本來可能真係食飯,臨時大家興起去下半場,大圍嘅野唔配合又話你唔合群,又話你老婆奴,男人要面,至憎人地話老婆奴,唔激得嘅……其實佢係迷夜翻得好密,如果一個月一兩次就扭佢啦,吊頸都要投氣啦,你下下咁chur咁行,計較佢咁懶有原則,唔係講笑,個老公好容易被你鬧走……
調整下自己D心裡,唔好下下咁死心眼啦

男爵府

回覆樓主:

如果做女個時,你出夜街,點知朋友話食完飯落bar or karaoke, 跟住阿媽打電話,msg, 重喊麻。 你可知有幾煩呢?況且佢係成年人,吾係細路仔。

翡翠宮

bbmumdad 發表於 18-11-17 10:53
你又唔係我,講就容易,希望有機會你另一半都咁對一對你

我係極怕比人管既人
佢知我為人,佢完全吾會管我,我講聲通知搞掂,夜返佢會係廳睇電視 sort of 等我, 絕對吾會 call 我吹我
其實揀另一半,盡量一凹一凸,你既然已經揀左,唯有compromise, 吾係點行落去?不停因為呢D小事嘈吵,吾分手都無哂感覺,何必?

子爵府

回覆樓主:

呢個人好冇責任感
自己做錯就搵藉口
根本唔成理由
用whatsapp通知都唔會俾同事笑啦
去個廁所都打到電話啦
有心通知點都通知道嘅
仲要在個仔面前失信
不能接受

咁樣情況好可能搞搞震
自己要有所部署!

瑪瑙宮

你响屋企好地地, 係咁打比佢做乜呢? 到要瞓, 咪 WS 佢瞓先囉, 比兩个心心, 唔得 ge . 人地話你又唔聽, 得你自己果套係啱, 咪繼續囉.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 18-11-17 13:23
你响屋企好地地, 係咁打比佢做乜呢? 到要瞓, 咪 WS 佢瞓先囉, 比兩个心心, 唔得 ge . 人地話你又唔聽, ...
同意

伯爵府

熱血勳章

Nancy20090615 發表於 18-11-17 13:23
你响屋企好地地, 係咁打比佢做乜呢? 到要瞓, 咪 WS 佢瞓先囉, 比兩个心心, 唔得 ge . 人地話你又唔聽, ...

講中哂
以前我好似樓主咁,遲我就打電話過去嘈果種
其後我信任佢有分寸
好似你咁講,自己瞓咪瞓先,高床軟枕
大家關係好左,佢有時就同啲朋友番嚟屋企飲,我整埋小食
有時就叫埋我出去
有時佢自己出咪自己出

如果互相控制可以維持到關係咪繼續
但有一方唔受都可以改變吓

首頁

尾頁

跳至