夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

不知從何說起,各方面都很好,但脾氣大、自我,有他說沒你說,只有他對,永遠是我們的問題,說話很傷人,常為了小孩吵架,感覺不能再繼續這樣下去,簡直是精神虐待,只要一生氣,我和小孩都感到壓力很大,情緒非常困擾,謝謝各位聽我訴苦,第一次post,很徬徨、無助,也不想講給家人、朋友聽,感覺沒人可以幫到我,自己的性格都變得很壓抑,很想哭,但不想再哭

tansyneko    發表於 18-12-3 13:23

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hiding 發表於 18-11-24 00:05
不知從何說起,各方面都很好,但脾氣大、自我,有他說沒你說,只有他對,永遠是我們的問題,說話很傷人,常 ...

男爵府

若果為脾氣大而分開,有點婚姻兒戲 !

漫長婚姻生活,不是風平浪靜,偶然有些火花也很平常。

要是適當處理,生活自然和諧,每個人不會十全十美,有缺點優點,

反問自己,是否很完美呢?

既然知道他脾氣大而影響家庭,
是否應該設法子讓他不生氣嗎? 不生氣便沒有脾氣 。

沒有分誰錯與對 ! 婚姻好與壞,雙方都應有責任去維繫/檢討的。

加油 !

男爵府

若果認為徬徨無助的話,不妨向社區家庭服務機構的社工求助 !

大宅

我男友都係咁

伯爵府

不知從何說起,各方面都很好,但脾氣大、自我,有他說沒你說,只有他對,永遠是我們的問題,說話很傷人,常 ...

會唔會一齊見下心理輔導,讓大家都有個機會了解當中問題呢?

子爵府

畀面勳章

脾氣大成點?有冇具體例子?

子爵府

我係男,以前脾氣都大,好睇个男人想自己開心,還是大家開心,我選擇後者。

令大家開心比只是自己開心的成功感大

別墅

我的處境與你相同,不能向人傾訴,很明白你的心情

大宅

cedarcone 發表於 18-11-24 00:41
若果為脾氣大而分開,有點婚姻兒戲 !

漫長婚姻生活,不是風平浪靜,偶然有些火花也很平常。

我老公都好臭脾氣,我以前就係怕佢嘈,怕激怒佢,成日就佢忍佢,但忍咗咁多年真係唔想再忍,成日驚住佢發脾氣真係好大壓力,返到屋企都唔可以放鬆,咁生活有咩意思

子爵府

mrschui 發表於 18-11-28 18:49
我老公都好臭脾氣,我以前就係怕佢嘈,怕激怒佢,成日就佢忍佢,但忍咗咁多年真係唔想再忍,成日驚住佢發 ...

Same here

我去到一個位係見到佢會緊張到肚痛

男爵府

我老公都好臭脾氣,我以前就係怕佢嘈,怕激怒佢,成日就佢忍佢,但忍咗咁多年真係唔想再忍,成日驚住佢發 ...
既然唔忍得就分開喇 !

伯爵府

你見到佢都好大壓力,會唔會太辛苦喇

侯爵府

回覆 hiding 的帖子

家福會的和平大使課程,有助你知己知彼
我最近上了,有得着

大宅

大脾氣係結婚前or後開始?
如果結婚前已經係咁就好難改變,結婚後先變成咁就要清楚當中發生乜嘢事,大家傾下去面對

大宅

KoneyB 發表於 18-11-28 22:31
Same here

我去到一個位係見到佢會緊張到肚痛

咁咪日日都肚痛 ?

子爵府

takkno 發表於 18-12-3 13:18
咁咪日日都肚痛 ?

仲要心跳好快

盡量唔正面交鋒

大宅

KoneyB 發表於 18-12-3 14:20
仲要心跳好快

盡量唔正面交鋒

你估而家懲教咩...咁你都忍....

複式洋房

佢發脾氣果陣唔好理佢, 尤佢發。事後佢心情好先同佢傾。千祈唔好雙方互駡, 祇有兩敗俱傷。

大宅

想聽下佢各方面都很好,係啲乜呢??

首頁

尾頁

跳至